Ne hagyd, hogy elkússzon a szederbokrod!

Elkúszott a szederbokrod? Tudd meg, hogy miért csinálja, és állítsd meg metszéssel!

szedertermés

A növényekről azt tartjuk, hogy nem változtatják a helyüket. De ez csak látszólag igaz. A növények valóban nem gyalogolnak, legalábbis nem látványosan. De ők is kitartóan keresik a számukra legmegfelelőbb helyet, a minél jobb életlehetőségeket. Ki gondolta volna, hogy a szeder az egyik legaktívabban gyalogló növény? A kúszás, gyaloglás mellett mási érdekességük, hogy a földre hajló hajtáscsúcsok legyökeresedésével szaporodik. Haza kiskertekben a leggyakoribb a kúszó tüskementes szeder.

Hogyan kúszik és gyökeresedik a szeder?

Lássuk, hogy a kúszás és legyökeresedés hogyan nyilvánul meg a kertben. A szeder mihelyt gyökeret vert valahol, felfedező sarjakat növeszt, amelyek új területek után vadásznak. A szárcsúcsok folyamatos mozgást végezve pásztáznak szabad területek után, és kikerülik az akadályokat. Átlépik a sziklákat, fatörzseket. Alkalmas területen a talajhoz érve gyökeret eresztenek, és gyors ütemben elfoglalják az új helyet. Ha óvatlanok vagyunk, egyszer csak azt vesszük észre, hogy a kerítés tövébe szánt szeder elfoglalta szerény kis kertünket.

Hogy néz ki ez szakszerűbb megfogalmazásban? A földalatti megfásodott gyökértörzs alapi rügyeiből tősarjak fejlődnek. Másik nevük tővessző. A 3–5 m hosszú tővesszőkön és azok másodrendű vesszőin találhatók a vegyesrügyek. Tehát ezekből a rügyekből új (másodrendű) hajtás és virág is fejlődik. A tősarjak a nyár közepén rendszerint bőségesen fejlesztenek másodrendű hajtásokat, amelyek fejlettségüktől függően jelentős termés kinevelésére is alkalmasak a következő évben.

szeder tősarj

Szeder metszése

Mielőtt belefeledkeznél a metszés rejtelmeibe, ajánljuk profi metszőeszközeinket, nem csak profiknak, hanem mindenkinek, aki kisebb fizikai erőfeszítéssel jó munkát szeretne végezni. A termékek a Kertlap Kertészet Webáruházban vásárolhatók meg.

A szeder hosszú vesszőinek oldalán vannak a vegyesrügyek. A vegyesrügyben nincs külön virág- és a hajtásrügy, hanem a hajtáskezdemény csúcsán virágzat képződik, az oldalán pedig újabb hajtás, ami rendszerint termőrésszé alakul. A termés a másodrendű vesszőkön fejlődik. Aki durván visszametszi a vegyesrügyes hosszú vesszőket, ne számítson nagy termésre, hiszen a metszőollóval a szüreti munkák nagy részét is elvégezte, gyakran több évre előre.

Sipos Béla tanár úr ezt ajánlja “Gyümölcsmetszési alapismeretek” című könyvében: Egy-egy tövön 3-5 tősarjnál többet ne hagyj, mert a növény nagyon sűrű lesz. A növény nyugalmi állapotában elvégezheted a termőre metszést. Termősarjnak a legszebbeket hagyd meg, a többit az elszáradt, letermettekkel együtt tőből távolítsd el. Amikor a sarjak elérik a másfél méter magasságot, támrendszer huzaljához kötözd őket. Fagyok elmúltával az elfagyott, vékony vagy beteg részeket távolítsd el. Az oldalvesszők közül az alsókat 40-50 cm magasságig tőből távolítsd el, hogy a termés ne lógjon a földre, illetve hogy az oldalvesszők ne akadályozzák a talajművelést. A többi oldalvesszőt 50-60 cm-re illetve addig ajánlott visszametszeni ahol a vessző vastagsága a csúcs felől eléri az 1cm-t. A visszametszésre azért van szükség, mert e nélkül a bokor túlságosan elsűrűsödne.

A szedren idősebb korában érdemes ifjító metszést végezni. Ilyenkor 20-30 cm-ig vágd vissza, így bokros formáját megtartja, de számíts rá, hogy a következő évben még nem hoz termést.

A kúszó szeder mellett kertészeti termesztésben nem kúszó bokros és félig kúszó fajták is találhatók.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák