El lehet startolni a chili paprikákkal!

Chili paprikát mindenki tarthat otthon az ablakban. Nem kell hozzá sok felszerelés. 

Chili paprika a magvetéstől a két lombleveles állapotig

chili paprika 'Hot Bell'

Chili paprika nevelése otthon, a magtól a palántáig

A chili paprikát kezdheted a leghamarabb vetni palántának! Már januártól vetheted. Minél csípősebb fajta, annál hamarabb!  A chili paprikák ugyanis hosszú tenyészidejűek. A paprikák csípősségéről itt olvashatsz: Kapszaicin.

Készítsd elő az edényeket, amelyekbe vetsz. Jól használhatók az eldobható fél literes PP (polipropilén) műanyag edények, amelyekbe salátákat, desszertet lehet vásárolni. Miután puhák, aljukat átlyuggathatod hústűvel, ami a víz elvezetése miatt fontos.

Ha ültetés előtt egy éjszakára langyos, fertőtlenítő hatású gyógynövényes teavízbe (pl kamilla, cickafark, fehér üröm  – 1 ek. száraz, elporított hajtást használj 1 liter vízhez.)  áztatod a magvakat,  csökkented a palánták megbetegedésének esélyét. Másnap a fürdőből teaszűrővel kihalászva azonnal vetheted is őket.

csili paprika indítása

A Scotch Bonnet Yellow egy rendkívül erős, sárga termésű fajta. Aromája különlegessé teszi a karibi étketet. Costa Rica, Guayana, Nigéria, a Maldiv szigetek, Pana és a Karib szigetek kedvelt fajtája. Erőssége 100,000–350,000 a Scoville skálán

Az edényt ne töltsd tele talajjal, 4-5 cm vastag legyen a földréteg, hiszen a palántákat úgyis át kell öltetned később nagyobb edénybe, és tápanyagban gazdagabb talajba, mint amilyenbe először kerültek. A növénykék számára ugyanis eleinte a magvak sziklevelei biztosítják a tápanyagot, ezért életük első szakaszában a talaj számukra nem jelent többet, mint vízfelvételre és megkapaszkodásra szolgáló közeg. Ami fontos, hogy mindenképpen fertőtlenített vagy készen kapott földet használj! A palántaföldekről itt ajánlott cikkeinkben olvashatsz.

szikleveles chili palánta

A kamillatea maradékával átnedvesített palántaföldbe egymástól kb. fél cm-re elszórt magvakat vékony rétegben hintsd meg kevés talajjal. Utána alaposan permetezed be a talajt kamillateával (1 ek kamilla 1 l vízbe). A kamillatea csökkenti a palántadőlés veszélyét, a fertőzések megjelenését. A magoknak csírázásukhoz 28-30 0C-os talpmelegre (a gyökeresedési zóna melegítése) van szükség. Ezt úgy is biztosíthatod, hogy az edényeket a radiátorra helyezed, de ne közvetlenül, hanem pl deszkalapra állítsd a cserépalátétbe vagy tálcára helyezett edényeket. A csírázás megindulásáig, a sziklevelek megjelenéséig tedd fel a műanyag edény fedelét, vagy, ha ez nincs, húzz rá nejlonzacskót. A talaj folyamatos nedvesen tartását alulról biztosíthatod, ha a cserépalátétben, tálcában mindig van langyos víz. Várd, hogy kikeljenek a palánták. Persze nem árt naponta ellenőrizni őket.

Cikk ajánlat, amelyben a talajfertőtlenítésről, a magvak fertőtlenítéséről, palántaföldről olvashatsz: Három tipp az eredményes magvetéshez14 tipp palántaneveléshez.

csili palánták

A sziklevelek megjelenése után a takarást távolítsd el, és vidd az edényt világos helyre.

Ilyenkor már alacsonyabb hőmérsékleten, 17-20 0C-on kell tartani a csíranövényeket.  Arra ügyelj, hogy a talaj sose ússzon a vízben, elegendő, ha állandóan nedves.

Chili paprika átültetése

Amikor már a sziklevélen kívül megjelent két lomblevél is, át kell ültetni a palántákat. Egyenként, a sziklevelüknél fogva emeld ki, és ültesd át őket kb. 7.5 cm átmérőjű ültető edénybe, komposztban, tápanyagban gazdag talajba. Az edény alján kötelezően legyen vízelvezető nyílás. A palántákat egészen addig neveld, amíg el nem érik a 25-30 cm magasságot. Az öntözés most is megoldhatod alulról. De rá is segíthetsz a föld kamillateás bepermetezésével.

Ellenőrizd palántáidat rendszeresen, és várj a fagymentes, igazi tavaszra, hogy a palánták nagyobb edénybe, végleges helyükre kerülhessenek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa