Mogyoró

A mogyoró termése rendkívül egészséges, levele is gyógyhatású. Ha még nincs a kertedben, itt az ideje, hogy mogyorót ültess!

mogyoró tavasszal

Ismerd meg a mogyorót

Ahogy azt a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának honlapján olvashatjuk, nagy termetű cserjék vagy fák tartoznak a mogyoró (Corylus) nemzetségbe. Egylaki növények, porzós barkákkal és a generatív törpehajtásokon 1-3 db. termős virágzatokkal. Termésük fásodott falú ovális makk. Olvass a törökmogyoróról.

A közönséges mogyoró (Corylus avellana) Európában, Kis-Ázsiában őshonos, inkább mediterrán flóraelem, de hazánkban is elterjedt. A Dunántúlon gyakori, főleg üde lomberdők szegélytársulásaiban, leginkább tölgyerdők aljnövényzeteként. Kultúrváltozatait termesztik. A közönséges mogyoró mérsékelt növekedésű, hosszú életű (60-80 év), egylaki cserje. 50-70 évig él. Többtörzsű, ritkán nő 7 méternél magasabbra. Az időszakonkénti törzshöz közeli visszametszés, azaz ifjítás,  azonban jóval meghosszabbítja az életét. Így a magassága is kordában tartható, és az ágak hajlékonyak maradnak, a vesszők jól fonhatóak lesznek. Pl. fonott kerítés készíthető belőlük, de ugyanúgy pl. kosárfonásra is alkalmasak.

Fehér foltos, sima, szürkésbarna kérge fénylő. Ezért télen is mutatós. Levelei váltakozó állásúak, molyhosak. A levélnyél mirígyszőrös. Jellegzetes levelei visszás tojásdadok, a levélváll szíves, a csúcs kihegyezett. A levélszél kétszeresen fűrészelt. Az előző évben kialakult 8 cm hosszú porzós barkák már februárban, jóval a lombosodás előtt a vesszőkön elszórtan jelennek meg, hirdetve, hogy visszavonhatatlanul közeleg a tavasz. Az apró, vörös bibéjű termős virágok szinte észrevétlenek. Ám gyakran már december tájékán fellelhetők. A termős virágok körüli sallangos fellevelekből fejlődik ki idővel a termést takaró kupacs.

mogyoróbarkák

Mogyoró termése

A mogyoró 5-6 év alatt fordul termőre, és 8-10 kiló termést hoz évente. Ősszel érik kemény héjú makkja, amely szabálytalanul hasogatott szélű kupacsba ágyazva fejlődik ki. A kupacs, a terméstakaró, a virágok körüli sallangos fellevelekből fejlődik ki. Egy csoportban 2-6 makk érik. A kezdetben zöldesfehér makk éréskor megbarnul, és kipottyan a kupacsból.

A mogyorót tárold kiterítve, vékony rétegben, pl. padláson.

A mogyoróbél tápláló, könnyen emészthető. Íze kellemes. Kalóriatartalma magas (100 grammonként kb. 560 kalóriát tartalmaz). Az olajos magvak közül a mogyoró tartalmazza a legtöbb értékes, zsírszerű anyagokat és a szervezet számára fontos aminosavakat. Ugyanakkor fontos ásványianyag-forrás. B1, B2, C, H és E vitaminban gazdag. Ásványi anyagai közül jelentős kálium és kalcium tartalma. Egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma miatt rendszerese fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

mogyoró termés

Mogyoró levelének gyógyhatása

A mogyoró gyógynövény is. A mogyorólevél gyógyhatását flavonoid (miricitrin), 3-5% cserzőanyag, taraxaszterol, szitoszterol tartalmának köszönheti. Teáját felületi visszérgyulladás, aranyeres bántalmak ellen alkalmazzák, gyulladáscsökkentő, összehúzó, fertőtlenítő (pl. fogínygyulladásra), hámosító, szövetregeneráló hatású. A leveleket egykor marhák takarmányozására is használták.

Mogyoró környezeti igényei és gondozása

Hazánk a termeszthetőségének északi határa. Nagyon korai virágzása csak akkor köszönt be, ha a gyökerek tevékenysége korán megindulhat. Ezért kerüljük a rossz vízellátású, nehezen melegedő, hideg talajokat. Kedveli a könnyen felmelegedő, jó vízgazdálkodású, középkötött, 6-7-es pH-jú talajokat, de a mocsaras és erősen kötött talajokat kerüli. Miután sekélyen gyökerezik, vízigényes. Alkalmazkodóképessége igen nagy. Ajánlott lejtők keleti-északkeleti oldalára, sík területen védett téli fekvésben. Nyírt sövényként is ültethető.

mogyoró sövény

Mogyoró szaporítása

A növény könnyen sarjad, az újulatból keletkezett vesszők, hosszú egyenes “ostorbotok”. Ezért fás dugványozással, tőosztással ősszel, és közönséges, feltöltéses bujtással is szaporíthatod. Az anyanövény nyugalmi állapotában érett vesszőt íveld le az eredésével ellenkező irányban egy 30-40 cm mély árokba úgy, hogy a vessző 2-3 jól fejlett rügye a talajfelszín felett maradjon. A vesszőt szükség esetén az árokban kampóval rögzítheted. Az árkot morzsalékos földdel temesd be. Egy bujtott vesszőből csak egy utódot lehet előállítani.

Mogyoró metszése

A mogyorót elvirágzás után, de még a lombok kifejlődése előtt metsszük. Alakító metszéssel nevelheted bokor formára vagy törzses alakúra is. A lényeg a szellősség. Ennek a katlan koronaforma felel meg a leginkább. Termesztésben a katlan koronaformás törzses ültetvények a legmegfelelőbbek. A sűrű bokrot úgy teheted szellőssé, ha a vastagabb ágakat és a felesleges tőhajtásokat eltávolítod. ezzel a terméshozamot is fokozod egyben. Az elvénült bokor ifjítása október ás március között aktuális. A 10. évtől alkalmazott ifjítás jóval meghosszabbítja a bokrok élettartamát, és erőteljes sarjakat hoz. Ritkításukhoz a legszebb 6-10 darabot hagyd meg, a többit vágd ki.

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Mogyoró növényvédelme

Legfőbb betegsége a lisztharmat. De megtámadhatja a monília és a szürkepenész is. A gombafertőzés mértékét csökkentheted, ha a lehullott lombot folyamatosa eltávolítod. Szükség esetén használj kéntartalmú szereket. Fő kártevője a a termést kilyukasztó mogyoró ormányos. De károsítja a tölgymakkormányos is. Az ormányosok az érőfélben lévő termésbe rejtik petéiket, amelyek ott kikelve belülről dézsmálják a termést.  Védekezésképpen telepíts korán keményedő héjú illetve vastagabb héjú fajtákat (Hallei óriás, Barcelonai stb.). Ha erre nincs módod védekezz a kártevők gyérítésével. Miután a kártevők hosszasan randalíroznak a bokron, jól gyérítheted a számukat, ha májusban és júniusban reggelente, amikor a rovarok kevésbé élénkek a mogyoró aljára fóliát terítesz, és belerázod őket. A fóliával aztán gyorsan oldj kereket, és egy vödör vízbe szórd a rovarokat.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák