Gyümölcsfát metszeni, de mikor?

Február közepe táján, lassan sort keríthetsz a fás metszésre. Azonban metszeni az egész vegetációs időszakban lehet, míg a túl korai fás metszésnek nem kívánatos velejárója lehet a gombafertőzések megjelenése.

Minőségi japán metszőeszközöket ajánlunk a Kertlap kertészeti Webáruházból!

A metszés célja, hogy a termőfelületet  a minél nagyobb és jobb minőségű termés elérése érdekében alakítsuk. Több cikkben foglalkoztunk már a koronaformák kialakításával, most lássuk a termőkori metszést, amely a termőre fordult gyümölcstermő növényeken alkalmazott metszési módszere. Célja a termő egyensúly és a koronaforma megtartása. Egyszerűen fogalmazva a fő cél a korona kiterítése a napra. Cikk ajánlat: Gyümölcsfa koronaformák I.; Gyümölcsfa koronaformák II.

almafa koronaalakítás nyugalmi időszakban

Almafa koronaalakítás nyugalmi időszakban.

Fás metszés a növények nyugalmi időszakában végzett metszés. Míg a nyugalmi időszakban végzett fás metszés kedvező hatást gyakorol a kihajtásra, erőteljesebb regenerációt vált ki, a zölden végzett metszés kevésbé serkenti a kihajtást, sőt gyöngíthető vele a fa növekedési erélye.

Fás metszést nem csak nyugalmi időszakban lehet végezni! Leghamarabb a gyümölcsfák közül az almát metszheted illetve az almatermésűeket, ezek nem érzékenyek a hidegben fertőző gombákra, amelyek egyébként a sebfelületeken keresztül fertőznek.

Aztán jöhetnek a csonthéjasok, amelyek érzékenyek a citospórás fertőzésre és a gutaütésre.  Bizonyára sokan hallották már, hogy piros bimbós állapotban ajánlják az őszibarack metszését. Minél közelebb vagyunk a hideg, csapadékos időjárású télutóhoz, annál nagyobb a veszélye a baktériumos, de főként a gombafertőzések terjedésének. Mások szerint ezzel óhatatlanul lesodorjuk a virágbimbókat, megszabadítva magunkat a leendő termés egy részétől. Meg kell találni a két időpont közötti kedvező állapotot!

A kajszi, az őszibarack, a szilva, a cseresznye, a meggy és a mandula metszhető rügypattanáskor, de akár virágzásban is.

Amikor a rügyek már duzzadni kezdenek,  a március közepe és április közepe közötti időszak kedvező a csemeték koronaalakító metszéséhez.

Sose mulaszd el a metszés utáni sebkezelést!

őszibarack szálvesszős metszése

őszibarack szálvesszős metszése

Egyes burjánzásra hajlamos gyümölcsfa fajták esetében még inkább ajánlott kihajtás után metszeni. Ahogy már szó volt róla, a késleltetett fás metszés nem dobja meg olyan mértékben a vegetatív kihajtást, mint a nyugalmi időszakban történő metszés, amikor is a fák, mintegy ellenreakcióként, a vegetációs időszak megkezdésekor erőteljes vegetatív növekedésbe kezdenek.

Vegetációs időszakban történik a hajtásválogatás, a hajtások túlburjánzása ellen. Ennek módja a hajtások eltávolítása tőből (elágazásra, burjánzásra hajlamos fáknál) vagy visszavágása levélkoszorúra (felkopaszodásra hajlamos fáknál elágazásra ösztönöz). A nyár eleji időszakban végzett zöldmetszés előnye, hogy szellősebbé teszi a koronát, a korona belsejébe jobban behatol a fény, ami segíti a gyümölcsérés folyamatát. Ilyen fajta pl. az augusztus végétől érő Champion őszibarack fajta.

elmaradt termésritkítás

Ha elmarad a termésritkítás, a gyümölcsök elaprósodnak, lehullanak. termésritkításra a természetes gyümölcshullás után kerüljön sor! Pontatlan megközelítéssel termésritkításra a teljes virágzástól számított 35–50 napok között kerülhet sor, amikor a gyümölcskezdemény mérete 22–27 mm. Módja az egymás melletti gyümölcsök kiritkítása 3-4 ujjnyi távolságra.

Nyáron eltávolíthatod a meredeken felfelé törő vesszőket. Nyáron kerüljön sor a magasra törő, nem elágazó, rejtett rügyekből fejlődő fattyúvesszők metszésére is. Ne várd meg vele a következő tavaszt, mert addig is feleslegesen veszi el a tápanyagot, illetve beárnyékolja korona belsejét. Kivétel, ha egy mellék vázág valami miatt eltávolítására került. Ilyenkor a vízszinteshez legközelebb álló fattyúhajtást, vagy vízhajtást meghagyják és visszavágják. Ebből a hajtásból, egy újabb mellék vázágat lehet kinevelni. Nyáron is sorra kerülhet a mozgást, a kert használatát, pl fűnyírást zavaró részek eltávolítására.

A félfás metszés augusztus elejétől szeptember közepéig végezhető. Augusztusban metszhető például a cseresznye, a meggy, amely ekkorra már letermett. Itt a cél az, hogy a növény még vegetációs időszakban több fényhez jusson. Bár most nem a termésérlelés a cél, hanem a következő évi virágrügyek differenciálódásának a segítése, amely már ebben az időszakban elkezdődik, majd télire leáll és tavasszal tovább folytatódik.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa