Tél végi csapás a kártevők, kórokozók egy részére

Tél végén csapást mérhetsz a kártevők, kórokozók egy részére a fák törzsének tisztogatásával, a hulladékeltávolítással, a lemosó permetezés időzítésének betartásával.

Védekezés az áttelelő kártevők ellen

üvegszárnyú ribiszkelepke kártétele

Üvegszárnyú ribiszkelepke áttelelő lárvája ribiszkébe fúrt járatban.

A kéreg, a kérget fedő moha vagy zuzmó alatt megbúvó kártevők ellen úgy léphetsz fel, hogy kéregkaparóval eltávolítod a külső kérget, amit azonnal semmisíts meg. Ne félj, a fák nem sérülnek meg ettől, ebben a külső kéregrészben sem most, sem később nem történik tápanyagszállítás.

A talajra hullott fertőzött lombot, gyümölcsmaradványokat a leghatásosabban égetéssel semmisítheted meg. Miután ez egyre több helyen tiltott, a talajba beásás jöhet szóba. Nagyon végső esetben lezárt nejlonzacskóban dobd a kukába. Ez utóbbi azonban csak kényszermegoldásként jöjjön számításba. Ugyanis a fertőzést ezzel a módszerrel továbbterjeszted. Igaz, talán nem a te lakókörzetedben.

További információ: Az áttelelő kártevők ugrásra készen várják a tavaszt

Lemosó permetezés és metszés mikor?

Miután a fagyos idő igencsak kedvez a gomba spórák terjedésének, a szezon előtt metszeni csak fagymentes időben, rügyfakadás előtt szabad.

Mielőtt belefeledkeznél a metszés rejtelmeibe, ajánljuk profi metszőeszközeinket, nem csak profiknak, hanem mindenkinek, aki kisebb fizikai erőfeszítéssel jó munkát szeretne végezni. A termékek a Kertlap Kertészet Webáruházban vásárolhatók meg.

Cikk ajánlat: Gyümölcsfa koronaformák I.Gyümölcsfa koronaformák II.Idős fák koronájának ápolásaA szőlő metszéseCsonthéjasok metszéseRibiszke metszéseA fenyőféléket tavasszal metszd!Rózsák metszése.

A fákon áttelelt károsítók ellen lemosó permetezéssel védekezhetsz. Csak fagymentes időben végezd! A lemosó permetezés három lehetséges időpontja: 1. lombhullást követő nyugalmi állapot, 2. rügyfakadás előtti állapot, fás metszés előtt, 3. rügyfakadás előtti állapot, fás metszés után.

A három alkalomból minimum a metszést követő lemosó permetezésre kerüljön sor!

A fás metszés utáni permetezés előnyei: metszés során fel tudod mérni a terepet, látod a kártételekre utaló jeleket, jobban ki tudod választani a szükséges permetszert, a megritkított koronához jobban hozzá fog férni a permetszer. Ekkora már eltávolítottad a sérült, fertőzött, száradó vesszőket, ágrészeket, kivágtad a rákos, mézág sebeket. A permetszer jótékonyan védi a metszéskor keletkezett sebfelületeket.

Akkor most mikor is permetezz? Csak fagymentes időben! Legalább egyszer, a nyugalmi időszak végén (a fás metszés után). Jobb eredményt érsz el, ha lombhullást követően, és a nyugalmi időszak végén (metszés után) is permetezel. Aki szeretne még biztosabbra menni, és a nyugalmi időszak végén metszeni is fog pl. a gyümölcsösben, az lombhullást követően, metszés előtt és közvetlen metszés után is sort kerít a lemosó permetezésre.

elkorhadt ágrész lefűrészelése

Beteg, elhalt ágrész eltávolítása fűrészeléssel.

Lemosó permetezés hogyan?

A lemosó permetezésnek már a nevében is benne van, hogy bőségesen végezheted. Csurogjon az a lé!

Mi legyen a permetlében?

  • olajok áttelelő kártevők, pl. fatörzsön áttelelő pajzstetű ellen (pl. AGROL PLUSZ – paraffinolaj, BIOLA-AGRO – napraforgó olaj),
  • réz tartalmú szerek áttelelő gombák, pl. monília és áttelelő baktériumok ellen (pl. CUPROSAN 50 WP, BORDÓMIX – réz szulfát tartalmú szerek),
  • kéntartalmú szerek áttelelő lisztharmatgombák  ellen (pl. NEVIKÉN).

Az éppen aktuális engedélyezett szerek listája folyamatosan változik, de a gazdaboltokban segítenek a megfelelő szer kiválasztásában.

Ezeket a vegyszereket még „bios” házikertben is használhatod. Ami soha ne maradjon ki, az a felületnedvesítő, kártevőket elpusztító (megfullasztó) olaj.

Ha többször permetezel, mindig a rezes permetezést válaszd először. Ha a háromszori lemosó permetezés mellett döntesz, egy lehetőség gyümölcsösben, hogy az első két alkalommal rezes permetszerrel, a 3. alkalommal kén tartalmú szerrel permetezel.  Választhatsz kombinált szereket, amelyek réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak. Ezek használata kényelmes, de hatóanyag tartalmuk alacsonyabb az egy hatóanyagú szerekénél. További információ: Tavaszi lemosó permetezésPermetlé készítés alapjai.

Fertőzések átvitele elleni védekezés metszéskor

A metszés során a földre került nyesedék fertőzési góc. Miután manapság az égetés kevésbé jöhet szóba, a növényvédelmi kockázat miatt egy ásónyomnyi árokba told be a felaprított nyesedéket, és takard a kiemelt talajjal. A fás részek lebomlása a talajban igen lassú, nitrogén igényes folyamat. Ezért gyorsítónak az aprítékot szórd meg nitrogén műtrágyával, illetve vegyszermentes termesztés esetén öntözd be pl. csalánlével. Cikk ajánlat: A csalán a leghasznosabb gyom

Metszés során ne feledkezz meg a sebkezelésről és a metszőeszközök fertőtlenítéséről. A metszőeszközök fertőtlenítésének legegyszerűbb módja, ha a pengét viharöngyújtó szúrólángjába tartva fertőtleníted. Ekkor nem kell különböző oldatokkal felszerelkezni. Maga a művelet is jóval egyszerűbb és biztonságosabb.

sebfelület kezelése Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa