Tavaszváró rovarkártevők

Dr. Némethy Zsuzsanna budainovenydoktor@gmail.com

A kerti növények legtöbb kártevője a gazdanövényen vagy annak környékén telel át. Ha eredményesen szeretnénk ellenük védekezni, tudnunk kell, honnan, mikor, milyen fejlődési alakban jelennek meg, és kezdik meg táplálkozásukat (károsításukat), majd szaporodásukat.

A levéltetvek tavasszal, a természet ébredése, a zöld hajtások kifejlődése után szoktak megjelenni. Többsége tojás alakban vagy kifejlett, speciális áttelelésre képes tetű alakban telel át az évelő, fás növények kérgén. Áttelelésük gyakran bizonyos növényfajokhoz kötött, tavasszal ezekről a növényfajokról másokra vándorolnak, és váratlanul nagy tömegben tűnnek fel, felszaporodnak. Szívó kártevők, a szívogatás mellett vírusok terjesztésével rendkívüli kárt tudnak okozni. Levéltetvek terjesztik a csonthájasok legelterjedtebb betegségét okozó szilva himlő vírust vagy a lágyszárú zöldség- és dísznövények legismertebb vírusát az uborka mozaik vírust.

levéltetvek

Levéltetvek kártétele.

A fás növényeket (gyümölcs-, szőlő és díszfákat) fertőző atkák szintén a fák kérgén meglapulva vészelik át tojás alakban a kemény telet. Továbbfejlődésükhöz szükséges felmelegedés után megjelennek a 4 pár lábú, apró, pókszerű állatok, szívogatásukkal erős deformációt idéznek elő. A pókháló szerű szövedék a levelek háti oldalán például takácsatkák jelenlétére utal. Ebben a szövedékben élnek a 4 pár lábú, apró, pók szerű állatok, szívogatnak, a növényeket legyengítik, és ahol sok atka szívogat, ott a levélzet elszárad. Általában melegben szoktak felszaporodni, száraz levegőjű lakásban, vagy a szabadban júliustól. A levélatkák lényegesen kisebbek az előzőnél és szövedék nélkül élnek a leveleken. Kártételük a levelek barnulásához és lehullásához vezet. Leanderen az atkák szívogatása olyan tünetet okoz, mintha a levél lisztes lenne. Különösen tavasszal és nyár végén szembetűnő az atka kártétel.

atka kártétele

Cserebogarak lárva alakban a talaj 30-40 cm-es mélységében húzódnak meg, és tavasszal a talaj felmelegedésével jönnek a talaj magasabb rétegeibe. Ezek a “csimasz”-nak nevezett lárvák szinte minden növényfaj gyökerét, gyökérnyaki részét elrágják, és hirtelen növénypusztulást okoznak. Ásáskor gyakran kerülnek a megforgatott talajjal együtt a felszínre. Ha darabszámuk meghaladja a 1-2 db-ot négyzetméterenként, kémiai védekezés indokolt ellenük.

cserebogár

Cserebogár

Leggyakoribb gyümölcsfajok molykártevői közül az almamoly, barackmoly, szilvamoly a fák kéregrepedéseiben, annak mélyedéseiben telelnek. Minden olyan kártevő, mely a fák kérgén telel, a törzs és vázágak drótkefélésével száma hatékonyan gyéríthetők, hatástalaníthatók. Bár ez a mechanikai védekezési mód az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult, házikertekben érdemes alkalmazni, mert a kémiai kezelések, permetezések számát csökkenthetjük vele.

Elterjedt kártevők fás növényeken a pajzstetvek. A kemény pajzsuk alatt, erősen a fakéregre tapadva telelnek át a fertőzött növényeken. A fakéreg drótkefélésével ezek többsége szintén elpusztítható, bár a téli permetezést sem nélkülözhetjük.

pajzstetű őszibarack kérgen

Pajzstetű őszibarack kérgen.

A cseresznye és meggy termését károsító és abból kimászó cseresznyelégy lárvái a talajban bebábozódnak, majd onnan repülnek ki az apró legyek.

A gyümölcsfák zsenge leveleit károsító ormányos bogarak, a burgonyabogár egyedei, a poloskák kifejlett (imágó) alakban, a lehullott levelek alatt telelnek.

Az aknázómoly kártevők többsége, például a vadgesztenye aknázó moly, a lehullott levelekben telel. Az áttelelő alakok elleni védelem módja ezeknél a kártevőknél a fertőzött, lehullott lomb tél előtti összegyűjtése és megsemmisítése, illetve a talajba dolgozása.

hetpettyes katica

A levéltetvekkel táplálkozó, tehát hasznos tevékenységet folytató katicabogarak is az avar alatt várják a tavasz megjelenését. Amikor a lehullott leveleket összegyűjtjük, hogy elégessük, a benne lapuló katicabogarak is a tűzbe kerülnek. Ezért a komposztálható levelek égetését kerüljük, így a hasznos katicák életben maradnak.

A fák kérgén vagy repedéseiben áttelelő rovarok ellen télen, a fák nyugalmi állapotában, a rügypattanás előtt lemosó permetezéssel lehet védekezni. Mindegyik rovarcsoport ellen hatásosak az olaj tartalmú szerek. Ölő hatásuk elve: a olajoldatból készült vékony permetlé-réteg alatt a rovarok levegő híján megfulladnak és elpusztulnak. A javasolt növényi olajtartalmú Vektafid és Biola a biológia termesztésben is alkalmazható. A lehullott levelek alá húzódó rovarok telelését megakadályozhatjuk a lomb összegyűjtésével.

Cikk ajánlat: Gyümölcsfák kártevői

nyírfa tisztított kérge

Nyírfa tisztított kérge

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa