Vegyél csávázott vetőmagot vagy csávázz házilag?

Ha szeretnéd, hogy vetőmagjaid megőrizzék csírázóképességüket, palántáid ne essenek áldozatul betegségeknek, ne nyurguljanak fel, és ne dőljenek meg, akkor használj csávázott vetőmagot. Ha a szelíd módszerek híve vagy, és óvakodsz a vegyszerektől, akkor csávázz házilag környezetbarát szerekkel! Mi házikertbe ezt ajánljuk!

Miért van szükség a csávázásra?

A magvak betegség hordozói lehetnek, hiszen felületükön megtapadhatnak vírusok vagy más mikroorganizmusok. A fertőzött magvak gyakran ki sem kelnek. Bizonyos betegségek a magvakat is megtámadják. Például nem megfelelő körülmények között, tartósan nedves nedves, hideg talajban a csírázás leáll, illetve meg sem indul, és a talajban elfekvő magvakat kórokozók támadhatják meg. Mindez hiányos keléshez vezet, amely ellen a csávázás védelmet nyújt. A csávázás célja, hogy a magvak felületén megtapadó kórokozókat elpusztítsa, biztonságosabbá téve a kelést. A csávázás megvédi a magot a csírázás során, védi magát a palántát a növekedés során, csökkenti a termesztés kockázatát.

Ismerd fel a “Gyárilag” csávázott vetőmagot!

Nagyüzemi termesztésben szinte elkerülhetetlen a csávázott vetőmagok használata. A csávázást vetőmagüzemekben végzik, ahol a vetőmag előkészítés folyamatába illesztik be a csávázási technológiát. A magvakat előkezelik a csávázáshoz szükséges anyagokkal, például fertőtlenítőszerekkel, gombaölőszerekkel, növényvédő szerekkel, amelyek megtapadásához kötőanyagokat használnak. A kötőanyagot megfestik, ezért a csávázott magvak színesek. A gyártók ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy vigyázat, a magok felületén növényvédőszer található, étkezésre, etetésre (pl. madarak etetése) használni tilos. Tehát ne legyen kétséged, a színes vetőmagok mindig csávázottak. A csávázott magvakat elővigyázattal kell kezelni, úgy, hogy lehetőleg ne is érintkezzen a bőrünkkel, vetéskor kesztyűt kell használni, mert már a kéz nedvessége is elindíthatja a növényvédőszer kioldódását.

A csávázás tényét nem csupán az mutatja, hogy a magtasakban színes vetőmag található, ezt fel kell tüntetni, sőt a csávázáshoz használt vegyszert is meg kell nevezni a vetőmag tasakján! A csávázással kapcsolatban a Roayl Sluis így ír: Minőségbiztosítási eljárásunk szerint, az ellenőrzött termelésből származó, csávázott vetőmagjaink szigorú minőségellenőrzés után kerülnek a csíravédő tasakba, majd a külső tasakba, minőségüket rendszeresen újra ellenőrizzük, a romló csíraképességű tételeket visszahívjuk, ezzel biztosítva vevőink számára a folyamatos és megbízható minőséget.

csávázás feltüntetése a magtasakon

A csomagoláson azt is feltüntetik, hogy pl. TMTD-t (tiurám-diszulfid hatóanyagú) gombaölő szert használtak a csávázás során.

És hogy még mi minden kell hogy szerepeljen a olvasható a magasakon? Ehhez ajánljuk cikkünket: Mi van a vetőmag tasakján

A pillírozott vetőmagok csávázószert is tartalmazhatnak

Gyakran, különösen a kis méretű vetőmagot pillírozzák, amit a magok kiszerelésekor szintén fel kell tüntetni a vetőmag tasakján. A pillírozás, másik nevén drazsírozás egy bevonatolási eljárás, amely megnövelik a mag méretét, azáltal, hogy a vetőmagot vivőanyaggal veszik körül. A drazsírozott vetőmag használata megkönnyíti az egyenletes vetést, használatával elkerülhető a túl sűrű vetés, és csökkenthető az egyeléssel elpazarolt magok száma. Palánta előállító cégek előszeretettel alkalmaznak drazsírozott vetőmagokat.

A borítóanyag egyéb anyagokat, starter műtrágyát, csávázószerek, serkentő anyagokat, színezőanyag – tartalmazhat.  A pillírozott mag a korai szakaszban fokozottan érzékeny a kiszáradásra, a pillírozott mag a csírázáshoz és keléshez lényegesen több vizet, nedvesebb talajt igényel, mint a “kopasz” mag.

A drazsírozott magok ránézésre szintén színesek, méretük jóval nagyobb eredeti méretükhöz viszonyítva. Sajnos beszámoltak olyan esetről is, amikor ilyen vetőmagokat elvetve a kelés hiányos volt, és vetőmagot megvizsgálva a vevő azt tapasztalta, hogy a színes burokból csak a épp a mag hiányzott! Ezért is ajánlott megbízható helyről vásárolni a vetőmagot.

Fontos megjegyezni, hogy a csávázásnak lehetnek környezeti és egészségügyi hatásai, ezért fontos körültekintően alkalmazni, és az előírt utasításoknak megfelelően eljárni.

