El lehet startolni a chili paprikákkal!

Chili paprikát mindenki tarthat otthon az ablakban. Nem kell hozzá sok felszerelés. 

Chili paprika a magvetéstől a két lombleveles állapotig

chili paprika 'Hot Bell'

Chili paprika nevelése otthon, a magtól a palántáig

A chili paprikát kezdheted a leghamarabb vetni palántának! Már januártól vetheted. Minél csípősebb fajta, annál hamarabb!  A chili paprikák ugyanis hosszú tenyészidejűek. A paprikák csípősségéről itt olvashatsz: Kapszaicin.

A Kertlap Kertészeti Webáruház kínálja egzotikus paprika magjait!

Készítsd elő az edényeket, amelyekbe vetsz. Jól használhatók az eldobható fél literes PP (polipropilén) műanyag edények, amelyekbe salátákat, desszertet lehet vásárolni. Miután puhák, aljukat átlyuggathatod hústűvel, ami a víz elvezetése miatt fontos.

Ha ültetés előtt egy éjszakára langyos, fertőtlenítő hatású gyógynövényes teavízbe (pl kamilla, cickafark, fehér üröm  – 1 ek. száraz, elporított hajtást használj 1 liter vízhez.)  áztatod a magvakat,  csökkented a palánták megbetegedésének esélyét. Másnap a fürdőből teaszűrővel kihalászva azonnal vetheted is őket.

csili paprika indítása

A Scotch Bonnet Yellow egy rendkívül erős, sárga termésű fajta. Aromája különlegessé teszi a karibi étketet. Costa Rica, Guayana, Nigéria, a Maldiv szigetek, Pana és a Karib szigetek kedvelt fajtája. Erőssége 100,000–350,000 a Scoville skálán

Az edényt ne töltsd tele talajjal, 4-5 cm vastag legyen a földréteg, hiszen a palántákat úgyis át kell öltetned később nagyobb edénybe, és tápanyagban gazdagabb talajba, mint amilyenbe először kerültek. A növénykék számára ugyanis eleinte a magvak sziklevelei biztosítják a tápanyagot, ezért életük első szakaszában a talaj számukra nem jelent többet, mint vízfelvételre és megkapaszkodásra szolgáló közeg. Ami fontos, hogy mindenképpen fertőtlenített vagy készen kapott földet használj! A palántaföldekről itt ajánlott cikkeinkben olvashatsz.

A kamillatea maradékával átnedvesített palántaföldbe egymástól kb. fél cm-re elszórt magvakat vékony rétegben hintsd meg kevés talajjal. Utána alaposan permetezed be a talajt kamillateával (1 ek kamilla 1 l vízbe). A kamillatea csökkenti a palántadőlés veszélyét, a fertőzések megjelenését. A magoknak csírázásukhoz 28-30 0C-os talpmelegre (a gyökeresedési zóna melegítése) van szükség. Ezt úgy is biztosíthatod, hogy az edényeket a radiátorra helyezed, de ne közvetlenül, hanem pl deszkalapra állítsd a cserépalátétbe vagy tálcára helyezett edényeket. A csírázás megindulásáig, a sziklevelek megjelenéséig tedd fel a műanyag edény fedelét, vagy, ha ez nincs, húzz rá nejlonzacskót. A talaj folyamatos nedvesen tartását alulról biztosíthatod, ha a cserépalátétben, tálcában mindig van langyos víz. Várd, hogy kikeljenek a palánták. Persze nem árt naponta ellenőrizni őket.

Cikk ajánlat, amelyben a talajfertőtlenítésről, a magvak fertőtlenítéséről, palántaföldről olvashatsz: Három tipp az eredményes magvetéshez14 tipp palántaneveléshez.

szikleveles chili palánta

A sziklevelek megjelenése után a takarást távolítsd el, és vidd az edényt világos helyre.

Kertlap Kertészeti Webáruházban is vásárolhatsz LED növénynevelő izzókat, amelyek E27-es menetüknek köszönhetően egyszerűen becsavarhatók egy normál foglalatba.

Ilyenkor már alacsonyabb hőmérsékleten, 17-20 0C-on kell tartani a csíranövényeket.  Arra ügyelj, hogy a talaj sose ússzon a vízben, elegendő, ha állandóan nedves.

Chili paprika átültetése

Amikor már a sziklevélen kívül megjelent két lomblevél is, át kell ültetni a palántákat. Egyenként, a sziklevelüknél fogva emeld ki, és ültesd át őket kb. 7.5 cm átmérőjű ültető edénybe, komposztban, tápanyagban gazdag talajba. Az edény alján kötelezően legyen vízelvezető nyílás. A palántákat egészen addig neveld, amíg el nem érik a 25-30 cm magasságot. Az öntözés most is megoldhatod alulról. De rá is segíthetsz a föld kamillateás bepermetezésével.

Ellenőrizd palántáidat rendszeresen, és várj a fagymentes, igazi tavaszra, hogy a palánták nagyobb edénybe, végleges helyükre kerülhessenek.

csili palánták

Hogy nevelhetek konténerben chili paprikát?

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!