A koriander szerethető fűszer

Bár egyesek a termését poloskaszagúnak mondják, és a teljes fűszernövényt szappanízűnek titulálják, gondolj arra, hogy a koriander a mediterrán világ kedvelt fűszere és gyógynövénye. Ha a növény gyógyhatását is megismered, te is kedvet kaphatsz akár az erkélyen termesztésére, fogyasztására. 

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

koriander

Az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozó koriander (Coriandrum sativum) Dél-Európában, a Nyugat-mediterráneumban honos egynyári. Erőteljes főgyökerű, 20-70 cm magas növény. Két variánsa közül a vulgare termése nagyobb, 3-5 mm átmérőjű, magasabb illóolaj tartalmú. Csipkeszerű, petrezselyemre emlékeztető, szeldelt levelei sötétzöldek. Ernyővirágzata fehér szirmú, apró virágokból áll. Ikerkaszat termés gyógyhatású. A teljes növény ehető.

A mag és a föld feletti hajtásokból nyert illóolajának akár 80%-át a petrozelinsav (olajsav izomér) teszi ki. Így tudósok fontos lípid forrásnak tekintik. (Forrás: Coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil: Chemistry and biological activity Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine Volume 5, Issue 6, June 2015, Pages 421–428)

Régóta ismert gyógynövény. Levelét, magját a népgyógyászat már régóta használja. Egy összefoglaló cikk szerint kutatók illóolajának baktérium- és gombaölő, továbbá antioxidáns, vércukorszint csökkentő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, epilepsziás roham elleni, sőt rákellenes hatását is kimutatták. (Forrás: Coriander (Coriandrum sativum L.) and its bioactive constituents. Fitoterapia. 2015 Jun;103:9-26. doi: 10.1016/j.fitote.2015.03.012. Epub 2015 Mar 14.)

koriander levele

Gyógytea receptet ajánl a femina.hu: Puffadás és teltségérzet kezelésére készíts teakeveréket 20-20 g koriander-, ánizs- és édesköménytermésből, valamint 40 g köménytermésből. Két teáskanál teakeveréket nyomj szét mozsárban, önts rá egy csésze forrásban lévő vizet, lefedve hagyd állni tíz percig, majd szűrd le. Kortyolj el naponta egy-három alkalommal egy csésze teát. A kúra ne tartson tovább 3 hétnél!

A sokszinuvidek.hu tinktúrakészítést ajánl kandida ellen és méregtelenítésre: Egy pohár jó minőségű koriandermagot törj össze kőmozsárban. Töltsd sötét színű lezárható üvegbe. Önts rá 1 csésze vodkát és zárd le.
A következő 10-14 napban napi 2 alkalommal rázd össze, majd az “érlelés” leteltével szűrd le. Töltsd sötét színű üvegbe, és tartsd hűvös helyen. Az elkészült tinktúra 2 évig használható fel. Napi 2×10 cseppel kezdj, és a második héttől emelheted az adagot 3x 10 cseppre. Közvetlen étkezés előtt cseppentsd teába vagy gyümölcslébe. 2 hónap után tarts 2-3 hónap szünetet.

koriander virágzat

Illatos illóolaja és fűszerként, ízfokozóként használt magvai és levelei miatt kedvelt fűszernövény. Érdekesség, hogy az érett termés és lomb illóolaj összetétele eltérő. Ezért fűszerként nem helyettesíthetik egymást. A koriandert elutasítóknak annyi igazsága van, hogy az érés folyamán olyan aldehidek keletkeznek a mag illóolajában, amelyek kissé kellemetlen szagúak, de a magvak teljes érésben édeskés aromájúak, illatosak. A szárított magvakat mind őrölve, mind porítva forgalmazzák. Fertőtlenítő, valamint oxidációt gátló hatása fontos szerepet játszik az élelmiszerek tartósításában. Az illóolajat a parfümipar is használja. Indiában a curry porhoz keverve ropogóssá teszik azt. Az indiai garam masala-nak is alkotórésze. Kedvelt arab fűszerkeverék a porított koriander és fokhagyma pörkölésével nyert taklia. Az egyiptomi dukka hasonlóan készül, kiegészítve mogyoróval, sóval és borssal. Csilivel keverve is kedvelt. Így készül az észak-afrikai harissa is. Gyakran sült csirke és sült hal bundázására használják. De főleg szaftos ételeket, leveseket, salátákat ízesítenek vele. Szintén kedvelt a friss levelekkel való fűszerezés. A mediterrán országokban a petrezselyemhez hasonlóan használják fel. A leveleket salátákba is szívesen keverik. Thaiföldön a gyökerével ízesítenek húsokat és curry tartalmú fűszerkeverékeket.

A kertben napos-félárnyékos helyen könnyen megterem. Egynyáriként tartható. Valójában a száraz, de kissé hűvös klímát kedveli. A félárnyékot különösen a délutáni kánikula idején hálája meg. Vízigénye közepes. A sok csapadékot egyáltalán nem viseli. Jó vízgazdálkodású vályogos talajt kíván. A fagyok elmúltával helyre vethető. De nevelheted cserépben is. Ha a leveleit is használni akarod csípd le a megjelenő virágzatot. Ha kéthetente vetsz, folyamatosan ellát levélfűszerrel. Magvai a vetést után kb. 90 nappal már szüretelhetők. Forró nyarakon hamar felmagzik. Nyárutón vetve, bőséges őszi levél szüretnek nézhetsz elébe. De magvakat nem fog érlelni, mert addigra a fagy elviszi a növényt.

koriander edényben Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa