Kis kertek, extravagáns megoldások

Hogy használjuk ki a szűk balkon, apró kilépő, zsebkendőnyi kert minden négyzetméterét? Ha a helyszűke adottság, de nem elégszünk meg egy cserép virággal, akkor itt olvashat a megoldásról.

Növények egy négyzetméteren

Mennyi növény fér el egy négyzetméteren? Sokkal több, mint gondolnánk. Osszuk fel az aprócska, szögletes emeltágyást úgy, hogy spárgával határoljuk el egymástól a kis parcellákat. De készíthetünk ilyen igényes megjelenésű ágyást is, ami olyan, mint egy kis ékszerdoboz. Ha az ágyást megfelelő minőségű kerti földdel töltöttük, fel, és megfelelő helyet választottunk számára, akkor sok jó növény fér meg kis helyen. Persze csak akkor, ha a növények hasonló környezeti igényűek.

hat rekeszes ültetőzsák

Ezt a hat rekeszes ültetőzsák gyakorlatilag úgy működik, mint egy kis emelt ágyás, azzal a különbséggel, hogy bárhol felállíthatod. Télire pedig kiüríted és elcsomagolod.

Egy vödörnyi konyhakert

A legkisebb és legegyszerűbb városi kert egy edényben is elfér. Megtöltve annyi gyógy- és fűszernövénnyel, amennyivel csak lehetséges. Vegyünk például egy galvanizált öntözőkannát, vagy vödröt, fúrjunk egy-két lyukat az aljába, töltsük fel virágfölddel, és ültessük be olyan növényekkel, amelyek jól megférnek egymás mellett, és igényeink nagy részét is kielégítik. Ekképp kerülhet egymás mellé világos, szélvédett helyen a paradicsom (pl. balkonparadicsom, bokros paradicsom, cseresznye paradicsom) a bazsalikom, lehetőleg a bronzos levelű fajta, mert ez jobban mutat a többi zöld levelű növény között, és kiemeli a paradicsom piros színének kontrasztját. Aztán jöhet a snidling, a chili paprika (pl. Jalapeno, Mini Chocolate Bell), vagy hozzunk létre egy nagyobb vödörben apró fűszerkertet, hogy csak néhány lehetőséget említsünk.

fűszerek edényben

fűszerek edényben

Kert az ereszcsatornában

Briliáns ötlet. Távol a földlakó kártevőktől, állatoktól. Nem számít a kert talajának minősége sem. Ha elegendő napfény éri az ereszbeültetést, és gondoskodni tudunk az öntözésről, remek, extravagáns zöld felületek létesíthetünk. Ha garantálni tudjuk az óvatos öntözést, az épület falához rögzíthetjük a csatornát. Az ereszcsatornát függeszthetjük is, nehogy a fal, vagy az épület alapja vizesedjen az öntözéstől. Akkor leszünk igazán “zöldek”, ha újrahasznosítjuk a szükségtelenné vált, bontásból megörökölt ereszt.

Polckert

Igazán személyre szabott és dizájnos a kerítésre, falra erősített polc, vagy e célból vásárolt növénytartók, még inkább újrahasznosított elemek, amelyek remek, mutatós tároló helyei az edényes növényeknek. Rusztikus hatású az újrahasznosított raklap, göngyöleg. Az oldalára állított, falhoz rögzített raklapra fel is függeszthetjük az edényes növényeket.

növényes állványok

Paravánkert

Ne feledjük, hogy bármilyen zsebkendőnyi is a területünk, sok növényünk lehet, amelyekben gyönyörködhetünk és/vagy frissen fogyaszthatjuk őket. A növényes állványok paravánként való alkalmazása remek ötlet, ha csúnya, unalmas, szürke falfelületeket takarunk el vele, vagy éppen árnyékolni kívánjuk a házfalat a felmelegedés ellen. Csak olyan elrendezést alkalmazzunk, ahol gondoskodni tudunk a növények víz és tápanyagellátásáról.

Zsebkert

Nagy a divatja az ajtóra, ablak alá szerelhető “zsebeknek”, amelyekbe talajt töltve nevelhetjük fűszernövényeinket, vagy éppen az eperpalántákat. Ha van otthon elunt, vagy inkább úgy mondanám, haszontalanná vált sporttáska, strandtáska, tarisznya, zsebes cipő- vagy harisnyatároló a gardróbszekrényből, elég, ha megtöltjük földdel, már bele is kerülhetnek a palánták vagy, ha a méretük megfelelő, beleállíthatjuk az edényes növényeket. És egy kiszemelt helyre függeszthetjük, vagy lépcsőre, ajtó mellé állíthatjuk őket. Aki szeretné, köthet is a növénykonténerhez illeszkedő méretű növényes tarisznyákat, amelyekbe bele lehet dugni az edényes növényeket. A tarisznyák úgy készüljenek, hogy a kiválasztott helyre fel lehessen függeszteni őket.

Cikk ajánlat: Változatok virágtorony témára

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás