Mi a facsík?

Ha gyümölcsfát, ribiszkét telepítesz, ne feledkezz meg arról, hogy a sorközöket máshogy kell kezelni, mint a koronai alatti területet, azaz a facsíkot. Elmondjuk, hogyan.

facsik

Facsík nagyüzemi termesztésben.

A lombkorona alatti terület, amely a sorba ültetett, különösen sövényszerű művelési rendszerekben nevelt fák, sűrűn ültetett ribiszke esetében nem egy-egy önálló terület, hanem egy sáv, ez a facsík. Ribiszke (stb.), szamóca, de különösen gyümölcsfa telepítéskor hagyd gyommentesen ezt a 0,7-1 m széles sávot. Itt található az aktív gyökérzóna, ide kell irányítani a tápanyagot, az öntözővizet. Míg a sorközt, vagyis azt a területet, vagy művelési utat, ahol szüretkor, vagy egyéb munkák során jár a kertész vagy a munkagép, nem árt pl. füvesítéssel védeni a gyomosodástól, de leginkább a vízveszteségtől. Kaphatók kimondottan taposást tűrő fűkeverékek, de sokszor elegendő az eredeti gyomflóra rendszeres tarra vágása is. Ilyenkor jóbarát pl. mélyre hatoló gyökerű pongyolapitypang, amelyet a föld fölötti részétől való megszabadítás minimális víz- és tápanyagfelvételre ösztönöz, azonban a mélyre hatoló karógyökerek mentén a csapadékvíz vagy az oda kerülő öntözővíz leszivárog a talaj mélyebb rétegeibe, és segíti a talaj átnedvesedését, míg a föld feletti lekaszált felület gátolja a víz elpárolgását.

Sokan mondják, hogy a füvesítés konkurenciát teremt a tápanyagfelvétel vagy éppen a vízellátás tekintetében, de ez valójában kevéssé problematikus, mert a valódi, aktív víz- és tápanyagfelvétel a sorokban, azaz a facsíkban zajlik. Bár a gyökereket nem lehet szép szóval kitessékelni a sorközökből, azonban egy a facsík mentén történő, 60-80 cm mélyre hatoló gyökérmetszés megálljt parancsolhat az elkószáló gyökereknek, legalábbis azoknak, amelyek a felszín közeli részben konkurálhatnak a füvekkel, és a facsíkon belül tartja őket. Máris ki van zárva a fűféléknek felrótt tápanyag konkurencia. Emellett kis mértékű vízkiegészítésre valóban szükség lehet, így a sorközökben a természetes csapadék mennyiségét kb. 800 mm-re ajánlott kiegészíteni.Egy másik előnye a gyökérmetszésnek, hogy ezzel, mintegy a mélyebb rétegek felé terelhetők a gyökerek.

facsík

Facsík vegyszermentes kisgazdaságban.

A telepítéskor már szabadon hagyott facsík gyommentességét rendszeres mechanikai műveléssel fent kell tartani, de miután csak óvatosan végezhető itt talajművelés a sűrű és felszín közeli gyökérzet miatt, még jobb a facsík hagyományos mulcsozása. Mulcsként szolgálhat a sorközökben levágott fű- illetve növénynyesedék (Lekaszált gyom csak abban az esetben kerülhet oda, ha nincs rajta termés!), a fakéreg, nem ajánlott viszont a kőzúzalék és a fóliatakarás sem, kivéve a szamóca esetében. A fólia ugyanis könnyen sérül, különösen szüretkor, pláne, ha még a létrát is ráállítják.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák