Hortenziák

Milyen hortenziád van? Gömbvirágzatú? Esetleg tányér alakú a virágzat? A virágok rózsaszínek, pirosak, bordók, kékek, vagy fehérek?

Kerti hortenzia

kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) 1-1,5 méter magas, dekoratív cserje nagyméretű virágokkal. Japánban őshonos. Átellenes állású levelei általában húsosak, gyakran fényes-zöldek, szív alakúak. A vaskos levélnyél rövid (2,5 cm). A világosbarna fás szára gyakran feketén vagy vörösen csíkozott, vagy pöttyözött. A gömbvirágú hortenziák virágzata leggyakrabban kék vagy rózsaszín. A legtöbb fajta virágszínét a talaj kémhatása befolyásolja. A virágok minden fejlődési stádiumukban színesek.

A hortenzia fás metszéssel tartható karban. A márciusban a lefagyott vagy sérült hortenziaágakat vágjuk vissza egészen az élő fásszárú részekig.  A virágrügyeket védő tavalyi virágszárakat szükséges visszavágni, a bokor belsejéből haladva kifele,  Virágzás után az elvirágzott részeket le kell vágni, a fölnyúló részeket tőből ki kell vágni. Ősszel, vagy, ha elmaradt, kora tavasszal 2-3 évente ifjíthatjuk meg a töveket, úgy, hogy az idősebb ágakat 40-50 cm-re kurtítjuk.

kerti hortenzia

A 152 cm magas, és 183 cm kiterjedésű Hydangea macrophylla  ’L.A. Dreamin’ hortenzia úgy hoz kék, rózsaszín és átmeneti színű virágokat, hogy nincs szükséges semmi hókuszpókus
zra, állítja a Ball Ornamentals. További előnyei a nagy virágzási erély, a fokozott másodvirágzási hajlandóság, tavasztól őszig virágzik, és a fagytűrés. Amerikai, nagyvirágú hibrid.

Az IPM 2014 (Essen, németország január 28-31. 2014.) kiállításon megjelent a ‘Saxon Style Pink’, a legújabb tagja a kertészet által nemesített hortenzia (Hydrangea macropylla) sorozatnak.  Sötét szára remek kontrasztot ad rózsaszín virágaival. Jól bokrosodó, közepes növekedési erélyű fajtának írják le. Szobanövényként is sikerrel tartható,

Kúszó hortenzia

A Kúszó hortenzia (Hydrangea anomala) 10-15 m magasra kúszó cserje. Hazája Korea, Taiwan és Japán, a Himalája lejtői. Léggyökereivel kapaszkodik. Fényes, sötétzöld, szív alakú leveleinek széle fűrészelt, az erek mentén szőrös. A virágok lapos ernyőben állnak, 5-15 cm átmérőjű kissé szabálytalan virágzatban. A nyár közepén nyíló virágzatot 2,5-4,5 cm átmérőjű nagy, meddő fehér virágok szegélyezik, míg belül számtalan, termő, 1-2 mm átmérőjű, krémfehér virág található.

A H. anomala sp petiolaris a kúszó hortenziák legismertebb alfaja. Virágátmérője 15 cm. 20 négyzetméteres terület beborítására is alkalmas, de kezdetben lassan terjed. Falakra, rácsra, kerítésre futtatják. Japánban megtalálták tarka levelű változatát is.

kúszó hortenzia

A kúszó hortenziát őszi, lombhullás idején vagy kora tavasszal ritkító metszéssel tarthatjuk kordában. Koncentráljunk az elvirágzott, elszáradt részekre, valamint a “rossz” irányba növő ágakra, amelyek továbbnövekedését nem kívánjuk. Amennyiben évek óta nem metszettük meg, akkor bátrabban állhatunk neki e műveletnek. A hortenziák az erőteljesebb visszametszést a nyár folyamán bőséges virágzással hálálják meg, természetesen az érdeslevelű hortenzia cserje kivételével.

Cserjés hortenzia

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) Észak-Amerikában honos,Lujziánától Floridáig, de megtalálható Ázsiában is, jelezve, hogy egykor az Amerikai és Ázsiai kontinensek összefüggtek. 1-2 méter magas, kompakt cserje. Fűrészelt szélű, sötétzöld  levelei általában elliptikusak, kevésbé húsosak, mint a macrophylláé. A levélfelület matt, tapintása durvább. A levélnyél hosszabb. A H. marophyllánál edzettebb növény.

cserjés hortenzia 'Incrediball'

Cserjés hortenzia ‘Incrediball’. Magassága max 1.6 méter. A virágátmérő 30 cm. Fotó: provenwinners.com

A legismertebb ‘Annabella’ fajtát az Ohiobeli Anna falu mellett fedezték fel. Virágzata nagy, 20 cm ármérőjű, gömb alakú. Virágai bimbós állapotban, és frissen kinyílva zöldek, majd 2-3 hétig fehéren virítanak, végül ismét elszíntelenednek. Földre az erős szelek vagy esőzések hatására A hatalmas virágok megdőlnek, a földre hajlanak. Csak virágzásban vásároljunk meg!

A cserjés hortenzia intenzív metszés nélkül is bőségesen virágzik, elegendő az elvirágzott szárakat eltávolítani félhosszban, illetve az egészséges rügy fölött, valamint az elhalt részeket kivágni tőből.

Tölgylevelű hortenzia

A tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) Egyesült Államok dél-keleti részén őshonos, 1-3 méter magas cserje rendkívül mutatós. A növény nevét 3-5-7 karéjos leveleiről kapta, amelyek gyakran megmaradnak a tél nagy részén. Rendkívül mutatós őszi, vörös levélszíne. A kúpos virágzatú tölgylevelű hortenzia virága fehéren nyílik, és csak később válik rózsaszínné. A virágszín elnyílást követően zöldre majd barnára vált. Az alapfaj virágai között steril és termékeny virágok is előfordulnak. A díszváltozatok virágai között több a steril virág. A ‘Snowflake’ az egyetlen dupla virágzatú fajta.

A  3-5-7 karéjos leveleiről elhíresült, őszi narancs-vörös színben pompázó tölgylevelű hortenzia vesszőit, a minél nagyobb lombfelület érdekében, tavasszal felére vágjuk vissza.

tölgylevelű hortenzia

Tölgyelvelű hortenzi. z augusztus végi fotó a Tullni Kertekben készült, ahová kirándulást szerveztünk. Aktualitások a Programok menüpont alatt találhatóak.

A német Kordes Jungpflanzen két tölgylevelű Hortenziával gazdagította portfólióját, a hosszúkás
virágzatú  ‘Munchkin’ és ‘Ruby Slippers’ fajtákkal. A tölgylevelű hortenziákat a Tennessee McMinnvilleben állították elő. Az 1997-ben előállított ‘Sikes Dwarf’ tölgylevelű hortenzia a Hydrangea quercifolia ‘Munchkin’ fajta szülője, amely 2010.ben jelent meg a piacon. Szintén 2010-ban került piacra a ‘Ruby Slippers’, ‘Snow Queen’ és a ‘Pee Wee’ keresztezésével állították elő. A kompakt megjelenés, sűrű lombozatú ‘Munchkin’ fajta  koranyáron virágzik. A virágok a lombozat fölé emelkednek. A frissen nyílt fehér virágok fokozatosan rózsaszínűre változnak idővel. A lombozata nyáron sötétzöld, ősszel mahagóni vörös.

tölgylevelű hortenzia 'Ruby Slippers'

Tölgylevelű hortenzia ‘Ruby Slippers’. Fotó: George Weigel.

A Hydrangea quercifolia ‘Ruby Slippers’ felálló hajtásrendszerű, a virágok szintén a lombok fölé emelkednek, és kiskertekbe ajánlott. A kezdetben fehér virágok idővel sápadt rózsaszínre majd mély rózsavörös színűre változnak.

Fűrészeslevelű hortenzia

A fűrészeslevelű hortenzia (Hydrangea serrata) a kerti hortenziához igen hasonló cserje, a japán Honshu szigetről származik. Kompaktabb megjelenésű, termete, levele, virágzata kisebb. Szélre, napsütésre érzékenyebb. A változatok lehetnek gömb és tányérvirágzatúak, viráguk fehértől a rózsaszínen, piroson át a kékig megtalálható. Metszése a kerti hortenziáéhoz hasonló.

fűrészeslevelű hortenzia 'Tuff Stuff'

fűrészeslevelű hortenzia ‘Tuff Stuff’.Fotó: Provenwinners.com

A krémfehéren nyíló, később rózsaszín virágú ‘Tuff Stuff’ fajta kora nyártól a fagyokig virágzik. Savanyú talajon a szirmok megkékülhetnek. Az elkékülést alumínium szulfáttal segítheted. Szára erős, virágait az az évi hajtásokon hozza.

Érdeslevelű hortenzia

Igazi különlegesség a Himalája lejtőin és völgyeiben honos érdeslevelű hortenzia (Hydrangea aspera), mely 1-4 m magas, felálló ágrendszerű cserje, eredeti élőhelyén néhol fácska, nyár végén hozza lapított bugákban nyíló, apró kék színű virágait, melyeket fehér meddő virágok ölelnek körül.

Nem igényel metszést, csupán az idősebb, elszáradt, beteg ágakat szükséges időnként tőből eltávolítani.

fehér-kék virágú érdeslevelű hortenzia

Fehér-kék virágú érdeslevelű hortenzia.

Molyhos levelei dekoratívak. Virágait nyár végén, ősz elején ontja.

Bugás hortenzia

A Bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) a Szahalin sziget déli részén, Kelet és Dél-Kínában, Japánban őshonos, 3-6 méter magas, szabálytalan alakú cserje vagy többágú fa. Eredeti élőhelyén 6 m magasra is megnő. Törzses fácskává nevelhető. Elliptikus, matt-zöld levelei kisebbek, a levéllemez a levélcsúcs felé görbül. A levélszélek durvábban vagy finoman fogazottak. Jellemzője, hogy 3 levél fejlődik egy szárcsomóból. A virágok változatosak. Az alapfaj virágzata kúpos (15-20 cm), a fajták virágai lehetnek gömb vagy kúpalakúak. Lehetnek teltek és nehezek, vagy ritkák és könnyűek. Kis krémfehér és elszórtan nagy hófehér szirmú, meddő virágok alkotják a virágzatot. A nehéz virágfejek gyakran lehúzzák a virágszárat. Mindegyik fajtára jellemző, hogy virága fehér, vagy pisztácia színű, amikor nyílni kezd. Később rózsaszínbe fordul a virágszín a virágzás előrehaladtával.

Miután virágait az az évi hajtásokon hozza, kora tavasszal visszavághatjuk őket. Szükség esetén ősszel ritkíthatjuk is a bokrot, és tavasszal metsszük vissza az ágakat 3 – 5 rügyig.

bugás hortenzia 'Pinky Winky'

Bugás hortenzia ‘Pinky Winky’. Fotó: Bluebell Nursery

A ‘Pinky Winky’ bugás hortenziának nem csak a neve, hanem a virága is különleges. Nagy, akár 40 cm-t is elérő, fehér virágbugái nyár közepétől nyár végéig nyílnak. Ahogy közeledik az ősz, a virágzat alján lévő szirmok rózsaszínre változnak. Míg fölül tovább nyílnak a fehér virágok. Így különleges két színű virágzatokat produkál. A növény rendkívül alkalmazkodó, napon és árnyékban is nevelhető, talajban nem válogat. Vízigénye is alacsony. Akár kis fácskává is nevelhető.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!