Hortenziák metszése a bőséges virágzásért

A hortenziákat leginkább virágaikért díjazzuk. A megfelelő virágzáshoz azonban a megfelelő metszésre is szükségünk van. Aki kíváncsi, hogy melyik hortenziát hogyan, és mikor kell metszeni, itt találja meg a legfontosabb információkat.

Mielőtt belefeledkeznél a metszés rejtelmeibe, ajánljuk profi metszőeszközeinket, nem csak profiknak, hanem mindenkinek, aki kisebb fizikai erőfeszítéssel jó munkát szeretne végezni. A termékek a Kertlap Kertészet Webáruházban vásárolhatók meg.

Először is a hortenzia fajtáját kell meghatározni, ami nem ütközik nehézségbe. A nagy, rózsaszín vagy kék virágúak a Hydrangea macrophylla fajhoz tartoznak. Ha virágok gömb szimmetriát mutatnak és fehérek, ezek Hydrangea arborescens fajhoz tartoznak. Végül a kúpos virágú, leggyakrabban fehér, zöld vagy rózsaszín virágúak a Hydrangea paniculata fajhoz sorolhatók.

Kerti hortenzia

Ha kerti hortenziánk van (Hydrangea macrophylla), nyugodtan hátra dőlhetünk, nincs tennivalónk. A kerti hortenzia csak a virágzás után igényel némi fazonírozást. Ha tavasszal vagy tél végén metsszük, az az évi virágrügyektől szabadítjuk meg, tehát ezt ne tegyük!

kerti hortenzia

Cserjés hortenzia

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) jó alkalmazkodó képessége és , bőséges virágzása miatt kedvelt. Tél végén vagy kora tavasszal metsszük vissza. Hiszen ezek a hortenziák az ez évi fás hajtásokon hoznak virágot. Ezért kora tavaszik metszve új hatjások fejlesztésére ösztönözzük, amelyeken virágok fognak fejlődni. Sőt a metszése kompakt bokrosodást eredményez. A hajtásokat kb. fél mérese magasságig vágjuk vissza.

cserjés hortenzia 'Incrediball'

Bugás hortenzia

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) szintén áj, fás hajtásokon virágzik. Tél végén, kora tavasszal kell őket talajszintig visszametszeni, illetve, ha magasabb növényt szeretnénk kapni, 30-50 cm-re vágjuk vissza.

Ne feledjük, még ha rossz méretre, vagy rossz időben vágjuk vissza őket, akkor is megbocsátanak. Lehet, hogy egy szezonban nem fognak megfelelően virágozni, a következő évben viszont már virágba borulnak. Ha megtudjuk, hogy milyen típusú hortenziánk van, egy kis metszéssel máris csodákat művelhetünk a virágzás terén.

bugás hortenzia 'Pinky Winky'

Jutka mama bemutatja

Bugás hortenzia metszése és tuja helyettesítő sövények

A hortenziákról itt találhatók bővebb információk: Hortenziák

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!