A fenti eljárással kezelt magvakat házikerben inkább kerülendőnek ítéljük!

drazsirozott vetőmagok

Csávázás házilag környezetbarát szerekkel

Azonban csávázhatsz házilag, ha saját, házilag begyűjtött magvakkal kísérletezel, és nem akarsz a veteményesbe szintetikus szerekkel előre csávázott magvakat vetni.

Állj be a kísérletezők közé, és próbáld meg a “szelíd” csávázást:

Csávázhatsz  gombaölő rézgálic oldattal. A rézgálic a biotermesztésben is megtűrt szer. Készíts 0,5% -os rézgálic-oldatot, és a ritka szövésű vászonzacskóba tett magokat ebben az oldatban áztasd 10-15 percig.

A növényi kivonatok immunerősítő hatásúak. A Biokál-01 csávázószerként is alkalmazható természetes összetevőket tartalmazó kondicionáló szer. 30 ml BIOKAL 01 hozzáadása 1 dl vízhez (30%). Ebben az oldatban kell a magvakat fürdetni. A magvak 4 órás áztatása hatékony. Ezt kövesse 24 órás szárítás, majd vetés (doktori értekezés – Divéky-Ertsey Anna 2006: A vetőmag kezelési lehetőségei az ökológiai gazdálkodásban). Réz tartalmú szerekkel nem keverhető!

Jó recept olvasható a Biokontroll honlapján (Én így csinálom: biopalánta-nevelés): Kamillateában ½-1 óráig fürdetjük a magokat, a csávázottakat (vásárolt csávázott mag esetén) 2-3 alkalommal mossuk át előzőleg kamillateával. Kamillatea készítése: 1 l víz, 3 dkg kamilla elegyét 1-2 percig főzzük, majd kihűlés után szűrjük és beleszórjuk a magokat. Tiszta, száraz, pamut- vagy vászonruhára teregessük őket, hogy leszikkadjanak és utána már vethetők is.

Egy másik lehetőség: Mezei zsurlóból tea készítése, ami elnyomja a penész és más gombák növekedését. A szárított, összetört növényeket 20 vagy 30 percig forralják (oldat: 1:10), majd a leszűrt, khűlt főzetet a magokra kell permetezni. (HARTMAN M., SZOBOSZLAY S., KRISZT B. 1995: Biogazdák által alkalmazott növényi kivonatok értékelése laboratóriumi körülmények között.)

csávázás házilag

Verzár Csongor Garabet ny. kertészmérnök, Székelyudvarhely, ajánlja, nála bevált: tömény ezüst koloidból1- 2 ml/1 dl vízbe ,  abba áztatom a magokat 1 max 2 napig , majd palánta vető földbe vetem ( a föld legyen jó nedves , majd a takaró réteg száraz , óvatosan meg nyomogatom , hogy tapadjon jól oda , utána jól be locsolom.

Az összegyűlt tapasztalatok alapján ajánljuk még: Az elvetésre szánt magvakat fél óra hosszat áztasd valamilyen védőnövény kivonatában (pl. kamilla, cickafark, macskagyökér, fokhagyma). Úgy járj el, mintha gyógyteát készítenél. A forrázatot (teát) hagyd kihűlni, szűrd le, és áztasd bele a magvakat fél órán keresztül. Után vetheted, vagy kiteregetve megszárítod, és alkalomadtán felhasználod őket. Cikk ajánlat: Csávázás szegfűszeggel

Csávázással elkerülhető a palánták felnyurgulása, megdőlése, kivéve, ha annak oka nem betegség, hanem a fényhiány. A fényhiány okozta felnyurgulást a palánták megvilágításával küszöbölheted ki. Ebben a cikkban olvashat részletesebben a palántadőlésről: Segítség! Nyurgulnak a palánták!; a kiegészítő megvilágításról pedig itt írunk részletesen: Palántanevelés LED megvilágítással.

A palánták egészséges fejlődéséhez fertőzésmentes ültetőközeget kell használni! Használj készen vásárolt palántaföldet vagy magvetés előtt fertőtlenítsd a palánták talaját. Palánta dőlés ellen különösen ajánlott. Hatásos, vegyszermentes házi módszer a gőzzel való fertőtlenítés. A palántáknak szánt talajt teregesd szét egy tepsiben, permetezd be vízzel alaposan és 90 0C-on melegítsd 30 percig. majd hagy kihűlni. Vigyázz, magasabb hőmérséklet, hosszabb melegítési idő kinyírja a jótékony talajlakó mikroorganizmusokat is! Szabadföldbe vetésnél hatékony a vetőbarázda csalán- vagy zsurlólével történő beöntözése.

fejes saláta csíranövények

fejes saláta csíranövények

Magvak előkezeléséhez tartoznak még: egyes magvak esetében a hideghatás, ahol a gátolt csírázást két-három hetes hűtőben tárolás feloldhatja, vagy előáztatás a maghéj felpuhítása céljából, hatékony a.4:1 arányú tejes oldatba történő áztatás, a tejes oldat a védő hatáson kívül a csírázási erélyt is növeli. További információk a tej alkalmazásáról: Tény vagy mese a tejes permetezés jótékony hatása?

Ne mulaszd el elolvasni ezt a cikkünket: Mire van szükség a mag csírázásához?

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa