Lasagne kert

Építsünk emelt ágyást, ahol a gyerekek is kertészkedhetnek. Normál esetben az építés ideje ősz vagy tavasz, de ugyanúgy elkészíthetjük júniusban is. A mottó: Mindent saját anyagból. Jelöljünk ki egy helyet a számára, akár a gyepen is. És felásás helyett terítsünk el a felszínen szerves anyagot több rétegben. Így készül a rétegelt ágyás az ásatlan kertben:

lasagne kert

1 Gyűjtsük össze a szükséges anyagokat

Gyűjtsünk kaszálékot, gereblyézzük össze a leveleket, gyűjtsünk szénát, szerezzünk tőzeget. De ugyanígy felhasználhatunk konyhai szemetet, persze csak növény maradványokat, újságpapírokat, kávézaccot. Semmi olyan anyagot ne használjunk, amely vegyszereket tartalmaznak (pl. növényvédőszer).

2 Készítsük elő a terepet

Nyírjuk le az eredeti vegetációt vagy a gyepet. Hagyjuk a helyszínen a nyesedéket. Egyszerűbb módszer, ha letapossuk a növényeket, és így azok elfekszenek a helyszínen.

3 Jelöljük ki az ágyást

Szúrjunk le karót, botot az ágyás esetleg ágyások sarkaihoz. Olyan méretet válasszunk, hogy megerőltetés nélkül be tudjunk nyúlni az ágyás közepébe is. Így elkerüljük bele kelljen lépni az ágyásba. Az oldalakat kövekkel, venyigével vagy deszkával körbevehetjük.

4 Alapozzunk

Töltsünk vizet a kádba vagy teknőbe, és négy-hat kiterített újságlapot áztassunk bele. Terítsük az újságpapírokat a kijelölt területre úgy, hogy a lapok fedjék át egymást. Ekkor nem marad szabad, takaratlan felület. Ezzel a letakart növények kipusztulnak anélkül, hogy felásnánk őket. Most sokan tiltakozhatnak, hogy a nyomdafesték méreg, stb. Manapság a nyomdafesték nem tartalmaz nehézfémeket. A kioldódó festékanyag rendkívül kis koncentrációjú. Aki  hajthatatlan, használjon széthajtogatott papírdobozt is.

5 Hordjuk fel a rétegeket

Terítsünk 5 cm vastag szerves anyag réteget, majd erre hordjuk fel a következő réteget. Rendezzük úgy, hogy a zöld rétegre barna kerüljön. Azaz a levelekre, kaszálékra, konyhai hulladékra kerüljön a tőzeg, a szalma. Sok félre rétegezésre esküsznek a biokertészek. Felhordáskor se lépjünk az ágyásba, mert akkor összetömörödik. Minden réteget alaposan spricceljük meg vízzel mindaddig, amíg olyanná nem válik, mint a szivacs. Azok a rétegek kerüljenek alulra, amelyek feltételezhetően gyom magvakat tartalmaznak. A rétegelést addig folytassuk, amíg az ágyás magassága eléri a 30 cm-t. Legfelülre érett komposzt kerüljön, vagy kertészeti földkeverék. Készíthetünk magasabb ágyást is.

rétegelés

6 Ültessünk

Ha a rétegelt ágyást ősszel készítjük, a beültetéssel vájunk tavaszig. Addigra az ágyásba juttatott anyagok beérnek. Nyári ültetéskor azonban máshogy járunk el.
A bomlatlan szerves anyag rétegbe hálóval körbevett komposztlabdába ültessük a növényeket. Amíg az ágyás össze nem érik, ez fogja ellátna a növényeket tápanyaggal, és lehetővé teszi az esetleges átültetést. Ültethetünk feneketlen műanyag edénybe is. Először készítsünk listát azokról a növényekről, amelyeket ültetni akarunk. Ügyeljünk arra, hogy hasonló igényű növényeket válogassunk össze. Ha vetni akarunk, terítsünk egy réteg komposztot az ágyás tetejére, vessük el a magvakat, és takarjuk őket komposzttal. Őszre a gyökerek elérik az alsóbb rétegeket, és a rétegek komposztálódnak.

Lasagne kert fenntartása

Legmegfelelőbb a csöpögtető öntözés. Jó ötlet a nagyobb műanyag palackok használata. Ezeknek alját alsó részét lyuggassuk ki, és temessük őket a földbe úgy, hogy csak a palack nyaka látszódjon. Majd töltsük föl vízzel. Öntözhetünk öntözőrózsával is. Ha nem akarunk a gyomlálással vesződni, ültetés után takarjuk forgáccsal a felszínt. Ez segíti megtartani a nedvességet, és távol tartja a gyomokat.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa