Karácsonyfa újrahasznosítása

Elmúltak a karácsonyi ünnepek, vége a dőzsölésnek. És mi maradt belőle? A szép emlékeken kívül ételmaradék, összegyűrt csomagolópapírok, na és nem utolsósorban a karácsonyfa. A karácsonyfát vízkeresztkor, január hatodikán szedjük le. Kérdés, hogy újra hasznosíthatjuk-e a karácsonyfát? Vagy mi legyen a sorsa?

kidobott karácsonyfa

Újra hasznosíthatjuk-e a karácsonyfát?

Igen! De nem úgy, hogy jövőre ismét felhasználjuk, kivéve, ha műfánk van. Másként.

Az első tennivaló, hogy megszabadítjuk a díszektől, izzófüzértől, szaloncukortól. Ez nem is könnyű feladat! Viszont ezeket nyugodtan eltehetjük jövő évi felhasználásra, ami szintén része az újra hasznosításnak.

Kerttulajdonosok figyelem! A karácsonyfa igazi újra hasznosítása, ha madárbúvóhelyként, etetőként tudjuk használni. Ha csak annyit teszünk, hogy kitesszük a kertbe, rögzítjük valamihez, magunk is megfigyelhetjük, hogy alakul át a karácsonyfa. Hamarosan rászállnak a madarak, megbújnak ágai közt a mókusok. Díszítsük újra a fát madáreleséggel, faggyúgolyókkal, gyümölcs szeletekkel. Fűzzünk fel felkarikázott almát különféle magvakkal vagy szalonnakockákkal felváltva. És máris következhetnek a madarak megfigyelésével töltött vidám órák. A karácsonyfa bekerülhet nagyobb területű tóba, ahol élelmiszert és búvóhelyet szolgáltat a halaknak. Mások talajerózió ellen használják a fatörzseket a vízparton. A faaprítékot mulcsként hasznosíthatjuk. A fagyérzékeny növények köré is szórhatunk fenyőfa nyesedéket.

fenyőmulcs

A tűleveleket sáros területeken szétszórhatjuk, hogy járhatóbbá tegyük azokat, vagy meszes területek mulcsozására használhatjuk. A fenyőtű vízmegtartó mulcsot ad, melegíti a talajt. Savanyú talajt kedvelő növényekhez használjuk, ilyenek a begónia, a hortenzia, a liliomfa, a japán kamélia, a rododendron.

A törzset tűzifának is használhatjuk. A kiszáradt fák égetésénél legyünk figyelemmel arra, hogy szuroktartalmuk miatt könnyen belobbannak. A fenyőfélék a gyantajáratai ugyanis tele vannak gyúlékony anyagokkal, amelyek robbanásszerűen meggyulladnak.

karácsonyfa begyűjtése

A fát komposztálhatjuk, de csak megfelelő aprítás után, hacsak nem akarunk évekig várni arra, hogy komposztálódjon. A tűlevelekkel keverjük össze, mert ezek összetömörödve ellenállnak a baktériumok bontó munkájának, és nehezen komposztálódnak. A fenyőtű savanyú kémhatása a komposztálódás során lecsökken. Vegyes komposztba 3-4 cm rétegben elterítsük. Azonban nagyobb mennyiségben savanyító hatású, ami meszezéssel vagy fahamu rászórással ellensúlyozható.

A karácsonyfákat a legtöbb nagyvárosban összegyűjtik, majd az illetékes kertészetek felaprítják, és talajtakaró forgácsként, mulcsként újrahasznosítják.

karácsonyfa búvóhely

Vannak olyan árusok, akik virágüzletek részére árulják a megmarad, nem hulló tűs fenyőket kötészeti felhasználásra.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Ternésvédő háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa