Káposztafélék őszi betakarítása

A káposztafélék őszi betakarítása egybe esik a szőlő szürettel. Ilyenkor szokás musttal ízesített szüreti káposztát készíteni. A hosszú tenyészidejű, kései káposztaféléket késő őszig szüretelhetjük.

fejes káposzta, kelkáposzta piaci kínálatban

A káposztafélékről röviden

A káposztafélék hidegtűrő zöldségfélék, vitaminokban, ásványi sókban és rostanyagokban gazdagok. Az első évben a fejet, a második évben a magszárat, illetve becőtermést fejleszt. Virágjuk a keresztesvirágúakra jellemzően két pár keresztben álló szirom-, illetve csészelevélből áll, és sátorozó fürtöt alkot. Minden normál kerti talajon termelhetők. Ültethetjük korán lekerülő zöldségfélék, zöldborsó, korai burgonya, spenót, saláta után.

KelkáposztaBrassica Brassica oleracea convar. bullata

A nyári és őszi kelkáposztát egészen késő őszig szedhetjük. A káposzta még a -4 0C hideget is eltűri, de csak a fagyos napok elmúltával szedjük. Ősszel a jól fejlett, 0.5 kg-nál nagyobb súlyú, kemény, legalább három takarólevéllel rendelkező fejek alkalmasak a szedésre. A tárolásra szánt fejeken érdemes több levelet is meghagyni. A fertőzött sárga leveleket el kell távolítani. Raktározáshoz 0 0C körüli hőmérséklet és eleinte alacsonyabb a nedvességtartalom, hogy a fejek megszáradjanak, majd 85–95 százalékos nedvességtartalom szükséges. Megfelelő körülmények között a kelkáposzta 2 hónapig tárolható.

KarfiolBrassica oleracea convar. botrytis var. botrytis

Az igazi karfiolszezon ideje május június. A kései fajták szeptembertől a fagyokig szedhetők. A romlékony fejeket a szedés után azonnal le kell hűteni. A karfiolt mindig sötét, jól szellőző, légáramlásos helyiségben tároljuk 0 0C körüli hőmérsékleten. Tárolásra a még nem teljesen érett terméseket szedik. A tárolási idő maximum két hét. Hosszabb tárolás után a karfiolnak megváltozik az íze, a színe, a kelvirág megromlik. Szedéskor ügyeljünk arra, hogy a szárral szedett, 150 mm átmérőjű karfiolfejeket két levél fedje. Ha a karfiolt fóliába csomagoljuk, a fedő leveleket szedjük le. Ha túl későn szedjük a fejet, ha a hőmérséklet 3 0 0C, vagy annál magasabb, a fejek virágzásba mennek.

karfiol piaci kínálatban

Brokkoli – Brassica oleracea convar. botrytis var. italica

A brokkoli a karfiolnál igénytelenebb káposztaféle. Jól viseli a 0 0C körüli hőmérsékletet és a meleget. Betakarítási ideje június közepétől októberig tart, de tovább is elhúzódhat. Az érést folyamatosan szemmel tartva csak a szedésre érett fejeket szedjük le. A brokkoli meglehetősen nehezen tárolható. A fejeket szedés után azonnal 0 C fokra kell helyezni, ahol magas páratartalom mellett zöld színüket és formájukat 10–14 napig megőrzik. Rövid távú tárolásra egészséges, kemény virágú fejeket válasszunk.

karalábé 'szentesi tartos kék'

A ‘Szentesi tartós kék’ – őszi- téli fogyasztásra alkalmas 75-80 napos tenyészidejű, nagytestű fajta. Vetés: április-május. Szedés: szeptember-október.

Karalábé Brassica oleracea var. gongylodes

A karalábé fogyasztható része a megvastagodott szára. A késői karalábét szeptembertől novemberig szedik. A betakarítás előtt mintegy két héttel már ne öntözzük, hogy a fejek ne repedjenek meg. Betakarításkor az egész növényt húzzuk ki a földből, és a leveleit valamint a gyökerét is vágjuk le. Betakarítás után a kései karalábé pincében és nem hűtött tárolókban is raktározható, 1-2 0C-os hőmérsékleten, 90-95 fokos páratartalom mellett. A fejeket szabadon tároljuk, vagy ládákba rakjuk, homokkal is takarhatjuk.

KelbimbóBrassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera

A kelbimbóra jellemző, hogy a fagyok után a bimbók még ízletesebbek, ám csak rövid ideig tárolhatók hűtőszekrényben. Némely fajtája télen is kinn hagyható a szabadban. A bimbós kel hosszabb tárolás után elveszti a színét, frissességét, betegségek támadják meg. Nem hűtött raktárakban a bimbós kel 8-10 C 0C hőmérsékleten, hozzávetőlegesen 1 hétig tárolható.

Szüreti káposzta – Nyírségi recept

Hozzávalók: 70 dkg sertéscomb, 1 fej káposzta, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, fél liter must vagy újbor, 2 fürt szőlő, 1 csomag kapor, tejföl.

Kevés olajon a fél karikákra vágott hagymát megfonnyasztjuk, hozzátesszük a vékony csíkokra vágott sertéshúst, sóval, borssal fűszerezzük, majd ha barnára pirult, meglocsoljuk musttal.

Amikor elpárolgott a must, hozzáadjuk a vékony szálasra vágott káposztát, a maradék mustot, és időnként kevergetve, lefedve pároljuk. Mielőtt elkészülne hozzáadjuk a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket, és ha kedveljük, akkor egy kevés tejföllel még dúsíthatjuk.
Forrás

káposztafélék a piacon Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!