Kerti kakukkfű

A kerti kakukkfű kedvelt fűszer volt mind az ókorban, mind a középkorban. Nagyanyáink kertjéből sem hiányozhatott. Napjainkban is egyre többen ismerik, szeretik és használják.

Cikk ajánlat: Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Kerti kukkfű bemutatása

Az ajakosak (Lamiaceae) családjába tartozó kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) félcserje, a mediterrán területeken őshonos. Tudományos neve görög eredetű – Thymon. Nevének jelentését egyesek a füstölővel kapcsolják össze, és valóban évszázadokig használták ilyen céllal. Az ókorban parfümként, de fűszerként is használták (lásd. Apicius szakácskönyve). Más olvasatban neve életenergiát, bátorságot jelent, a görög nők a hadba induló férfiak ruhájára – a vitézség jelképeként – kakukkfű-ágacskát hímeztek. A római katonák pedig csatába menet kakukkfüves vízben fürödtek, hogy így merítsenek bátorságot. A középkorban is a bátorság jelképe volt. A keresztes lovagok ruhájukba rejtve hordták magukkal. Ismét más elképzelések szerint az óegyiptomi tham szóból ered a név, amely eredetileg egy teljesen más növényt jelölt. Ezt a múmiák balzsamozására használták.

Különösen kedvelt fűszer volt mind az ókorban, mind a középkorban és még nagyanyáink házi kertjéből sem hiányozhatott. Szerencsére napjainkban is egyre többen ismerik, szeretik és használják. Savanyúságok, ecetek, levesek, főzelékek (bab, burgonya, borsó), húsok, vadas ételek, halak, kolbászok, sajtok, saláták, likőrök ízesítésére használható. Különleges aromája miatt csak kis mennyiségben alkalmazzuk. Fűszerező hatása mellett kitűnő étvágygerjesztő, gyomorerősítő, diétás ételek elkészítésénél is nyugodtan használhatjuk. Virágos leveles hajtásában található illóolaj nagyon jó baktérium -, gombaölő hatású vegyület, amelyet számos gyógyszerkészítmény előállítására használnak. Hurutoldó, köptető, köhögéscsillapító teakeverékek alkotórésze.

Kakukkfű termesztése

A 20-25 cm magas kakukkfű évelő félcserje, 4-6 évig marad egy helyen. Meszes, termékeny, jó vízáteresztő-képességű talajokon fejlődik megfelelően. A mediterrán klímához hasonló körülményeket kedveli, melegkedvelő, fényigényes, a déli lejtőkön díszlik a legszebben. Kerüljük a mély fekvésű, fagyzugos területekre telepítését, mert könnyen kifagyhat.

kerti kakukkfű

Kerti kakukkfű

Szaporítása magvetéssel történik. A magot cserépbe vessük vagy kertünk egy részén alakítsunk ki egy kis palántanevelő területet. A növények kezdeti lassú fejlődése miatt sorjelző növényt is használjunk, hogy a nélkülözhetetlen gyomlálás során nehogy kiirtsuk az apró kakukkfű-palántákat (saláta, mustár). Az 5-7 cm-es palántákat többszálasával ültessük ki állandó helyére 50 cm sor és 25 cm tőtávolságra. A továbbiakban a gyomtalanításon kívül más ápolási munkája nincs, kártevője, kórokozója nem ismert. Teljes virágzáskor vágjuk le a virágos leveles hajtásokat, a telepítés évében egyszer, a későbbiekben kétszer. Ez elősegíti a bokrosodást és a következő virágzást. A levágott hajtásokat árnyékos, szellős helyen szárítsuk meg, majd a virágot és a levelet morzsoljuk le a szárról.

Vad kakukkfű

Vadon is előforduló rokona a mezei kakukkfű (Thymus serpyllum), melynek felhasználása, szaporítása megegyezik a kerti kakukkfűével. Ez alacsonyabb növésű, elterülő, sziklakertekbe is ültethető. Májustól júliusig virágzik, tehát kirándulásaink során – napos déli domboldalakon száraz gyepekben, sziklás területeken-be is gyűjthetjük nem csak a növényt, hanem az elszórt magokból fejlődött palántákat is.

Thymus serpyllum

Vad akakukkfű

Thymus serpyllum ‘Pink Chintz’

Rövid szárú, ragyogó rózsaszínű virágokkal. Szintén kiváló sziklakertbe. Kis helyek, pl. kerti járólapok közti tér kitöltésére ideális.

Thymus ‘Spicy Orange’

Egy igazi kulináris remekmű, íze a borsmentához hasonló, narancsos aromával kombinálva. Apró termetű talajtakaró. Rózsaszínű virágai vonzzák a lepkéket.

Thy
mus citriodorus ‘Archer’s Gold’

Ez a kis termetű kakukkfű jellegzetesen citrom illatú. Levelei tavasszal aranyos árnyalatúak, virágai levendula színűek. Száraz területek remek takarónövénye.

Thymus vulgaris ‘Argenteus’

Ezüstös szürke levelei fehér szegélyűek. Félig heverő, jól tűri a szárazságot. Mutatós sziklakerti növény, a méhek kedvence.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa