Január

kertészeti kalendárium január

“… A fák között az őzek
elbújnak, kergetőznek.
Utánuk minek futnál?
Friss hóban lemaradnál.
Markolj a puha hóba,
s reggelig álmodj róla.”

Bényei József: Hó

 Tél végi tervezgetés

A tél a tervezgetések ideje. Csak óvatosan a katalógusból választással. A részletekről itt olvashatsz: Nem olyan, mint a katalógusban!

Tanulmányozd és válaszd ki a számodra megfelelő művelésmódot: Dombágyás,Emelt ágyásKert szalmabálánKis kertek, extravagáns megoldásokLasagne kertKonyhakert konténerbenMini zöldségeskert;  Gyümölcstermő növények konténerben; Zöldségek, fűszerek termesztése konténerben; Ültessünk konténerbeKonténerkertek

Tervezz papíron! Ismerd meg a  Hasznos társításokat; Összeférhetetlen növényeket! Tervezz vetésforgót!

Nézz utána a kerti szerszámoknak! További információ: A kiskertész 10 nélkülözhetetlen eszköze.

Gyümölcsös

Napfényes téli időszakokban sok szempontból előnyös lehet a fák törzsének bemeszelése, hiszen a fehér szín visszaveri a napsugarakat, így nem engedi azok extrém felmelegedését és a hőtágulás miatt azok megrepedését, vagy fagysebek képződését, melyre példaként különösen érzékeny a kajszibarack.

Még egy fontos feladat, amit fagymentes időben ajánlott elvégezni, a kéregkaparás, hiszen  Az áttelelő kártevők ugrásra készen várják a tavaszt

Jelentkezz metszés tanfolyamunkra!

Konyhakert

Betakarítás, tárolás

A csicsóka gumókat októbertől folyamatosan szedheted, fagymentes napokon, a tél folyamán is.

A póréhagyma felszedése fajtától függően augusztustól történhet. A nyári fajtákat a fagyok előtt fel kell szedni, a hosszú tenyészidejű fajták télire is kint maradhatnak.

A fagyok után a bimbóskel még ízletesebbek, így tartja a mondás. A bimbós egyes fajtái valóban télállóak, vagy inkább hidegtűrők. Ezen fajták bimbóit ősszel, az első fagyok után szedd le. Enyhébb teleken egész télen is kinn maradhatnak az áttelelő fajták. Akár hó alól is szüretelhetsz.

Hosszabb tárolásra alkalmasak a hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék. További információ: Zöldségfélék tárolása. Pince, fűtetlen garázs, veranda, minden hűvös, szellős hely alkalmas az ősszel betakarított gyümölcsök tárolására. További információ az almatárolásról:  Az egészséges alma. Rendszeresen ellenőrizni kell a tárolókat és mielőbb eltávolítani a beteg gyümölcsöket, zöldségeket!

Készülj fel a palántanevelésre!

Válaszd ki a legolcsóbb alapanyagokat. Szortírozd a vetőmagokat, Gyűjts palántanevelő edényt. Erre a célra igencsak megfelelnek a tejfölös, a joghurtos poharak. A téli várakozás idején nekiláthatsz a palántaföld készítésnek. A hozzávalók gazdaboltokban, kertészetei árudákban kaphatók. Még több információ: 14 tipp palántaneveléshez; Palántanevelő edények; Nem olyan, mint a katalógusban!Talajkeverék házilagEl lehet startolni a chili paprikákkal!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra

Díszkert

Díszfák, díszcserjék

A karácsonyfa igazi újra hasznosítása, ha madárbúvóhelyként, etetőként használod. Ha csak annyit kiteszed a kertbe, rögzíted valamihez, megfigyelheted, hogy alakul át a karácsonyfa. Hamarosan rászállnak a madarak, megbújnak ágai közt a mókusok. Még több információ : Karácsonyfa újrahasznosítása.

Enyhe, napos időben keríts sort az örökzöldek öntözésére, mert a növényeid ilyenkor is párologtatnak, és szükségük van a vízpótlásra. Ha ilyenkor árnyékolod őket a széltől és a napsütéstől, szintén csökken a kiszáradás veszélye. Megtudhatod, hogy mi a teendő, ha megcsúnyulnak télen az örökzöldek

Lágyszárú évelő dísznövények

Január elején elkezdheted a csírázáshoz hideg hatást igénylő magvak előkezelését. Ilyen például a tollbuga, a harangvirág, a bugás lángvirág és a bíbor kasvirág. A Tél nélkül nincs tavasz sem! című cikkben olvashatod a részleteket.

Egynyári dísznövények

Készülj fel a palántanevelésre! Válaszd ki a legolcsóbb alapanyagokat. Szortírozd a vetőmagokat, Gyűjts palántanevelő edényt. Erre a célra igencsak megfelelnek a tejfölös, a joghurtos poharak. A téli várakozás idején nekiláthatsz a palántaföld készítésnek. A hozzávalók gazdaboltokban, kertészetei árudákban kaphatók. Még több információ: 14 tipp palántaneveléshez;  Nem olyan, mint a katalógusban!Talajkeverék házilag.

Általában elmondhatjuk, hogy a vetés előtt a magvak beáztatása, eltávolítja a csírázásgátló anyagokat a mag felszínéről, amelyek meggátolják, hogy már a termésben csírázásnak induljanak. Kemény héjú magvak esetében az előáztatás a magindítás egyik módja. Az előáztatás időtartama és a víz hőmérséklete között szoros az összefüggés, 20 °C-os vízben 8 óráig, 30 °C-os vízben csupán 2 óráig kell előáztatni. Az előcsíráztatott kis méretű magvak vetésekor oldj fel forró vízben annyi keményítőt, amennyiben a kisméretű magvak jól szuszpendálhatók, azaz jól eloszlatva úszkálnak a sűrű közegben. Először egy tálban hűtsd le a szuszpenziót, öntsd bele a magvakat, majd egy alján kis nyílással ellátott nejlonzsákba öntsd a gélt a magvakkal együtt. Préseld ki a gélt a magvakkal együtt sorokba a megnedvesített, gyengén lesimított földre.Minél több magot adsz a gélhez, annál sűrűbben veted őket. A gél nedvesen tartja a magvakat, amíg azok be nem ágyazódnak a talajba.

Palántaneveléshez, ha ládába vetsz, asztallap simaságúra lapogasd a földet (ez lehet pl. komposzt). Vágj le egy, a vetőláda szélességének megfelelő botot, ezzel készíts a talajba egymással párhuzamos kis vetőárkokat egymástól kb. 3 cm távolságra. Egy vetőládába kb. 12 sor fér. A keletkezett árkokba kell szórni a magvakat, egymástól kb. 2 cm távolságra. Erre rá lehet szitálni a homokkal kevert termőföldet, komposztot. Ezt ismét óvatosan nyomkodd le. Majd következik a talaj nedvesítése permetezővel.

A hosszú tenyészidejű egynyári palánták magvetésének ideje december-január (22 0C). Néhány hosszú tenyészidejű faj: Begónia (Begonia cucullata), törpe lobélia (Lobelia erinus), tollborzfű (Pennisetum setaceum), ezüstös tollborzfű (Pennisetum villosum), kékvirágú vasfű (Verbena rigida).

Virágmagok a Kertlap Webáruházból.

Ivartalan szaporítás

Az ivartalan vagy vegetatív szaporítás alapja, hogy a növények vegetatív részeiből  új növényt nevelünk.

Ha ősszel elfelejtetted, januárban, enyhe időben még szedhetsz fásdugványokat a szabadföldi fagytűrő növényeidről. További információ: Most dugj le szaporításra szánt vesszőket!

A bujtást az anyanövény nyugalmi állapotában végezd legyökeresedésre hajlamos növényekkel: Gyümölcsök esetében a bokorművelésű ribiszke, köszméte, szomorú cserje habitusú dísznövények és fűszernövények szaporíthatók így. Még több információ: Hogyan szaporítsuk növényeinket bujtással?

Növényvédelem

Fásszárú növényeid téli pihenője alatt, a tél végi lemosó permetezést megelőzően, elkezdheted a törzskezelést kaparóvassal, drótkefével, ami elsősorban környezetkímélő növényvédelmi célokat szolgál. A kártevők ugyanis a kéreg alá bújva telelnek át. A lehullott kérget a fa alá terített papíron gyűjtsd össze, majd, lehetőség szerint, égesd el.  Még több információ: tavaszváró rovarkártevőkAz áttelelő kártevők ugrásra készen várják a tavaszt.

. Még nem késő a moníliás fertőzés által okozott kiszáradt, megkövesedett múmiák eltávolítása és elégetése.

Tartsd velünk a kapcsolatot, iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás