Őszi éjjel izzik, tavasszal virágzik a galagonya

A galagonya az erdők, cserjések mind virágjával, mind lombozatával, mind termésével kiérdemelt szépsége. Arról nem is beszélve, hogy virága, levele igazi szívgyógyszer. Terméséből pedig leginkább lekvár készül.

termő galagonya

Galagonya nemzetség

A rózsafélék családjába tartozó galagonya nemzetség (Crataegus) 40 faja ismert. Az ide tartozó lombhullató cserjék hajtásai Tövisesek, levelei ép, fűrészes szélűek vagy tagoltak, virágzatuk sátorozó buga, termésük almácska. Jellemzőjük az erős hibridizáció.

Hazánkban az egész országban közönséges, de inkább a síkságon, dombvidéken elterjedt eurázsiai egybibés galagonya (C. monogina) illetve a közép-európai füves lejtőkön, cserjésekben, erdőszéleken, bükkösökben, tölgyesekben, karsztbokor erdőkben, dombvidéken, hegyekben gyakori cseregalagonya (C. laevigata) terjedt el. Őshonos még a Duna parti árterek ligeterdeiben élő, védett fekete galagonya (C. nigra), a ritkán előforduló rózsaképű galagonya (C. rhipidophylla).virágzó galagonya ág

Galagonya botanikája

Az egybibés- és cseregalagonya legfeljebb 10 méter magas, tövises fácska vagy cserje. Szórt állású levelei szeldeltek (egybibés) illetve karéjosak (csere). A levélfonák kékes-zöld, az érzugok szőrösek. A májusban nyíló, fehér pártájú virágok bogas sátorban állnak. A termő közepéből egy (egybibés) illetve két (csere) bibeszál emelkedik ki. Az áltermés piros, belül egy (egybibés) illetve két (csere) magvú csonthéj található. Piros gyümölcséből lekvárt, mártást, szelét, szörpöt, teát készíthetünk.

Galagonya környezeti igénye

Igénytelen, köves, sivár talajon jól megél. Míg az egybibés galagonya, szárazságtűrő, fény- és melegigényes, addig a cseregalagonya mérsékelten melegigényes, mérsékelten árnytűrő, vízigénye közepes.

Galagonya felhasználása

Sűrű, tüskés ágrendszere között a madarak fészkelő helyet találhatnak maguknak. Jó védősövény, kerítés sövény. Sövényként használva 3-4 tövet ültessünk méterenként.

Piros gyümölcséből teát és lekvárt készíthetünk.

Az egybibés- és csere galagonya valamint ezek keverékfajainak virágos, leveles hajtásvégeit a virágzás kezdetén gyűjtik. Szintén gyűjtik a teljes érés előtti terméseket. A hajtásvégek szerepelnek a 8. magyar Gyógyszerkönyvben is. A hatóanyagok oligomer procianidinek, amelyek mennyisége a levélben és a virágban 2-3%. További hatóanyagai a flavonoidok (0,5-0,9%). A népi gyógyászat leveleit, virágait teákban alkalmazza szívpanaszokra, magas vérnyomásra. Számos gyári gyógyszer alapanyaga, amelyek időskori szívpanaszok ellen javallottak, a szívglikozidokkal még nem kezelt betegek számára.

Gyuri bácsi szerint a galagonyatermésből készült tea ugyanolyan jó, mint a virágos ágvég. Két eltérés van közöttük: a termésben nincs szívidegnyugtató, mert a termés érésekor az ágvégben már nincs nedvkeringés, ezért nem oda dolgozik a növény, mint ahogyan azt virágzáskor tette, már nem tartalmaz nyugtató anyagokat. A galagonya magja viszont megszünteti az érrögöket. A magot meg kell törni, és egy teáskanálnyi magot 2-3 percig főzni kell két és fél deci vízben. További információk a galagonya teáról.

Cikk ajánlat: Kínai galagonya magyar kertekbe

Galagonya díszfák

Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’

3-5 m magas kisebb koronájú fa, vagy nagy bokor. Májusban az egész fát beborító kárminpiros virágai teltek, nyíláskor vörösre változó koronája rendkívül látványos. Igénytelen. Kis termetének köszönhetően szűkebb kertekben is telepíthető, de utcasorfának is kiváló. Mélyen karéjos, fényes zöld levelei ősszel sárgára majd bronzszínűre váltanak. Vörös terméseit is ősszel érleli. Élettartama kb. 20 év, helyigénye 5×4 méter.

Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet'

Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’

Crataegus laevigata ’Crimson Cloud’

Igazi kiskertbe való fácska. Igénytelen, nedves, szennyezett helyen is virul. Rózsaszín-vörös, fehér torkú, szimpla virágait májusban hozza. Mélyen karéjos, fényes zöld levelei ősszel sárgára majd bronzszínűre váltanak. Vörös terméseit is ősszel érleli. Élettartama kb. 20 év, helyigénye 5×4 méter.

Crataegus laevigata ’Plena’

Ez a ragyogó fácska májusban ontja hófehér, telt virágait, amelyek remek kontrasztot adnak a fényes, zöld, erősen karéjos levelekkel. Termőhely iránt igénytelen, jól tűri a légszennyezést és vizes helyeket is. Levelei ősszel sárgára majd bronzszínűre váltanak. Vörös terméseit is ősszel érleli. Élettartama kb. 20 év, helyigénye 5×4 méter.

Forrás:
Bernáth Jenő: Gyógy és Aromanövények
ornamental-trees.co.uk

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!