Leveles kel

A fodros-bodros levelű, rendkívül egészséges kelkáposzta télen-nyáron szedhető. A konyhakert dísze. Nem csak főzelékként, hanem salátának is kiváló.

Fodros kel bemutatása

A Szabadföld online szerint a télen „a szomszéd kertje zöldebb” verseny győztese minden bizonnyal a fodros kel. Mit tud ez a növény? Mindent! Igénytelen, s akkor a legszebb, mikor már egyetlen növény sincs „talpon”.

A fodros kel (B. oleracea L. var. acephala subvar. laciniata L.) a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó kétéves növény. Az első évben erős, húsos leveleket hajt, a második évben virágot és magszárat hoz. Mélyen gyökerezik, ezért tápanyag- és vízhasznosítása kiváló. Minden talajtípuson megterem. Fény- és hőigénye alacsony. Meghálálja a tápdús talajt, és a napot. Félárnyékban is nő, de fejlődése lassúbb. Szabadföldbe 2 cm mélyen vethetjük május-júniusban. A magvak kelése már 8°C-on megindul. A kifejlett növény a mínusz 16°C-t is kibírja. Tenyészideje 14-22 hét. Levelenként szedhető, és 8-10 tő káposzta már egy nagyobb családot is ellát. Júliustól szeptemberig szedhető.

fodros kel

A Hollandiában, Dániában, Belgiumban divatos fodros vagy más néven leveles kel nem növeszt fejet. Csupán nagy, fodros levelei nőnek, és az még télen is fogyasztható. A levelek C-vitamin tartalma magas, karotin tartalma, ásványi anyag tartalma is jelentős. Fehérjetartalma a spenótéval vetekszik. 15 – 21% szárazanyag tartalom mellett, 100 mg szárazanyag 5% szénhidrátot, 4% fehérjét, 2-4 mg karotint, és 100 mg C-vitamint tartalmaz.

Fodros kel fajtái

Korai: – Lerchenzungen, 30-50 cm. Alacsony növésű: – Nedribor, 20-30 cm. Középkorai: – Fertödi, 80-100 cm magas, erős karós szára, fodrozott haragoszöld levele van. – Szentesi fodros, az egyik legdíszesebb változat. Kései: – Rocket, 120-140 cm, – Darkibor, 80-90 cm.

Középkésői, 80-120 cm-es magasságú fodros levelű fajta a piros levelű leveles kel, amelyet Fitness vetőmagként hoz forgalomba a kertimag. Levelei világoszöldből az őszi hidegek hatására lilásvörösre  színeződnek. Fagytűrő fajta: -15 fokot is kibír. Kelkáposztához hasonlóan használjuk, de tápanyagtartalma nagyobb, szárazanyagtartalma jóval több, mint bármely káposztaféléé. Karotintartalma kiemelkedő. Készíthető belőle leves, főzelék, de rakottként is ízletes.

fodros kel ágyásban

Fodros kel konyhakerti előállítása

A fodros kel magját április közepétől júniusig vetjük szabadföldi palántaágyásba. Végleges helyükre júniusban-júliusban kerülnek a jól fejlett, 4-5 hetes palánták, egymástól 50×60 centi távolságra (800-1000 tő, 5-6 gramm mag négyzetméterenként) ültetve őket. Bár jól hasznosítja a tápanyagot, célszerű frissen istállótrágyázott talajba ültetni. A fodros kel kipalántázásakor gondoljunk arra, hogy egész télen a földben marad, s hogy ősszel ásni tudjunk, ne a tábla közepébe kerüljön. A földben hagyott lombtalanított gyökérnyak általában tavasszal kihajt és kis zsenge hajtások törhetők róla.

Közelükbe és köréjük zellert ültessünk. Ezzel növényvédelmét megoldottnak tekinthetjük. Ágyások szegélyeként, utak mentén is ültethető, így más növényeket nem árnyékol a kifejlett lombozat. A korai zöldségféléket, burgonyát követően gyakran másodvetésbe kerül. Vegyünk számításba, hogy fejlődésének kezdeti szakaszában vékony a szára, magasra nő, a szél könnyen kidöntheti. Tehát szélvédett helyre kerüljön, vagy pedig magas növésű növénnyel vegyük el előle a szelet (Gyakran a spárga mellé tervezik.). A kel nem szereti, ha a szomszédjában hagyma van! Nyáron kapáljuk, és szükség esetén öntözzük. Szedni akkor kezdjük, amikor a levelei a felnőtt-tenyér nagyságot elérik. Ne kopasszuk meg az egész tövet, hanem tövenként egy-két levelet szedjünk le egyszerre. Ősszel nincs gondunk vele, kint marad a helyén, télire. Enyhébb teleken tovább nő, nagy hidegben sem fagy le. Egész télen szedhető. Így folyamatosan hozzájutunk friss kelkáposztához.

Fodros kel a konyhába

A fodros kel egyedülálló íze, sokoldalú főzési lehetősége és kivételes tápanyagtartalma miatt nagy gasztronómiai értékkel bír.. Íme néhány fő szempont gasztronómiai értékéből:

Enyhén kesernyés ízű, ami kissé földesnek és borsosnak mondható. Főzés közben enyhébb íze lesz.
Ropogós és rostossága miatt kissé rágós. A kelkáposztánál erőteljesebb íze miatt olyan ételekhez használjuk, amelyek mennyigét tekintve kevesebbet kell belőle.

Értékes kiegészítője az egészséges táplálkozásnak. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen A-, K- és C-vitaminban, valamint kalciumban, káliumban és rostban.
Ezenkívül jó forrása az antioxidánsoknak, beleértve a flavonoidokat és a karotinoidokat, amelyek különféle egészségügyi előnyökkel járnak. csökkenti a krónikus betegségek kockázatát és javítja az emésztést. Alacsony kalóriatartalmú és magas a rosttartalma, így jó választás a súlykontrollhoz és az emésztés egészségéhez. A kelkáposztához hasonlóan magas C-vitamin tartalma erősítheti az immunrendszert, míg a K-vitamin támogatja a csontok egészségét.

Felhasználható salátaalapként, vagy hozzáadható zöldturmixokhoz. Levesekhez vagy főzelékhez használva kellemes állagot és ízt kölcsönöz az ételnek. Élénk zöld színe vizuális élményét növeli az ételeknek, így a vegyes köretek kedvelt alkotója lehet.

A Bűvös szakács blogjában írja, hogy Észak-Németországban telente vidám „káposztautakat” is szerveznek – leginkább januári szombatokon. Az út többnyire falusi kiskocsmába vezet, ahová a mulatótársak taligán tolják a hideg elleni védőitalt (főként Kornt, azaz gabonapálinkát), amit sörrel kísérnek. Megjelent a csúcsgasztronómiában is- például hal vagy kacsacomb kísérőjeként, s van szakács, aki homárhúshoz adja árpagyöngyrizottóba keverve.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por