Konténerkertek

Kertünk egzotikussá tehető, ha különleges konténeres növényekkel rendezünk be egy-egy kisebb területet, zugot, amely akár minden évszakban a legjobb formáját hozhatja. Kis helyre limitált magasságú, lassú növekedésű fajokat használjunk. Ezek, bár rövidebb életűek, könnyen cserélhetők.

Használható edényekről, zsákokról itt olvashatsz: Ültessünk konténerbe; Hányj fittyet a megszokott dolgokra, és ültess zsákba!

Milyen legyen a konténer talaja? Konténer talajokDézsás növények ültetőközege spórolósoknak

konténerkert

Növényajánlat konténerkertbe

A japán juhar (Acer palmatum) színes lombozatával hívja fel magára a figyelmet. Sárga, bordó, mélyvörös változatok ismertek. Többségében négy méternél nem nőnek magasabbra. Félárnyékos fekvésben, mészmentes talajon fejlődnek.

Előtte szépen mutat a 2,5 méterre megnövő fás bazsarózsa (Paeonia suffruticosa), telt virágaival. Az orgonával együtt kezd virágozni. A talaj kémhatására kevésbé érzékeny, de tápanyag gazdag talajon fejlődik.

Elé helyezve a zanót (Cytisus) akár két méteresre is felcseperedhet. Sok fajtájuk kimondottan mész érzékeny. Pillangós virágai fajtól függően májustól nyílnak az ágak teljes hosszában. Felfelé törekvő vagy bókoló virágos vesszői, de apró lomblevelei is mutatósak. Csak védett helyen telel át. Hálás sziklakerti növény.

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) 2,5-3,0 méter magasra növő, gömb formájú, örökzöld cserje. Levele nagy, a japánliliomra emlékeztető, fényes zöld. Piros, cseresznyeszerű termése az éréssel megfeketedik. Már kaphatók télálló fajták is, amelyek csak hideg teleken károsodnak. A széles levelű fajták ellenben fagyérzékenyek.

növényes foltok tuskókkal

növényes foltok , amelyeket talajba süllyesztett konténerek alkotják, tuskókkal.

A labdarózsa (Viburnum opulus ‘Roseum’)terebélyes bokor, jellegzetes, háromkaréjú levelekkel. Telt virágai termést nem hoznak, meddők. Júniusban, július elején virágzik. Száraz termőhelyen szilva pajzstetű, egyébként is a levéltetű károsítja.

Nem hagyhatjuk ki a szabadtéri bonsaiokat sem. A bonsai szó szerinti fordításban kis fa tálban. A bonsainak alkalmas fák általában nem genetikailag törpe növények közül kerülnek ki. Kialakításuk egy hosszadalmas munka eredménye. Nevelésének több mint kétezer éves hagyományai vannak, alakításának titkai apáról-fiúra szálltak. Szabadban napos, félárnyékos helyen, földbe süllyesztett edényben jól tartható.Még többet megtudhat a A szép bonszáj, a fa és a tál harmóniája című cikkünkből

Konténerkert ötletek

Kis felületet sikerrel növelik, izgalmasan tagolják a mediterrán hangulatú, fehér ládába ültetett legyezőpálma. A talajfelszínt borító borostyán fehér sziklájú dombocskákat varázsolnak a fehér ládákból.

kerti dobogó

További érdekesség a szintén edényes növényekkel berendezett terepkert vagy kerti szoba. Ez a manapság divatos kialakítás szinte külön művészeti ággá nőtte ki magát. Mediterrán hangulat alakítható ki pálmával, leanderrel, daturával, levendulával és rozmaringgal. A szoba léc aljzata harmonizál a bambusz fallal és a zsákvászon tetővel. Sokat szépítenek a kerámia tálak, és gondosan összeválogatott növények, köztük a díszfüvek.

Különleges kertrészletek félárnyékos környezetben: Szürke andezit- és riolittufával, esetenként kézzel faragott kövekkel díszítik. A szintén díszítő tuskó fehér fűz. Tartósítás céljából kívülről lenolajjal kenték meg, belsejét kiégették, és bitugéllel kenték ki. Aljára kavics kerül, rá virágföld, fölülre, a növények közé forgács. Az apró kavicsok dunai görgeteg kövek. A kertrészletben szépen mutatnak a törpe növekedésű örökzöldek. Jelen esetben elterülő fenyő, gömbös tuja. A kipusztult növényeket pótolni kell, a túlszaporodott, párnás növényeket tőosztással ki kell emelni.

Hangulatos, napos felületeket alakíthatunk ki akár egy szezonra, ideiglenesen felépített, egymásra rakott téglákból kialakított fallal. A kifordított téglák helyet adnak az edényes növényeknek. Kerülhet ide törpe bukszus, rozmaring is. A fal előtt edényes növényeket süllyesztettek a talajba , és forgáccsal borították.

téglafal

Művészi irodaház belső kertek vagy tetőkertek, illetve beton alapú kertek alakíthatók ki növényes konténerekkel. A növények szigetszerű, sávos, foltokban történő elhelyezése, 10 darab alatt, páratlan számmal dolgozva, a legkülönbözőbb hangulatú kertek kialakítására nyújt lehetőséget. Nagyobb felületeket díszíthetnek szoliterek. Jól érvényesülnek a különböző árnyalatú zöldfelületek variációi. Illatot hozhatunk be például citromfűvel. Remek zárónövény a babérmeggy, és az oldalhatárolónak elhelyezett zanót.

Növényes foltok bárhol létesíthetők földbe süllyesztett konténeres növények segítségével. Sziklakertbe éppúgy süllyeszthetünk forgáccsal borított konténeres növényt, mint fák alatt, ahol helyet kaphatnak hagymások, borostyán, árnyékliliom, sásliliom, tűzeső.

Ha haszonnövényeket szeretnél konténerbe ültetni ezeket a cikkeket ajánljuk figyelmedbe: Konyhakert konténerbenZöldségek, fűszerek termesztése konténerben; Mini zöldségeskertTavaszi salátakonténerekSzamóca konténerbenHelyszűkében lévő hobbikertészeknek is ajánlott az oszlopos alma

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás