Mindent kibír a korai tamariska

A tamariska tavasszal, teljes virágjában a legszebb! Tudta, hogy kis fácska vagy remek nyírt sövény is nevelhető belőle? Ismerkedjünk meg vele közelebbről, különös tekintettel a metszésére.

A tamariska nemzetség bemutatása

A tamariska, vagy tamariszkusz (Tamarix) nemzetség a tamariskafélék (Tamaricaceae) család tagja. A család Dél-Eurázsiában és Afrikában honos. A görögök Myrica néven ismerték, a nemzetség elnevezése Linnéhez fűződik. (1753). Fajai száraz klímán, alkalmi (kiszáradó) vizek környékén honosak. A nemzetség több tagja a száraz régiók egyetlen tűzifája. Sok babona, mítosz fűződik hozzájuk. Többet használták gyógyításra.

Ilyen például az ázsiai manna-tamariska (Tamarix mannifera), amely az arab pusztákon alkot 6-8 méteres, sűrű bozótot. A mannáról így ír a treemail.hu: A növényt gyakran ellepik a pajzstetvek, s ezek szúrása helyén gyorsan szilárduló, cukros nedv válik ki. A méznél is édesebb, lehullott szemcséket a szél felkapja, és tovább szállítva felhalmozza. Arábia lakóinak kedvelt csemegéje, rendszerint a beduin arabok gyűjtik össze, és tésztát csinálnak belőle. A Színai hegyen élő szerzetesek is rendszeresen gyűjtik, s mivel gyógyhatása is van, az arra járó zarándokoknak gyógyírként árulják. Először Európába is mint gyógynövény került.

virágzó tamariska bokor

Korai tamariska botanikája

Térjünk rá korai tamariskára (Tamarix tetranda), amely nálunk is elterjedt, alacsony termetű, görbe törzsű, kusza ágrendszerű, lombhullató, 1-3 méter magas cserje, illetve többtörzses fa. Délkelet-Európából került hozzánk. Mélyre hatoló gyökerei a talaj telítési zónájáig, azaz a talajvízig hatolnak, innen veszik fel a vizet. Gyökérzete az erősen szikes agyagos talajjal is megbirkózik. Kérge sötétbarna, az ágak bókolók, lefelé ívelők. Pikkelylevelei csökkenti a párologtatási felületet. A só felvételi képességük korlátlan, mert a felesleges sómennyiséget levelükön keresztül kiválaszthatják. Májusban virágzik. Halvány rózsaszín virága 3-4 mm széles. Nektárját a méhek kedvelik. Júliusban beérő termése 5-6 mm hosszú kopácsokkal nyíló tok, magvai repítő szőrök segítségével terjednek.

tamariska kerités mellett

Tamariska környezeti igénye

A tamariskának elsősorban napra, és jó vízvezető talajra van szüksége. Egyéb igényei szinte nincsenek. A keleti tamariska mélyre hatoló gyökérzetével és pikkelyleveleivel jól alkalmazkodik a száraz, forró éghajlathoz, fagytűrő. Sótűrő, légszennyezést tűrő, ezért autópályák és főutak középvonalába elválasztó sövényként ültetik. Felszámolt területeken a talajban maradt gyökérdarabokról felújul. Tengerparti országok előszeretettel ültetik a partvonalra. Szélfogónak is kitűnő.

Tamariska metszése

Miután 20 éves példányai akár 3-3,5 méter magasságot is elérheti, és meglehetősen kesze-kusza ágrendszert fejleszt, szűk helyre csak akkor való, ha rendszeresen metsszük. Ahol megsérül, nagy tömegű új hajtást fejleszt. Alulról is kiválóan megújul. Az idős, elszáradt, elöregedett ágak könnyen törnek. Ha van elég helyünk, és szeretjük kiteljesedett, mesebeli formájában, akkor metszését tekintve elég, ha csak az elöregedett ágakat távolítjuk el, ha akarjuk.

Az elmondottakból is látszik, hogy kisebb helyen viszont, metszéssel kell kordában tartani. Szerencsére jól viseli az erőteljes metszést. Sövénynek is nevelhetjük.

Legjobb, ha a tavasszal virágzó tamariskát elvirágzás után metsszük. A tavaszi metszéssel ugyanis eltávolítanánk a virágrügyeket is.

tamariska lejtőn

Fává nevelnéd a tamariskát?

Akkor október és március között gallyazzuk le a cserjét úgy, hogy a legalsó oldalágakat levágjuk. Ezt sokszor csak fűrészeléssel oldhatjuk meg. Igyekezzünk minél kisebb csonkot hagyni.

Nyírt tamariska cserjét vagy sövényt szeretnél?

Nyírt cserjeként legegyszerűbben téglaformára metszhető. Azt tudni kell, hogy a metszést követően egy hónap alatt mintegy 10 cm új hajtása fejlődik. Ez azt jelenti, hogy kompakt sövénynek alakítva kéthavonta metszeni kell. A növényszobrászat is sikerrel használja. Ugyanis különböző alakra nyírható. A levágott részeket legkönnyebben lombporszívóval vagy slaggal távolíthatjuk el. Bonsai-nak is nevelhető.

Az alakra nyírásról itt olvashat: Nyírt cserjék, fák; Villandry Fái

A tamariskával akár egy tanyát is körbe keríthetünk. Autópálya elválasztó sávjába is ültetik, annyira ellenálló.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!