Hagyományos málna – a gyümölcsfalók álma

A málna sokak kedvence. Pedig nem is olyan könnyű megbirkózni vele. Ezért a piacon is megkérik az árát. Magyarország termesztésének déli határa volt, sajnos ez ma már nem érvényes napjainkban. Sikerrel csak megfelelő helyen, megfelelő gondozás mellett termeszthető!

málna

A nálunk is honos málna későn virágzó félcserje. Első termését a 2. évben hozza. Ebben a cikkünkben ismerheted meg közelebbről:Sok minden a málnáról. Olvashatsz tápértékéről, gyógyhatásairól.

Jelenleg már csak 160-170 hektáron termesztik, a termésmennyiség évek óta 800-1000 tonna között stagnál, rendszeresen érkezik import Spanyolországból és Olaszországból, de Dél-Amerikából.  A málna betakarítása nagyon kézimunkaerő-igényes.  (Forrás: https://www.agrarszektor.hu)

A klímaváltozás hatásai a málnát is sújtják, termesztésének déli hatása északabbra került.

Málna környezeti igénye, tápanyagellátása, növényvédelme

Házikertben árnyékos helyre, kerítés mellé vagy házfalhoz közel ültethető, ha a házfal, kerítés néhány órás árnyékot ad a növénynek. Öntözése elengedhetetlen. Ahol a kerítés vagy házfal órákra árnyékot ad a málnának, ott még megmarad a málna, öntözés mellett. Sajnos az elmúlt évtized időjárás változása a málnát is sújtja. Szakemberek véleménye szerint északabbra csúszott a málnatermesztés zónája. Ezt a felmelegedést, a málna nehezen viseli, még öntözéssel is. A rendszeres öntözés mellett a málna ültetvényt a napsugárzás ellen ányékolni javasolják. Ellenkező esetben a leveleken élgés okozta elhalások keletkeznek.

Enyhe, hűvös klímájú helyre való, napfény és csapadékigényes. A félárnyékot megtűri, de rosszul terem. Nem ajánlott déli kitettségben ültetni. Kedvenc talaja a mélyrétegű homokos vályog. A meszes talajt nem kedveli. Telepítése ősszel (október második fele, november eleje) ajánlott, de tavasszal, is lehetséges, mihelyt rá lehet menni a talajra. A sarjhajtás- és gyümölcsképzés ideje alatt öntözni kell. Legnagyobb a vízigénye június-augusztusban. A termésérés idején hetente öntözd.

A málna tápanyagigényes növény. Klórra érzékeny, tehát klór tartalmú műtrágya nem adható neki. Erősen reagál kálium (K) és magnézium (Mg) és bór (B) hiányára. De a nitrogén hiányra is érzékeny. Káliumhiánynál a málna terméshozama és termés minősége jelentősen romlik. Magnéziumhiánynál málnán a levél érközök sárgulnak, majd vörös árnyalatúakká válnak, az erek zöldek maradnak, és alulról megindul a levelek hullása. A káliumhiány a termés minőségének romlásában nyilvánul meg. Nitrogénhiánynál a növény alacsonyabb, zömök, levelei sárgásak, kisebbek, merev tartásúak. Virág és bogyóképzés csökken, a termés apró. A málna vesszőhozama, sarjak hosszúsága jelentősen csökken.
Forrás: Málna és szeder komplett Rosier tápanyagellátása, kerteszekaruhaza.com.

Cikk ajánlat: Behurcolt kártevő a pettesszárnyú muslica

Málna műtrágyázása

Aki műtrágyázni kíván, NPK keverék típusú műtrágyát adhat málnáinak.  A műtrágyázás esetében óvatosan kell eljárni, különösen a nitrogén túladagolásának veszélye miatt. Figyelembe kell venni a talaj tápanyaggal való feltöltötségét, a fajta tápanyagigényét! A már elültetett növényeknél kora tavasszal 40g/m2 , virágzáskor 25 g/m2 , termés érés után 30 g/m2 mennyiségben a növények köré kiszórva, majd óvatosan a talajba bedolgozva és beöntözve NPK 10-10-15 (+3 MgO+1 Fe), klórszegény műtrágyát adhatsz. Ajánlott óvatosan a talajba bedolgozni és utána beöntözni. Virágzásban 1-2 alkalommal 0,1-0,2%-os bóraxszal lehet permetezni. Link ajánlat: A málna tavaszi tápanyag-utánpótlása.

Málna vegyszermentes tápanyagellátása

Bár a málna, mint szó volt róla, tápanyag igényes növény, kiskert tulajdonosok maradhatnak a vegyszermentes tápanyagellátásnál. Minden tavasszal teríthetsz alá komposztot, 10 cm-nél nem vastagabb rétegben,amihez fahamut keversz. Meghálálja, ha pillangós növényt vetsz alá zöldtrágyának, talajtakarónak. A fahamut havonta pótolhatod kiszórással.

Málna növényvédelme

dr. Némethy Zsuzsanna bejegyzése nyomán

Gyakran a rügyek körül bordós, lilás folt fejlődik, később a kéreg ezen a helyen ezüstszínre vált, majd felválik. Ezt a didimellás vesszőfoltosság okozza.

telepített málna

A málna-karcsúdíszbogár házikerteben gyakori kártevő. A fő gondot a lárvák  okozzák, melyek a vesszőben spirálisan haladó, majd a vessző belsejébe forduló járatot rágnak. Károkozásuk következményeként a vesszőkön tipikus tünetek, hosszúkás, hordó alakú megvastagodások alakulnak ki, melyeken gyakran hosszanti behasadások is megjelennek.

A málna gubacsszúnyog a zöld hatásokba rakja petéit, annak hatására azokon gömb alakú, 1-2 cm-es daganatok fejlődnek, melyekben 2-3 mm-es sárga lárvák élnek. A vesszőkön látható gubacsokban telelnek át a lárváik. duzzanatok főleg a vessző alsó részén találhatók, de megjelenhetnek a felső részeken is. A járatkészítéssel tápanyag- és vízszállítási zavarokat okoznak. A gubacsoknál a vesszők szél  hatására kitörnek. A kifejlett bogár a leveleket  fogyasztja, de nem okoz súlyos kárt. A fertőzött vesszők eltávolításával és megsemmisítésével védekezhetünk. Az egyéb kártevők ellen végzett rovarölő szerrel végzett permetezések a bogarak számát gyérítik.

A málna vesszőszúnyog a málnahajtások szár-tövi részén a meglévő repedésekre rakja petéit, az apró sárga színű szúnyoglárvák rágásukkal gyengítik azok növekedését.

A vesszők kérgén apró, fehér kissé kiemelkedő kör és pálcika alakú foltok a pajzstetű fertőzést jeleznek.

Év közben a gubacsos hajtásrészeket vágd ki, semmisítsd meg, ne engedd kifejlődni a gubacsokból a gubacsszúnyogokat. Lombhullás után, amikor a levelek nem takarják a vesszőket, nézd végig a vesszőket, és a gubacsokat, repedt kérgű vesszőket rövid tőcsonkkal vágd vissza. A didimellás vesszőket szintén tőből távolítsd el. Erős didimellás fertőzésnél réz hatóanyagú lemosó permetezéssel kezeld le a vesszőket. Pajzstetű fertőzésnél a lemosó permetezésre olaj + réz hatóanyagú készítmények alkalmasak.

Málna metszése sövény típusú támrendszer esetében

A málna félcserjékre jellemző módon az első évben a föld alatti szárból hoz sarjakat, ezek a következő évben teremnek, majd elszáradnak. Ez a tulajdonsága határozza meg metszését.

Málna letermett vesszőit még nyáron tőből ki kell metszeni, minél rövidebb csonkot hagyva. Ezzel a beteg, fertőzött részeket is eltávolítjuk. A levágott vesszőket ne hagyjuk a területen, hanem távolítsuk el onnan.

Jutka mama tanácsai:

Ha Jutka mama tanácsait meg szeretnéd hallgatni, gyere el a Biokertész Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Mielőtt belefeledkeznél a metszés rejtelmeibe, ajánljuk profi metszőeszközeinket, nem csak profiknak, hanem mindenkinek, aki kisebb fizikai erőfeszítéssel jó munkát szeretne végezni. A termékek a Kertlap Kertészet Webáruházban vásárolhatók meg.

A telepítést követő évben kell beállítani a sarjszámot, és vissza kell vágni a vesszőket. Az első sarjnemzedéket 20 cm-es magasság elérése után ki kell vágni. Az újonnan fejlődő vesszőket viszont meg kell hagyni. Szüret idejére ezek még nem nőnek olyan magasra, hogy a szüretet akadályozzák. Szüret után a letermett részeket kell eltávolítani talajszint feletti magasságig történő visszavágással. A megmaradtakat ritkítani kell úgy, hogy a sorban méterenként 10-12 db. maradjon, szintén a talajszint felett levágva a felesleget. A megmaradt vesszőket a támrendszerhez kell rögzíteni.

A 3. évben a tősarjakat, 4. évtől a gyökérsarjakat hagyd meg. Az ősz végére akár 2 méterre is megnövő vesszőket 150-1760 cm magasságra kell visszavágni, ami azt jelenti, hogy a huzal fölött 15-20 cm magasságig.

Forrás: Dr. Sipos Béla Zoltán: Gyümölcsmetszési alapismeretek  (2009.)

málna metszése

Málna szaporítása

Leggyakrabban gyökérdugványozással szaporítják. A fagyok előtt az anyanövény egyik oldalán kibontva a talajt, a gyökérzetről le kell vágni a gyökérsarjat, és tavaszig tárolni kell a ceruza vastagságú gyökérdugványokat. A dugványozásra május vége és július vége között kerülhet sor. Cikk ajánlat: Most dugj le szaporításra szánt vesszőket!

Ajánlott málnafajták

Régebbi ültetvényeken még találkozhatunk a fertődi nemesítésű fajtákkal, de a brit nemesítői vonal fajtái is előfordulnak (Malling sorozat tagjai, Willamette), a modern, fólia alatti ültetvényeken pedig a modern termesztéstechnológiának megfelelő fajtákat telepítenek a termelők. (Forrás: https://www.agrarszektor.hu)

Házikertben még most is megtalálható az egyszer termő Nagymarosi tájfajta, amely közepes terméshozamú és gyümölcsméretű fajta. Feltehetően a Mátra erdeiben élő vadon termő málnákból szelektálták.

A Fertődi zamatos a legnépszerűbb hazai fajta. Piros gyümölcsű málna. Bogyója közép nagy, gömbölyded, élénkvörös, fényes, tetszetős. Évről-évre kiegyenlítetten, bőven terem, termésbiztonsága kiváló.

Fertődi zamatos Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák