Mesterséges ültetőközegek házilag

Aki nem elégedett a talajkeverékek minőségével, és nem akar drága pénzen földkeveréket vásárolni, készítsen házilag földkeveréket cserepes- és konténeres növényei számára.

A talajkeverékek tekintetében azok a tulajdonságok számítanak fontosnak, mint a levegőhöz való hozzáférhetőség, a talajszerkezet stabilitása és gyökér általi átjárhatósága. A talajkeverékek előállításával szabályozzuk a víz és a levegő mennyiségét és arányát, és a tápanyag mennyiséget a közegben. Az itt közölt eljárások egy adott szemlélethez kötődnek, amelyben kiemelkedő szerepet kapnak a konténertalajok fizikai jellemzői, ezek közül is a víz- és levegőgazdálkodásuk.Cikk ajálnat: Talajok vízgazdálkodása

Az alább tárgyalásra kerülő keverékek mesterséges közegek, mert a nem tartalmaznak valódi talajt.

Miért használjunk kevés tőzeget?

A tőzegkincs csökkenése miatt szükséges olyan megoldásokat keresni, amelyekkel kiválthatjuk a kertészeti tőzeget. Manapság már általános a fejlett országokban az a tendencia, hogy minimálisra csökkentsék, vagy kiváltság a kertészeti talajkeverékekből a tőzeget. A vizsgált alternatívák többek közt a kókuszrost, a fakérgek, a rizshéj, a farost, a kőgyapot, a granulátumok, az agyaggolyók, a lávakő, a perlit és a vermikulit.

A talajkeverékekhez leginkább ajánlott Sphagnum tőzeg ( tőzegmohából Sphagnum képződő rostos szerkezetű felláp-tőzeg.) részaránya az itt ajánlott keverékekben kicsi. Ez a típusú tőzeg jó rostos szerkezetű, kémhatása is megfelelő (gyengén savanyú), mintegy tápanyag raktárként működik, és a növény szükségleteinek megfelelően válnak le róla a tápanyagok. Másrészt viszont hamar lebomlik, és, ha ez megtörténik, romlik a talaj vízvezető képessége és csökken a légáteresztő képesség is. Ha kiszárad, többé nem képes vizet felvenni.

Ne használjunk homokot és komposztot!

Tullni kertek 2013.A finom szemcséjű homok, azért nem megfelelő talaj adalék, mert bár a vízvezetést javítja, de, miután méreteinél fogva a nagy (makro) pórusokat eltömi,

A tőzeghez hasonlóan a komposzt gyorsan iszapos állagúvá bomlik, amely rontja a talaj víz- és levegőgazdálkodását. Ezért a komposzt is kimarad a földkeverékből, mert mikroelem tartalmát más szerves eredetű tápanyaggal vagy lassan ható műtrágyával (CFR) is pótolni lehet.

Talajkeverék három évenként vagy annál gyakoribb átültetéshez

A házilag készített földkeverékek alapja a fenyőforgács és a perlit. Velük kezdődik a földkeverék gyártása. A fenyő forgácsot lignintartalma mereven tartja, így a talajban légterek alakulnak ki, ami a gyökérzónában a gyökerek levegőhöz jutását biztosítja. A fenyőfélék fája szuberint is tartalmaz, ez a para anyag természetes tartósítószerként működik, amely lelassítja a forgács lebomlását. Különböző hosszúságú szénhidrogén láncait a talajlakó baktériumok nehezen bontják, ezért a talajszerkezet tovább marad fent.

Alapkeverék 5:1:1 mix

5 rész finom fenyő fűrészpor 9,5 mm
1 rész Sphagnum tőzeg
1-2 rész durva perlit
mész vagy gipsz szükség szerint

Tullni kertek 2008.

Kis kiszerelésben ajánlott mennyiségek

13,5 liter fűrészpor
2 liter tőzeg
2 liter perlit
4 evőkanál mész
fél dl lassan ható műtrágya

Ez a talajkeverék nem használható tovább 3 évnél. Ennél tovább azonban sok esetben nem is ajánlott a konténeres növényeket tartani, mert átültetést igényelnek ahhoz, hogy saját genetikai potenciáljukat kihasználva a legoptimálisabban fejlődjenek.

Talajkeverék három évenként vagy annál ritkább átültetéshez

olajfa terrakotta edényben
Ha azt akarjuk, hogy talajunk a szerkezetét minél tovább megtartsa, növelni kell benne a szervetlen összetevők arányát. Ez lehet kőőrlemény, nagyon durva homok, agyaggranulátum, pumice (lávakő), agyagásvány alapú speciális talajjavító szerek (alginit, zeolit).

Nagyméretű, nehezen mozgatható fás szárú növények részére ajánlott alapkeverék

1 rész átszitált finom fenyő fűrészpor 9,5 mm
1 rész zeolit/alginit
1 rész gránit zúzalék
1 evőkanál gipsz 4,5 liter keverékhez.

Ehhez tápoldatként használhatunk NPK 9-3-6+3MgO összetételű növénytápot. Ha a műtrágya nem tartalmaz magnéziumot, 4,5 liter műtrágya oldathoz adható 1 mokkáskanálnyi keserűsó (MgSO4).

Tullni kertek 2008.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa