A vetőmag leírások leggyakoribb szakkifelezéseinek magyarázata

Ha itt a magkatalógusok beszerzés, a magvásárlás időszaka, akkor itt az ideje annak is, hogy tisztázzunk néhány fogalmat, amivel valószínűleg találkozni fogsz a katalógusokban vagy a magcsomagokon lévő leírások böngészésekor.

vetőmagok

Nyílt beporzású fajta

Nem hibrid fajta jelölésére szolgál, olyan fajtáról van szó, amelyről akár magot is foghatsz. Beporzását rovarok, madarak vagy éppen a szél végzi el. Utódai a szülő tulajdonságait öröklik, nem érhet meglepetés, ha begyűjtött magjait elveted, kivéve, ha egymással kereszteződni képes fajokat közel ültetsz egymáshoz. Ilyenkor természetes hibridizáció jöhet létre, ezért ajánlott egy adott faj, például a paradicsom különböző nyílt beporzású  fajtáit egymástól távol ültetni.

Hibrid

telt virágú százszorszép

telt virágú százszorszép hibrid

A hibridként árult növények magjai olyan szülőktől származnak, amelyek emberi beavatkozásra két különböző faj vagy fajta keresztezésével jöttek létre, az egyik szülő pollenjével mesterségesen beporozták a másik fajtát, azzal a céllal, hogy egy új, az elődöknél jobb (pl. ellenállóbb), tetszetősebb (pl. különleges virágú, dupla virágú) fajtát nyerjenek.

F1 jelzés

Az első hibrid nemzedékről gyűjtött magból kikelt, a kívánt tulajdonságokkal rendelkező növény. Magjait ne gyűjtsd, mert a következő, ezekből a magokból kikelt generáció tulajdonságai eltérhetnek az szülőkétől, vagyis némelyikük az egyik, másikuk pedig a másik szülő tulajdonságait fogják megjeleníteni.

Heirloom fajta

magyar tájfajták

A generációkon keresztül a legjobb tulajdonságú növényekről gyűjtött magokból nevelt növény, általában egy adott földrajzi helyről származik. Egyes fajták mintegy 50 éves múlttal rendelkeznek, mindegyikükre jellemző, hogy nyílt beporzású.

Próbálj ki pár különleges paprika és paradicsom fajtát, szerezz be vetőmagot a kertlap Kertészeti Webáruházból itt: Paprika és paradicsom magok

Öko vetőmagvak

Ökológiai előállításból származó öko vetőmagok, amelyek tanúsítvánnyal rendelkeznek. A regisztrált öko vetőmagvak a NÉBIH adatbázisában szerepelnek. http://portal.nebih.gov.hu/oko-vetomag Azok a vetőmagvak, amelyek nem rendelkeznek tanúsítvánnyal nem nevezhetők öko vetőmagnak, legfeljebb vegyszermentes termesztésből származó magnak hívhatók.

Csávázott vetőmagvak

csávázás feltüntetése a magtasakon

TMTD-t tartalmazó, tiurám-diszulfid hatóanyagú gombaölő szerrel csávázott mag csomagolásán szereplő felirat.

Ezeket a magvakat gombaölő, antimikrobiális, vagy rovarölő hatású szerekben fürdetik, amelyek rászáradnak a külső felületükre. Célja, a csíráztatás, palántanevelés során történő fertőzések, károsodások kockázatának csökkentése.

Drazsírozott vetőmagvak

drazsirozott vetőmagok

A drazsírozott, apró magvakat porított, színezett réteggel veszik körül (pl. agyag, kovaföld) azzal a céllal, hogy a mag nagyobb méretű, könnyen kezelhető (vethető), jól látható legyen. Ezeket a magvakat a köpeny hosszabb ideig nedvesen tartja, ami a csírázásukat segíti. A drazsírozó anyaghoz gyakran anitmikrobiális anyagokat is kevernek.

Tenyészidő

Azoknak a napoknak a száma, amely a szabadföldi vetéstől illetve a palánta kiültetésétől a kifejlett, termést érlelő állapotig tart. Ez a szám csak iránymutató, nincs kőbe vésve, változhat, ugyanis nagyon függ a külső körülményektől, többek közt az időjárástól.

Csírázási idő

A magvetéstől a csírázásig eltelt napok száma.

fejes saláta csíranövények

fejes saláta csíranövények

Felmagzás-ellenálló vagy felmagzásra nem hajlamos fajta

A felmagzás idő előtti virágzás és terméshozás, amely rontja a növény minőségét, ízét, mint például a fejes saláta esetében, vagy gyökérzöldségek esetében kisebb, kevésbé jó ízű répatestek fejlődnek. Általában a túl korai vetés, a meleg időjárás, egyenetlen vízellátás segíti a kialakulását, de hajlamát genetikai tulajdonságok is befolyásolják.

felmagzott spenót

Determinált – indeterminált fajta

Először a paradicsom jut az ember eszébe, ha ezeket a kifejezéseket hallja. A determinált, azaz korlátolt növekedésű fajták kompakt bokrot nevelnek, támasztékot nem igényelnek, míg a korlátlan növekedésű fajták, amelyek növekedésének általában az őszre fordulás vet véget, folyamatosan növekednek, támasztékot igényelnek, és a szezon végéig, a fagyokig teremnek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa