Gyümölcsfaültetési kisokos

5 dolog, amire figyeljünk gyümölcsfaültetéskor!

faültetés ideje lombhullástól a fagyokig, illetve a fagyok elmúlásától a rügyfakadásig tart. A szabadgyökerű fák jobban begyökeresednek, ha ősszel ülteted el őket. Ezt lombhullás után teheted, a nyugalmi időszakuk elején. Az ilyenkor telepített oltványok erednek meg a legjobban. Viszont, míg régen számítani lehetett ilyenkor a begyökerezést segítő őszi-téli csapadékra, ma már ez kevésbé jellemző. Mások szerint viszont a gyökereknek nincs elég idejük a fejlődéshez, a fa megeredésének esélyét rontja az őszi telepítés az esetleges korai fagyok miatt. Fagyérzékeny az őszibarack, kajszi, mandula.

A csemeték kiválasztása és helyes elültetése során, viszont több fontos tényezőt is figyelembe kell venni ahhoz, hogy a fák pár éven belül termést is hozzanak. Ebben nyújt segítséget a gazdáknak Makay Miklós, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.(MKSZN) érdi faiskolájának szakértője, aki 5 fontos lépésre hívja fel a faültetők figyelmét.

A népi kalendárium szerint október 31. a faültetésre az egyik legkedvezőbb nap!

Részletes ismertetők: Gyümölcsfák ültetése I. – ElőkészületekGyümölcsfák ültetése II. – Ültetés és védelem

1. Biokert vagy hagyományos kert?

A fajták kiválasztása előtt fontos eldönteni, hogy minimális, illetve permetezés nélküli biokertet vagy hagyományos kertet szeretnénk működtetni. Ha biokertet tervezünk, akkor érdemes a betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákat választani. Almánál ilyen pl. a Florina, a Freedom, meggynél pedig a Csengődi fajta.

csemeték

Fotó: Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt.

2. Milyen környezet várja a fát?

Ha új kertet szeretnénk kialakítani, az ültetés előtt érdemes szétnézni, hogy milyen gyümölcsfajok vannak a környéken. Ha nincs pl. mandula vagy őszibarack, akkor ezek valószínűleg nem élnek meg az adott körülmények között. A talajminőség egy másik fontos szempont lehet. Ha nagyon agyagos, kemény, sűrű és levegőtlen, nagyobb gödröt kell ásni és lazább talajjal, tőzeggel vagy egyéb talajlazítóval kell javítani a minőségen.

faültetés

Fotó: Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt.

Honnan szerezzük be a gyümölcsfáinkat?

Vásárláskor érdemes a nemesítőkhöz közel álló faiskolákhoz fordulni, hiszen itt a hobbikertészeket és a nagyüzemi telepítőket egyaránt ellátják további tanácsokkal. Az ország legnagyobb gyümölcsfa szaporító intézetének, az MKSZN Kft-nek Érden, Újfehértón, Cegléden és Fertődön is van faiskolája, ahol összesen 290 fajtát szaporítanak. További információ és szaktanácsadás: www.mkszn.hu

faültetés

Fotó: Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt.

Szállítási hibák

Vásárlás után közvetlenül könnyen kiszáradhat a kis fa, ha nem figyelünk a szállításra. Burkoljuk zsákba vagy műanyag fóliába a gyökereket, hogy ne érje őket szél. Ültetés előtt akár egy napig is tartsuk vízben, utána pedig többször is bőven locsoljuk meg.

faültetés

Fotó: Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt.

Vigyázzunk a gyökerekre!

Ültetés előtt vágjuk vissza a gyökereket, hogy a földbe helyezés után a friss vágások mentén hamarabb terjeszkedjenek. A frissen ültetett fát locsoljuk meg jól, hogy a víz bemossa a földet a gyökerek közé. Felkupacolva, kis hantba rendezve egy karóval érdemes megtámasztani a fát, amíg nem rögzül. Ha szeretnénk trágyázni a földet, figyeljünk rá, hogy a gyökerek ne érintkezzenek a trágyával, mert az bomláskor felmelegszik, és a gyökerek könnyen megfőhetnek.

Az ültetőgödör talajába kevert Terrum M mikrobiológiai talajjavító készítményt! Előnyeiről, használatáról itt olvashatsz: Terrum M mikrobiológiai talajjavító készítményt!

!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás