Rozmaring metszése

Sokunknál dézsában fejlődik a rozmaring, gyakran át is telel a szabadban. Az edényben tartott rozmaring, valamint a szabadban áttelelő rozmaring még inkább rászorulhat az ifjító metszésre. Azonban leginkább nem is a növény egészségesen tartása a cél, hanem ezer más ok, alakra nyírás, a növekedés visszaszorítása, bokrosítás. Bármi legyen az oka a rozmaring metszésének, van néhány alapszabály, amelyet ajánlott betartani.

Mielőtt belefeledkeznél a metszés rejtelmeibe, ajánljuk profi metszőeszközeinket, nem csak profiknak, hanem mindenkinek, aki kisebb fizikai erőfeszítéssel jó munkát szeretne végezni. A termékek a Kertlap Kertészet Webáruházban vásárolhatók meg.

rozmaring metszése

A metszés ideje mindig a vegetációs időszak, legyen az tavasz, vagy nyár, egészen egy hónappal az első fagyokig bezáróan. A téli időszakban már káros metszéssel növekedésre kényszeríteni a gyökérzetét, hiszen meg kell edződnie, alkalmazkodnia kell a hideghez. Ellenkező esetben a téli hideg hamar végezhet vele.
Csak tiszta, fertőtlenített és éles metszőszerszámmal dolgozzunk, ez minden metszés alapkövetelménye. Ezek figyelmen kívül hagyásával növeljük a fertőzés veszélyét a friss sebeken keresztül.
A metszés módja mindig attól függ, hogy mi a célunk vele.

Formára nyírt rozmaring

Ha formára akarunk nyírni, nem kell mást tenni, mint egy vázlatrajzot készíteni arról, hogy milyen formát szeretnénk, és azt követve metszeni, de ügyeljünk rá, hogy a tervben szereplő forma eléréséhez a növénynek maximum egyharmadát távolítsuk el egyszerre. Ha gömbös formát szeretnénk kialakítani a törzsről, olyan magasságig távolítsuk el a hajtásokat, ahol a gömböt ki akarjuk nevelni. A megmaradt korona hajtásait csípjük vissza, mert ez elágazódásra ösztönzi a növényt, és kompakt forma fejlesztésére.  Ezután nincs más hátra, mint folyamatosan metszéssel, hajtáskicsipkedéssel tartsuk a kialakított formát, és a törzsről eltávolítjuk a kitörő hajtásokat.

fácskává nevelt rozmaring

Fácskává nevelt rozmaring.

Törzsesre nevelt rozmaring

Csak a legnagyobb, egyenes hajtást hagyjuk meg, a többit tőből eltávolítjuk, majd a növényt kikarózzuk. Ha gömbös formát szeretnénk kialakítani a törzsről, olyan magasságig távolítsuk el a hajtásokat, ahol a koronát ki akarjuk nevelni. A megmaradt korona hajtásait csípjük vissza, mert ez elágazódásra ösztönzi a növényt, és kompakt forma fejlesztésére. Ezután folyamatosan metszéssel, hajtáskicsipkedéssel tartsuk a kialakított formát, és a törzsről távolítsuk el az esetleg kitörő hajtásokat. Ha dugványról ültettük, várjuk meg, míg a legszebb hajtás el nem érte a kívánt méretet, majd csípjük vissza.   Ha esetleg a hajtás a fény felé görbülne, forgassuk. A törzs oldaláról távolítsuk el az új növekményeket, rügyeket. A felső hajtásokat, rügyeket meghagyjuk, ezekből neveljük ki a koronát, amelyet aztán igény szerint alakíthatunk tovább.

Rozmaring visszaszorítása

Ha a növényt vissza akarjuk szorítani, akkor sem távolítsunk el többet a növény egyharmadánál. 2-3 hónap múlva a műveletet megismételhetjük, azaz a szezon elején és végén is metszhetünk.

Rozmaring bokrosítása

Ha a bokrosodást szeretnénk serkenteni, a hajtások végéből távolítsunk el maximum 5 cm-t. Ez főleg akkor célravezető, ha a főzéshez használjuk leginkább, mert így több hajtás fejlesztésére ösztönözzük.

rozmaring kannában

Rozmaring ifjítása

Ha a rozmaring idős, méretes és a formája is szétesett, felkopaszodott, itt az ideje az ifjításnak.

A rozmaring, ha jól érzi magát valahol, elérheti a 2 méter magasságot is. Ilyenkor már sok helyet foglal el, és más növényeket is elnyomhat. Sokan elbizonytalanodnak az erős metszést illetően, mert más fásodó szárú gyógynövények, mint például a levendula, nem újulnak meg, ha erősen visszavágják őket. A rozmaring azonban nyugodtan a fás részeken is metszhető. Az ifjító metszés ideje, a többiekkel ellentétben éppen a nyugalmi periódus. Nálunk ez inkább a nyugalmi periódus vége lehet, amikor kisebb az esélye az erős fagyoknak! Visszametszés után, tavasszal a növény aktívan fejlődni kezd, és jobb formában lesz, mint valaha. Először találjuk ki, hogy milyen méretet szeretnénk elérni, majd annak kb. a felére vágjuk a vissza a bokrot. Tavasz végére már ki is töltötte azt a teret, amit szántunk neki. A vaskos ágakat ajánlott ágvágóval metszeni.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa