Aranyfa

Nehéz elképzelni a tavaszi kertet aranycserje vagy másik nevén aranyfa nélkül. Pedig csak az 1850-es években jelent meg  a piacon. Mutatós megjelenése, könnyű tartása hamarosan a favoritok közé emelte. Alig néhány cserje borul kora tavasszal virágba vele egy időben. Ilyen például a húsos som (Cornus mas). Rügyfakadás előtt tömegesen virágzik, beragyogva a kora tavasszal jórészt kopár kerteket. Sokan a hétköznapi nyelvben aranyesőként emlegetik.

aranyfa

Forsythia × intermedia bemutatása

Az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó Forsythia nemzetség latin nevét a Királyi Kertészeti Társaság (RHS) egyik alapító tagjáról William Forsyth -ról (1737-1804, III. György kertésze) nevezték el. A Forsythia × intermedia növény, közismert neve aranycserje. Két kelet-ázsiai faj, a Forsythia suspensa és a Forsythia viridissima hibridjeként jött létre. 1906-ban fedezték fel. Sok kertészeti szülő növénye. Európa egyetlen őshonos aranyfája, az apró virágú albán aranyfa (F. europaea Degen et Bald.) hazánkban csak gyűjteményes kertekben található.

Gyors növekedésű, 2 méter magas, sűrű ágrendszerű, tövétől ágas, ívesen lehajló vesszejű cserje. Virágrügyei enyhébb téli napokon is fejlődnek, ellentétben a levélrügyekkel, így lombfakadás előtt nyílnak. Előző évi hajtásait, ágait március – áprilisban látványosan borítják ragyogó sárga virágai. Aranyló virágai jelzik, hogy visszavonhatatlanul itt a tavasz. A virágok 10-14 napig élnek. Virágai négytagúak, viszonylag hosszú kocsányúak, lecsüngők. Termése tok.

aranyfa

Forsythia × intermedia gondozása

Nem igazán igényes növény. Napos helyen szebben virágzik, rossz vízelvezetésű, tömődött talajokon kevésbé jól fejlődik. A magasabb fajtákat kerítés tövébe, falak mellé ültetik, míg az alacsonyabbakból nyíratlan, virágzó sövényt nevelnek. Sövényként ültetve tőtávolsága 60 cm. Nyírása elvirágzás után és augusztusban ajánlott. Fás dugványokról késő tavasszal, nyár elején szaporítják. Szaporítása bujtással is lehetséges.

Metszése gyakran helytelenül történik. Ennek egyik elsődleges oka, hogy helyigényét sokan rosszul mérik fel, és a növényt metszéssel próbálják kordában tartani. Metsszük le tőből a legmagasabb hajtásokat. Vágjuk ki a beteg hajtásokat, valamint azokat, amelyek a növény közepe felé nőnek. Így kissé megnyitjuk a koronát, és több nap érheti a növényt. Metsszük le azokat az ágakat is, amelyek túl közel hajolnak a talajhoz. Ha ezeket az ágakat meghagyjuk, a növény hamarosan legyökerezik. Összességében a cserje egyharmadát lemetszhetjük. Ha a fenti iránymutató szerint metszünk, a cserje megtartja eredeti formáját, és gondozott benyomást kelt. A metszésre mindig virágzás után kerüljön sor. Az elhanyagolt bokrokat azonban télen, illetve virágzás előtt is metszhetjük. Legfeljebb elvesztünk néhány virágzó ágat, ám jobban látjuk a problémás részeket, és jobban hozzá is férünk.

Forsythia × intermedia nálunk is kapható néhány fajtája

Magas fajtái közül nálunk is kapható sokfelé kapható a Forsythia x intermedia ‘Lynwood‘. A Profi faiskola így mutatja be:  A Forsythia x intermedia ‘Lynwood’ / Aranyvessző, két-három méter magas, karcsú, sűrű levelű, a tövénél bokrosodó kóró. Sárga virágai március – áprilisban, a vesszők teljes hosszában nyílnak. A négycimpájú virágaik magányosan vagy csoportosan a lombfakadás előtt vagy azzal egy időben nyílnak a vesszők hosszában. Tévesen aranyesőnek is nevezik. Szereti a tápdús, nem túl száraz talajt, napos fekvésben fejlődik szépen. Elvirágzás után metsszük, nyáron már ne vágjuk vissza, mert az éves vesszőkön alakulnak ki a virágrügyek, s így kevés virág és sok hajtás fog fejlődni következő tavasszal. Levágott vesszői cserépbe téve a szobában is kivirágoznak. Magányosan vagy sövénynek ültetve is mutatós díszcserje.

Erőteljes növekedésű a 2-2,5 méter magasra megnövő F. Beatrix Farrand‘  tetraploid hibrid. Virágszirmai nagy méretűek. Nyírt sövénynek, térhatárolónak, szoliternek is kiváló.

További magas fajták a  világossárga virágú F. ‘Spectabilis’ , a F. ‘Densiflora’ valamint a  zöldes-sárga F. ‘Primulina’.

Ajánljuk a z alábbi fajtákat megvételre (március 15-től): tarka levelű aranyfa (Forsythia x intermedia Cumson)

Egyre nagyobb az igény a törpe fajták iránt. A talajtakaró a F. ’Arnold Dwarf’, gyérebben virágzó és fakóbb virágszínű fajta. Előnye kompakt megjelenése. Metszést nem igényel! A földre hajló, legyökerező szárak segítik a növény terjedését. Jó vízgazdálkodású talajba, napra ültessük.

Újabb törpe fajta a F. ‘Minigold‘. Ez felálló hajtásrendszerű fél méter magas növény, jelzősövénynek 20-30 cm tőtávolságba ültessük. Kerülhet sziklakertbe, kisebb, virágzó cserjefoltok kialakítására is alkalmas. Jó vízgazdálkodás talajba, napra vagy félárnyékba ültessük.

Kertlap Piactéren rendelheted meg március 15-től:
Tarka levelű aranyfa (Forsythia x intermedia Cumson): Kora tavasszal nyílnak a tarka levelű aranyfa nagy sárga virágai a csupasz vesszőkön. Később fehér mozaikos mintájú levelével díszít ez a közepes termetű, lombhullató cserje. Március-áprilisban virágzik. Szoliterként, kisebb-nagyobb csoportba vagy nyíratlan virágzó sövényként ültetheted.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!