Angelika, a zöld angyal

A manapság újra felfedezett angelika vagy angyalgyökér vagy angyalfű, hogy csak két népi elnevezését említsük, Észak-Európától Szibériáig elterjedt. Ez a minden ízében zöld növény Európa hegyvidékein, alhavasi régióiban honos. Hazánkban termesztett kétéves vagy évelő gyógy- és fűszernövény. Termeszd te is a kertedben!

Angelica archangelica subsp. archangelic

Az angyalgyökér bemutatása

Észak-Európától Szibériáig elterjedt. Európa hegyvidékein, alhavasi régióiban honos. Európában és a Kárpátokban, több helyen vadon él . Hazánkban termesztett kétéves vagy évelő gyógy- és fűszernövény.

Az angyalgyökér (Angelica archangelica) ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családjába tartozik, amely kb. 2800 fajt foglal magába. Fajainak többsége az északi félteke mérsékelt övi területein terjedt el. Gyakran fordulnak elő sztyeppeken, réteken, mocsarakban és erdőkben. Jellegzetes megjelenésű, csaknem kizárólag lágy-, üreges szárú növények tartoznak ide. Sok fajuk értékes fűszer- vagy gyógynövény. Ilyenek a zeller, petrezselyem, kömény, murokrépa is.

Az orvosi angyalgyökér (Angelica archangelika) illatos, kétéves növény. Első évben dús tőlevélzete fejlődik, alacsony termetű. A második évben teljesedik ki igazán. szára erőteljes növekedésnek indul, amely olykor eléri a 2 méteres magasságot is. Gyökere húsos, vastag, aromás illatú, a répához hasonlatos. Ragyogó zöld, szárnyasan összetettek, finoman fűrészeltek, levélkéi tojásdad alakúak, 5-10 cm hosszúak. A levelek vastag, erős nyéllel kapcsolódnak a szárhoz. Szívós, üreges szára bordázott. A szár színe alul bíbor színű, felfelé haladva fokozatosan világosodik, míg végül halványzöld. A második évben hozza zöldes színű, gömb alakú ernyős virágzatát. Az ernyő olyan megrövidült fürt virágzat, amelyből többnyire félgömb alakú virágzat fejlődik. Termése két részterméskére hasadó ikerkaszat. A termésfalban olajjáratok alakulnak ki.

Kedveli a meleg klímát, a tápdús, nedves talajt, a félárnyékot, tehát csak azok ültessék, akik ezeket a körülményeket tudják biztosítani számára.

Az impozáns virágú, magas növény joggal tekinthető dísznövénynek is. A gyógynövénykertek,természetes kertek mutatós háttérnövénye. Különösen a fecskefarkú lepkéket vonzza.
Magvait elszórja, de a magokat gyűjthetjük is. Vagy azonnal vetjük helybevetéssel, vagy hideghatás után, hűtőben, tárolva használhatjuk fel. A magot október végén, november elején vetik 24 cm sortávolságra közép kötött, nyirkos talajba, a következő év tavaszán kel ki, a palánta őszig megerősödik, így október végén végleges helyére ültethető. A termesztésben palántanevelés helyett jelenleg a szabadföldi, fagy alá vetést vagy előzetesen fagyasztott vetőmaggal kora tavaszi helybevetést részesítik előnyben.

Angelica archangelica subsp. archangelica

Angelica archangelica subsp. archangelica virágzat

Az angelika gyógyhatásai

Fiatal leveleit és hajtásait májustól a fagyok beálltáig lehet szedni. Az első év őszén vagy a következő kora tavaszon szedett gyökeret, gyökértörzset mosás után, rendszerint kettéhasítva, jól szellőző helyen szárítják (beszáradás 4:1). A kifejlett leveleket is 30- 35 0C-on szárítják (beszáradás 6:1). Július végétől gyűjtik a terméseket.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Az angelika gyökeret októberben gyűjtik. 0,5-1%, a száraz levél 0,2-0,4%, érett termése 0,5-1,6% illóolajat tartalmaz. Az illóolaj komponensei: a-, b-pinének és fellandrének, mircén és limonén. A gyökér tartalmaz még szeszkviterpéneket, angelikasavat, gyantát, szterolokat, fenolsavakat, zsírsavakat, kumarinokat és származékait, cukrokat, tanninokat. A növényben előforduló furanokumarinok fototoxikus hatásúak. A furanokumarinok olyan kumarinszármazékok, amelyek benzolgyűrűjéhez furángyűrű csatlakozik, ilyenek ilyen például at angelicin. Ezek fényérzékenyítők, azaz fototoxikusak. Alkalmazásakor a túlzott napozást kerülni kell! Gyógyhatásai miatt már a 15. században nagy népszerűségnek örvendett Európa szerte. Megfázás, köhögés és emésztési rendellenességek gyógyítására használták.

angelika gyöktörzs

Serkenti a gyomorsav- és hasnyálmirigy-kiválasztást, étvágygerjesztő, enyhe görcsoldó, puffadáscsökkentő. Gyakran használják epebántalmak esetén. Gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegeknek ellenjavallt! Teája vizelethajtó, vértisztító hatású, de csökkenti a köhögést (homeopátiában) is. Az angelikából készített fürdő és bedörzsölőszerek jótékony hatással vannak a reumás panaszokra. Likőralapanyag.

Ajánlott napi adagok

4-6 gramm gyökeres gyöktörzs, 1,5-3 gramm folyékony kivonat (1:1), 1,5 gramm tinktúra, ill ezekkel egyenértékű egyéb készítmény, vagy 10-20 csepp gyökeres gyöktörzsekből előállított illóolaj.

Tea

2 dl vízben 5 percig főzzünk 1 evőkanál szárított, apróra vágott angyalgyökeret, majd hagyjuk állni 3 percig. Ezt követően szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Emésztési panaszokra ajánlható.

Fürdő

Reumás panaszok ellen 100 gramm szárított, apróra vágott angyalgyökeret főzzünk negyedórán keresztül 1 liter vízbe, majd szűrjük le, és a főzetet adjuk a fürdővizünkhöz.

Bor

1 liter fehérborhoz tegyünk 50 gramm szárított, apróra vágott angyalgyökeret, majd egy hétig hagyjuk állni. Emésztési zavarok esetén 1 evőkanállal fogyasszunk belőle.

Kivonat

Szeszes kivonatát bedörzsölőszerként külsőleg használják reuma ellen.

Fűszerezzünk angelikával

A növény minden része, így virága is fogyasztható. Íze a zelleréhez, az édesgyökérhez hasonlatos. Halételek kitűnő fűszere.Diétás levesek, mártások, saláták készítésénél, valamint fűszerező szószok és mártások alapanyagaként használják. Apróra vagdalt leveleivel leveseket, salátákat ízesítenek. Lappföldön a nagy levelekbe csomagolják a halat, így tartósítva azt, egyúttal különleges aromát biztosítva. Izlandon, Grönlandon, Finn- és Svédországban, Norvégiában a fiatal levelekből kellemes aromájú főzeléket készítenek. A fiatal leveleket, szárakat kandírozzák, és főleg torták, gyümölcssaláták díszítésére használják. Szárát felvagdalva rebarbara és szilva befőttekhez adják. Természetes édessége csökkenti a cukorigényt. A szárított gyökér őrleményével süteményeket ízesítenek. Az angelika gyökér édeskés, enyhén keserű, fűszeres aromájú és illatú. A likőripar ezért alkalmazza likőrök, borok, vermutok készítésében.

Angelika fűszervaj receptje

Hozzávalók: 20 dkg vaj; 1 ek. friss, apróra vágott angelika levél; egy csipet reszelt citromhéj; 1 ek. zúzott fokhagyma; egy csipet őrölt fehérbors.

Lágyítsuk meg a vajat. Keverjük habosra a hozzávalókkal és hűtsük le. Majd formázzunk belőle rudat, csomagoljuk celofánba, tegyük a mélyhűtőbe, és alkalomadtán vágjunk le belőle vékony szeleteket, ízesítsünk vele grillezett húsokat, hirtelensültet vagy sült halat.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa