Február az oltóágak gyűjtésének fő ideje. A megfelelő állapotú, helyesen tárolt oltóág sokat segít abban, hogy sikeres legyen az oltás.
![alma oltóág alma oltóág](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/olto-ag.jpg)
Alapfogalmak
Mi az oltás?
A sikeres oltás során a növény hajtásait megsebzik, összeillesztik, és az összeforr. A sikeres oltás eredménye az oltvány, egy több komponensű növény: Alja a gyökeres alany, felső része a hozzáoltott oltóágból fejlődő nemes. Csak az azonos fajhoz tartozó, vagy a közeli rokonságban álló növényegyedeket oltsd egymásra. A fás átoltás a fás növények vegetatív szaporításának módja, ahol az alanynak kiszemelt fa vázágainak, vékonyabb gallyainak egy részébe helyezik az oltóágat. A továbbiak már erre típusú fás átoltásra vonatkoznak!
Az alany fogja meghatározni az oltást követően fejlődő oltvány olyan alapvető tulajdonságait, mint a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, a szárazságtűrését, vagy a méreteit, küllemét.
A szaporításra szánt növényről vágott oltóág az a nyugalmi állapotban lemetszett hajtás, amely a sikeres oltást követően teremni fog. Általában egyéves, több rügyet viselő vessző.
Könnyen használható, felhasználóbarát precíz kivitelezésű, kiváló anyagokból készült japán metszőeszközök a Kertlap kertészeti Webáruházból!
Mi az oltás előnye?
Az oltás egy lehetséges szaporítási módszer, amivel a nemes fajtát tudod szaporítani.
Az oltásból fejlődő oltványban előnyös tulajdonságok, sőt különleges tulajdonságok is kombinálhatók, pl. a cserjetermetű ribiszkéből törzses fácska nevelhető.
A régi fajtákról szedett oltóággal átmenthetsz régi fajtákat.
![oltóág szedése almafáról oltóág szedése almafáról](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/oltoag-szedese.jpg)
Oltóág gyűjtése
Ha megvan az egészséges, életerős, oltóág szedésre kiszemelt fa, az alany, hívhatjuk anyafának is, még nyugalmi állapotában be kell gyűjteni róla az oltóágat decembertől és február vége között. A népi hagyományok szerint február 10-én van a az oltóág gyűjtésének napja.
Az ág gyűjtésekor több mindenre oda kell figyelni. Levélrügyes hajtásokat gyűjts. A levélrügy onnét ismerszik meg, hogy sovány a duci termőrügyekkel szemben. Az oltóág lehetőleg ceruza vastagságú, hosszú, egyenes legyen. Ha vízhajtást gyűjtesz, a csúcsi részt is vágd le, mert abban kevés a tartalék tápanyag, és a maradékot vagdalt föl 20-30 cm-es darabokra.
Miután egy fajtáról több oltóágat gyűjtesz, kösd őket csokorba és címkézd meg őket. Az oltóág felhasználásig történő tárolására több mód is van, miután meg kell óvni a kiszáradástól és a fagytól. Az egyik lehetőség, hogy a pincében, a szabadban, nedves fűrészporban vagy homokban tárolod, pl. egy öreg kádban, dézsában, lehetőleg távol az egerektől. Másik lehetőség, hogy nedves ruhába, nedves újságpapírba csomagolod, amire nejlonzacskót húzol, és bedugod a hűtőbe. Régebben sárba, krumpliba, répába szúrták bele az ágakat, és az oltásig ott tárolták.
Az oltóágat, ha a hagyományokhoz akarod magad tartani, használd fel Gyümölcsoltó Boldogasszony napján (március 25.), a reggeli mise után. A lényeg, hogy akkor kezdj oltani, amikor az alany nedvkeringése épp hogy beindult, de az oltóvessző nyugalomban van! Ugyanis ez kedvez az összeforrásnak.
![nedves ruáhba csomagolt oltóág nedves ruáhba csomagolt oltóág](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/becsomagolt-oltoag.jpg)
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás