A fák nyugalmi időszakában lehet gyűjteni az oltóágat

Február az oltóágak gyűjtésének fő ideje. A megfelelő állapotú, helyesen tárolt oltóág sokat segít abban, hogy sikeres legyen az oltás.

alma oltóág

Alapfogalmak

Mi az oltás?

A sikeres oltás során a növény hajtásait megsebzik, összeillesztik, és az összeforr. A sikeres oltás eredménye az oltvány, egy több komponensű növény: Alja a gyökeres alany, felső része a hozzáoltott oltóágból fejlődő nemes. Csak az azonos fajhoz tartozó, vagy a közeli rokonságban álló növényegyedeket  oltsd egymásra. A fás átoltás a fás növények vegetatív szaporításának módja, ahol az alanynak kiszemelt fa vázágainak, vékonyabb gallyainak egy részébe helyezik az oltóágat. A továbbiak már erre típusú fás átoltásra vonatkoznak!

Az alany fogja  meghatározni az oltást követően fejlődő oltvány olyan alapvető tulajdonságait, mint a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, a szárazságtűrését, vagy a méreteit, küllemét.

A szaporításra szánt növényről vágott oltóág az a nyugalmi állapotban lemetszett hajtás, amely a sikeres oltást követően teremni fog. Általában egyéves, több rügyet viselő vessző.

Könnyen használható, felhasználóbarát precíz kivitelezésű, kiváló anyagokból készült japán metszőeszközök a Kertlap kertészeti Webáruházból!

Mi az oltás előnye?

Az oltás egy lehetséges szaporítási módszer, amivel a nemes fajtát tudod szaporítani.

Az oltásból fejlődő oltványban előnyös tulajdonságok, sőt különleges tulajdonságok is kombinálhatók, pl. a cserjetermetű ribiszkéből törzses fácska nevelhető.

A régi fajtákról szedett oltóággal átmenthetsz régi fajtákat.

oltóág szedése almafáról

Oltóág gyűjtése

Ha megvan az egészséges, életerős, oltóág szedésre kiszemelt fa, az alany, hívhatjuk anyafának is, még nyugalmi állapotában be kell gyűjteni róla az oltóágat decembertől és február vége között. A népi hagyományok szerint február 10-én van a az oltóág gyűjtésének napja.

Az ág gyűjtésekor több mindenre oda kell figyelni. Levélrügyes hajtásokat gyűjts. A levélrügy onnét ismerszik meg, hogy sovány a duci termőrügyekkel szemben. Az oltóág lehetőleg ceruza vastagságú, hosszú, egyenes legyen. Ha vízhajtást gyűjtesz, a csúcsi részt is vágd le, mert abban kevés a tartalék tápanyag, és a maradékot vagdalt föl 20-30 cm-es darabokra.

Miután egy fajtáról több oltóágat gyűjtesz, kösd őket csokorba és címkézd meg őket.  Az oltóág felhasználásig történő tárolására több mód is van, miután meg kell óvni a kiszáradástól és a fagytól. Az egyik lehetőség, hogy a pincében, a szabadban, nedves fűrészporban vagy homokban tárolod, pl. egy öreg kádban, dézsában, lehetőleg távol az egerektől. Másik lehetőség, hogy nedves ruhába, nedves újságpapírba csomagolod, amire nejlonzacskót húzol, és bedugod a hűtőbe. Régebben sárba, krumpliba, répába szúrták bele az ágakat, és az oltásig ott tárolták.

Az oltóágat, ha a hagyományokhoz akarod magad tartani, használd fel Gyümölcsoltó Boldogasszony napján (március 25.), a reggeli mise után. A lényeg, hogy akkor kezdj oltani, amikor az alany nedvkeringése épp hogy beindult, de az oltóvessző nyugalomban van! Ugyanis ez kedvez az összeforrásnak.

nedves ruáhba csomagolt oltóág Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa