Díszcserjék metszése

Februárban, fagymentes időben a metszéssel jó lesz sietni, ha azt akarjuk, hogy időben végre tudjuk hajtani a metszés után lemosó permetezést is! De ne essünk neki mindennek! Sok tavasszal virágzó cserjét csak virágzás után metsszünk, különben nagy igyekezetünkben a leendő virágaitól is megszabadítjuk.

Mielőtt belefeledkeznél a metszés rejtelmeibe, ajánljuk profi metszőeszközeinket, nem csak profiknak, hanem mindenkinek, aki kisebb fizikai erőfeszítéssel jó munkát szeretne végezni. A termékek a Kertlap Kertészet Webáruházban vásárolhatók meg.

metszés

Mottó: ne féljünk bátran metszeni! Ne a növény “tetejét” metsszük! különben fölül dús, ám lefelé haladva igencsak gyér lombozat alakul ki.

Díszcserjék metszési szabályai

Általában elmondhatjuk, hogy a sövényeket megfelelő kihajtáshoz február végéig, fagymentes időben metsszük meg. De virágzás után metsszük a fagyal-, a gyertyán- és a galagonyasövényeket. A lombhullató sövények ifjításakor mélyen metsszük vissza a bokrokat.

Az elburjánzott díszcserjék  visszametszését február folyamán fejezzük be. Az olyan virágos cserjéket, amelyek az egyéves vesszőn fejlődő rövid hajtásokon hozzák virágaikat, enyhén metsszük vissza (pl. gyöngyvessző, gyöngyvirágcserje, rózsalonc, kányabangita). Télen erőteljesen vághatjuk vissza a virágaikat erős évi hajtásból fejlesztő bokrokat (pl. bugás hortenzia, nyári orgona). Az egyéves hajtásokat 1-2 szemre vágjuk vissza!  Előző év nyarán fejlesztik virágrügyeit az orgona, aranyfa, kínai kék akác, aranyeső, boroszlán, díszcseresznye. Őket csak virágzás után metsszük vissza, viszont ritkíthatunk, és levághatjuk az elöregedett hajtásokat is.

A lombhullató madárbirsek, galagonyák , vadrózsák, a japán borbolya és a hóbogyók metszésére kihajtásuk előtt kerüljön sor, de csak akkor, ha túlburjánzottak. Felkopaszodott, két-három évnél idősebb részeket tő közelben vágjuk le ágvágó ollóval és fűrésszel.

Ne feledkezzünk meg a metszőeszközök fertőtlenítéséről. Legegyszerűbb fertőtlenítés a viharöngyújtó szúró lángjában történő fertőtlenítése, ami területen, szélben is egyszerűen végrehajtható, és nem kell mindenféle maró löttyöket magunkkal hurcolnunk!

Néhány fajról részletesebben

A sziklakertbe is való törpeorgona igénytelen a szárazságra. Ellenálló. Formálható, de nem igényli a metszést. Az elhervadt virágzatokat azonban távolítsuk el, ezzel szeptemberben másodvirágzásra ösztönözzük a növényt.

orgonabokor

Orgonabokor

A dugványokkal szaporítható nem törpe növekedésű orgona úgynevezett váltómetszéssel metszhető. A bokor egy részét erősen vágjuk vissza. A felkopaszodott bokrok az erőteljes ritkítást is elviselik. Ha kora tavasszal végezzük a metszést, akkor a virágos hajtásokat is eldobjuk. Ezért a metszésre csak elvirágzás után kerüljön sor. Az elnyílt virágokat távolítsuk el virágzás után, azért, hogy a növény ne a magképzésre fordítsa az energiáját, hanem a hajtásképzésre és a következő évi virágzásra. Cikk ajánlat:  Kerti orgona

A nyári orgona könnyen tetvesedik. Hajlamos az új hajtások képzésére, ezért az idős, bogas részeket nyugalmi állapotban kell metszeni. Ha fagykárosodást szenvedett, akkor talaj felett 15-20 cm-re is visszavághatjuk. Ne hagyjunk a bokron 3 évnél idősebb részeket, így szépen fog virágozni. Idősebb korában kevesebb hajtást hoz.  Akár 3 méter fölé is ereszthetjük, de nevelhetjük takarócserjének is.

A rózsalonc tavaszi virágzás utáni metszése a növényt őszi másodvirágzásra ösztönzi. A megfelelő fejlődés érdekében, elvirágzás után tőből vágjuk ki a halvány, idős ágakat. Erőteljesen metszve jól megújul tőből. Meszes talajon fakul, sárgul, szárad. Cikk ajánlat:  Rózsalonc ajánló

Weigela florida Variegata

tarka rózsalonc

A kertekben gyakori gyöngyvirágcserje szárazságtűrő, ritkán tetvesedik. Fürtös virágai jól mutatnak vázában, és a vázaélete viszonylag hosszú. Virágzás után erőteljes visszametszéssel ifjíthatjuk az idős ágak, a felkopaszodott ágakat vágjuk vissza. Az elvirágzott vesszőket le kell vágni.

Csak türelmes ember telepítsen fás pünkösdirózsát. A növény lassan fejlődik. A fás, 1,5 m magasra növő bokor télen is megtartja ágrendszerét. Ne ültessük fák és cserjék közvetlen közelébe, mert a virágai elaprózódnak. Csak az elöregedett ágrészeket metsszük le! Az 1-2 körös virágúak a legszebbek, a többkörösek már bókolók. Cikk ajánlat: Pünkösdi rózsa

A japánbirs lombfakadáskor virágzik. A virágok színét befolyásolja a talaj mésztartalma, víztartalma. Termése is díszít. Metszéssel kordában tarthatjuk. Virágzás után közvetlenül, április végén, májusban metsszük. A következő évi virágok az újonnan hozott hajtásokon képződnek. Ilyenkor végezhetünk ifjítást is, amikor az elöregedett, vagy elburjánzott ágrendszer egy részét (kb. 1/3-t) eltávolíthatjuk. Nyírott sövénynek is kiváló, a sövény karbantartását szintén májusban végezhetjük el.

fás bazsarózsa

Fás bazsarózsa

A gyöngyvessző virágzás után az új növekményeket mintegy felére vágjuk vissza ifjító metszés esetén.  Virágos sövény kialakításához is elvirágzás után metsszük meg, hogy a következő évi virágrügyeket hordozó hajtásokat kinevelhesse. A Kora tavasszal és nyáron virágzókat télen ritkítsuk. A tavasszal virágzókat virágzás után metsszük meg. Az elvirágzott vesszőket vágjuk vissza a következő erős hajtásig vissza. A Spirea nipponica nem igényel nyírást, sövénynek is nevelhető.

A díszribiszke jól metszhető. Nem hoz termést vagy, amelyek termést hoznak, a gyümölcsük íztelen. Kora nyáron kell metszeni, és ifjítani is.  Sokszor ritkításra szorul, amikor minden 3. hajtást talajszintig vissza kell vágni.

Említsük meg a rózsákat is, amelyeket ajánlott február végén megmetszeni, hogy az esetleges elfagyást elkerüljük. Ha nem metszünk rózsát,  a tövek idő előtt elöregednek. Cikk ajánlat: Rózsák metszése

Nézd meg Jutka mama videóját:

További cikk ajánlatunk: Bokorújítás; Díszfák, örökzöld díszcserjék metszése

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa