Még nem késtél el az alma metszésével

A tél végi fás metszés főszereplői a gyümölcsfák. Most lássuk az almafa metszését.

Korona kiigazító, alakító metszés

Házikertben nagyon sokféle almafával találkozni. Egyeseket orsóformára nevelnek, másokat nyitott koronaformára. Sokszor nem is tudatos, csak “Ilyenre sikerült” alapon. Végül is bármelyik koronaformával megél. Bár az almafa önszántából szívesebben fejleszt központi tengelyt, a bokorfa jellegű őszibarack vagy kajszi inkább nyitott koronát nevel magától is, mi, hobbikertészek, legfeljebb csak rásegíthetünk. A cseresznyének, meggynek így is jó, úgy is jó. Fajtája válogatja.

Ha valaki idén döbbenne rá, hogy évek óta metszetlen almafáját valahogy megifjítaná, nosza! Azonban ne úgy, ahogy a mellékelt fotón látható. Mert, ha gondolkodás nélkül esünk neki, lefűrészeljük az ágakat egy kiszemelt magasságban, ahol még elágazás sincs a közelben, csonkot is hagyunk, akkor seprű szerű, égbe törő hajtások (fattyúvesszők, lásd később)  fognak fejlődni a fán, és akkor egy év múlva főhet a gazda feje, hogy ezekkel mi legyen.

erőteljes visszametszést követő vízhajtás "tenger"

Az erőteljes visszametszés és a csonkra metszés eredménye rengeteg vízhajtás (rejtett vagy járulékos rügyekből előtörő erőteljes hajtás).

Ha a fa sudaras, tehát központ tengellyel rendelkezik, akkor vizsgáld meg, hogy valóban a legerősebb, felfelé növő ág dominál-e. Ha azt látod, hogy közel hasonló vastagságú, vele szinte párhuzamosan fejlődő ág már-már verseng a központi tengellyel, a konkurenst fűrészeld ki.

Meg kell szabadulni az ipszilon elágazásoktól is. Egyrészt ezek is egymás konkurensei, másrészt a terméssel berakódott ipszilon elágazások igencsak hasadásra hajlamosak. Bár az alma nem is annyira érzékeny erre, mint a barack.

ipszilon elágazas

A meghagyott Két konkurens vázág közül a nem megfelelő helyzetben lévőt ki kell fűrészelni.

Miden műveletet szisztematikusan végezz. Ellenőrizd a látványt, nehogy valami kimaradjon.

Ha a fa túlságosan szétterült, netán az útra benyúlva útban is van, vissza kell szorítani egy beljebb lévő, nem égbe törő részre.

Ha egy fa vegetatív hajtásai vagy túlságosan dominálnak, vagy éppenséggel a terméshozó részek vannak túlsúlyban, úgy, hogy szinte a növekedése le is áll, csak metszéssel lehet segíteni rajta.

Ha egy fa legyengült, ifjító, növekedésserkentő metszésre van szüksége.

zuzmó a fán

Ezen a fotón egyrészt látható egy régi fűrészelés nyoma, feltehetően elmarad sebkezeléssel. Továbbá látható egy zuzmótelep. A zuzmó nem árt a fának, de jelzi, hogy a fa nincs jó kondícióban.

Sose távolíts el 30%-nál többet a koronából! Hagyj a következő évre is tennivalót. Ne akard átalakítani a már meglévő koronaformát! Amihez a legjobban hasonlít, annál maradj! (Nyitott vagy zárt koronaforma).

Metszés létráról

Nem minden művelet végezhető lentről. Sokszor szükség van létrára. Létráról körülnézve egész más látvány fogad, ezért, amikor befejezted a ténykedést odafent, alulról is ellenőrizd, hogy hogyan dolgoztál, és, ha valami nem olyan látványt nyújt, mint, ahogy fentről gondoltad, pattanj vissza a létrára, és javítsd ki a hibát. A létra lehetőleg legyen háromlábú. Különben a göröngyös talajon könnyen felbukhatsz vele. És az ágak közé is stabilabban lehet bepasszintani, hogy a kiszemelt helyet elérd.

háromlábú létra

 

Az alma termőre metszéséről még nem is esett szó! Ehhez szükség van egy kis termőrész ismeretre.

Termőre metszés

Alma termőrészei

dárda

dárda, max. 5 cm hosszú fás hajtás, jól fejlett vegyesrüggyel

A termés szempontjából legfontosabbak a rövidebb hajtások. Ilyenek a dárda, max. 5 cm hosszú fás hajtás, jól fejlett vegyesrüggyel. Oldalán nincs rügy. A rügyből először virágzat képződik. Amikor a virágok megkötöttek, megjelenik a hajtás is. Ettől hívják vegyesrügynek. Közben a hajtás maga az alma érésével együtt vastagodik.

termőkalácsból kihajtott dárda és vessző

termőkalácsból kihajtott dárda és vessző

Így alakul ki a termőkalács, amiből a következő évre dárda (már szó volt róla), termőnyárs, 5-20 cm-es fás hajtás, csúcsán vegyesrüggyel, és vessző (később lesz szó róla) fejlődik. Újabb almák ígéretével.

termőnyárs

termőnyárs, 5-20 cm-es fás hajtás, csúcsán vegyesrüggyel

Termőbog ifjítás

A termőkalács a következő évben újabb termőrészeket fejleszt. Tehát évről évre nő, közben többszörösen elágazik. Ilyenkor már termőbognak hívják. A korát úgy tudod megállapítani, hogy minden gyűrűszerű vastagodás rajta, egy-egy évet jelent. Amikor már 4-5 ilyen gyűrűt meg tudsz számolni, itt az ideje a termőbog ifjításának. Ugyanis az öreg, 4-5 éves részeken vegyesrügyek már nem fognak fejlődni. Ilyenkor vissza kell vágni az alsó kettő elágazásra.

3 éves termőbog

A termőkalács a következő évben újabb termőrészeket fejleszt. Tehát évről évre nő, közben többszörösen elágazik. Ilyenkor már termőbognak hívják.

Vesszők metszése

A középhosszú és hosszú vessző (fásodott egyéves hajtás) általában a csúcsán vegyesrügyet hordoz, azonban ahogy nő a hossza, annál kisebb az esélye a vegyesrügy kialakulásának, míg, úgy 60 cm körül már elmondhatjuk, hogy nem fordul elő vegyesrügy (általában), azonban az oldalrügyekből kifejlődő hajtásokból újabb termőrészek alakulhatnak ki a következő évre.

vessző

vessző, fásodott egyéves hajtás, csúcsán vegyesrüggyel, az oldalán hajtórügyekkel

Az alma vesszőinek csúcsi részén vegyesrügy található, oldalt hajtásrügyek. Általában! De rögtön megismered a vegyesrügyet, mert sokkal dundibb, mint a soványka hajtórügy, amely a vesszők oldalán pl. a vesszőhöz simul. Ezért, ha úgy metszenél, hogy szépen lecsipegeted a vessző felső részét, akkor egyben a termést is kidobod. Ezzel még nincs vége, mert a vessző oldalán található hajtásrügyekből fejlődnek ki az év folyamán a már említett termőrészek, de csak akkor tudnak kihajtani, ha a vessző felső részét nem vágod le a hajtórügyekkel együtt. Ha megkurtítod a vesszőt, eldobod a jövő évi termést is. Viszont, ha a végét a vad megrágta, vagy betegség jeleit látod, akkor a beteg részig visszavágandó! Ne zavarjon, hogy a vessző felfelé áll, amíg nem fásodott meg túlságosan, még rugalmas, és kézzel is óvatosan le tudod hajtani. A termés súlya alatt úgyis lefelé fog ívelni!

A fát járd körbe, nézd meg hiányos-e valahol, és abba az irányba próbáld terelni az eljövendő növekményeket, amit csak helyes metszéssel lehet elérni. Azokat a vesszőket hagyd meg, amelyek a megfelelő irányban állnak, a befelé, felfelé növőktől szabadulj meg, metszd ki őket tőből. Ne hagy egy metszőollónyi távolságnál közelebb álló vesszőket a elsűrűsödés elkerülése végett.

almafa-metszése

Vízhajtás metszése

Viszont a nagyon erőteljes vízhajtásokat  érdemes tőből kimetszeni, míg a többit csak, ha már letermett. Tehát a többiek egy-két évig maradhatnak. A vízhajtás visszametszése, a tőből kimetszéshez képest, nagyon erős kihajtásokat gerjeszt! Minél erősebben volt a fa visszametszve, annál több fattyúvessző keletkezik.

A helyes metszési gyakorlat kulcsfontosságú az almafa hosszú távú egészségének fenntartásához és a megfelelő terméshozam biztosításához.

A fotók a metszéstanfolyamunkon készültek

Cikk ajánlat: Ha nem akarsz vele tél végén vacakolni, metszd meg nyáron az almafát;

Metszeni csak jóval és jól!Metszés utáni sebkezelés;

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák