Őszi tennivalók a konyhakertben

A veteményesben itt az ideje a nagytakarításnak és a betakarításnak. Gondoskodjunk a termények tárolásról. A szezon kitolásában segítségünkre lehet a hidegágy. Készülődjünk a tél alá vetéshez is.

Szeptemberben a pincét hozzuk rendbe és szellőztessük, hogy fogadhassa az ágyásokból kikerült zöldségeket. Ássuk ki a burgonyát, tormát, szedjük le a babot. Most szedjük ki a sárgarépát, karalábét, céklát, zellert, póréhagymát, spenótot, a hónap második felében pedig a karfiolt, fejes káposztát, petrezselymet. A zellert hagyjuk utoljára. Ha a burgonya szedése kitolódik, a gumóban lévő keményítő cukorrá alakul, és a burgonya nem élvezhető, sem nem tárolható. Cikk ajánlat: Káposzta őszi betakarítása; Mostoha sorsú káposztafélék

burgonya felszedése

A sárgarépa akkor a legízletesebb, ha már megért egy hűvös időszakot, ekkorra lesz kellemesen édeskés ízű. A kései káposztaféléket tövestül szedjük fel, és a pincében fejjel lefelé kössük spárgára. Így nem fülled be, és sokáig friss marad. A hagyomány szerint Orsolya napján (október 21.) kezdik el a káposztafélék felszedését. Kisebb lehűléstől a káposzta nem károsodik. Sőt a kelkáposzta és a bimbóskel a gyenge fagy hatására lesz igazán édes és jóízű. A csicsóka az erős fagyokat is károsodás nélkül tűri.A  cikória salátát a nagy fagyok elõtt, száraz idõben szedjük fel gyökerestül, és pincében, veremben nedves padlón tároljuk. Szedéskor külsõ, sérült, vastagabb leveleit távolítsuk el. Az évelő fátyolka, angelikagyökér, szappanfű, lestyán gyökereit októbertől szedjük fel.

káposzta termés

Azokat a karfioltöveket, amelyeknél még nem fejlődtek ki teljesen a rózsák, legjobb szedjük fel, és ültessük nyirkos homokkal töltött ládába, szorosan egymás mellé. Fagymentes helyen decemberig még kifejlődhetnek a rózsák. A bogyókkal megrakott paprikatöveket is szedjük fel. Laza, nyirkos homokba rakva, fagymentes helyen, szálas szalmatakarás alatt hosszú ideig elállnak rajtuk a bogyók. Cikk ajánlat: Étkezési paprika házikerti termesztése A paradicsomtövekről az érőfélben levő bogyók leszedhetők, napos ablakban ezek tökéletesen bepirosodnak. A zöld paradicsomtermés savanyításhoz hasznosítható. Cikk ajánlat: Mi legyen ősszel a paradicsommal?Zöldségfélék tárolása

Amikor kipucoltunk egy ágyást, lehetőleg esőzések előtt, ássuk fel a talajt. A kötött talajt ősszel, de a laza homokos talajt elég tavasszal felásni.A kiürülő ágyások talaját szerves trágyával és komposzttal javítsuk. Cikk ajánlat: Vegyszerek helyett istállótrágya Őszi vetéskor az elvetett magokból még abban az évben növény fejlődik, és így is telel át. Pl: a saláta, spenót, sóska. A kiürült ágyásokba a október végéig vethető még sóska, spenót, áttelelő saláta, valamint tél alá vetéssel pasztinák, zöldborsó, petrezselyem, sárgarépa. Tél alá vetés alatt azt értjük, hogy a magot a levegő erős lehűlése után vetjük el, így csak tavasszal indul csirázásnak. Duggatható téli fokhagyma és téli sarjadékhagyma. Kiültethetjük az áttelelő kelkáposzta-palántáit is.

Cikk ajánlat: Még ősszel is vethetsz, palántázhatsz!

hidegágy

Amikor a nappalok rövidülni kezdenek, nem érezzük-e, hogy de jó lenne egy kicsit meghosszabbítani a nyarat,? Egy kis technológiai és biológiai trükkel egész télen friss kerti zöldséggel láthatjuk a családot. A dolog nyitja, hogy előre tervezünk, és egy kis extra védelemben részesítjük növényeinket. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy egy kis odafigyeléssel is csodákat lehet tenni. A gyökérzöldségek további védelme érdekében alkalmazhatunk talajtakarást, használjunk szénát, szalmát, vagy összegyűjtött őszi leveleket. Ám a kert védett, déli fekvésű részein már egy műanyag tábla is mediterrán mikroklímát teremthet, ha növényeink hidegágyban telelnek, és a hidegágyat egy újabb műanyag táblával lefedjük. Téli termesztésre ajánlott a spenót, a póréhagyma, a leveles kel, a kakukkfű, koriander, borsfű, zsálya. A levélzöldségek tápozásáról ne feledkezzünk meg. Cikk ajánlat: Hidegágyak

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!