Palántanevelő edények

Ha nagy veteményesed lesz, vagy csak konténerben fogsz pár zöldséget termeszteni, a palántaneveléshez mindenképp elő kell készülni! Most megmutatjuk hová vethetsz, milyen edényt választhatsz a vetéshez.

vetőtálca fából

Vetőtálca fából

Szaporítás céljából beszerezhető vetőtálca, szaporítóláda, amelybe 2000-3000 db/m2 mag kerülhet. A szaporítóládát magunk is elkészíthetjük hulladék fából. Ne feledjük, hogy a vízelvezetést biztosítani kell, vagy az illesztékek közötti hézaggal, vagy drénnyílásokkal. Azért valljuk be, elég nehéz ilyen pofás ládákra szert tenni, vagy elkészíteni, és az aljára azért csak kell valami, hiszen különben kifolyik a föld belőle. ÉS ne gondold, hogy ilyen guszták maradnak. Megéri a fáradságot??

Ha nagyobb tételben akarsz vetni, szerezz be műanyag szaporítóládát vagy sejtes vetőtálcát. Mindegyik drénnyílásssal van ellátva, a láda alja lyukacsos, a sejtes tálcában elkülönítve vethetsz egy-két, esetleg három magot. A felesleges vizet a szivatótálca fogja fel. A szivatótálcát használhatód páraigényes cserepes növények alá is, ha a talcába egy sor mosott sódert rétegzel, és vizet öntesz rá, de csak annyit, hogy a kavicsok kilátszódjanak, majd erre állítod a cserepeket, akkor megfelelően tudsz párásítani. Ne feledd sok növény nem szereti, ha a leveleit közvetlenül lepermetezik, mert a levélen maradt maradt vízcseppek utat nyitnak a kórokozóknak. A műanyagot ugyan sokan nem szeretik, de valójában sokszor felhasználható, gazdaságos megoldást kínál.

Préselt tőzegből vagy kókuszrostból, műanyag habból is készülnek edények.  A lebomló anyagból készült a cserép megóvja a palántát a sérülésektől, hiszen palántát a tőzegcseréppel együtt elültethetjük, úgy mondják, az edényt a bomlása során a gyökerek átnövik. Újabban terjed a sejtes tálcák használata (különösen az uborka, dinnye esetében), mely lehetővé teszi a palánták átültetését nagyobb térállásra gyökérsérülés nélkül. Kis edénybe, sejtes tálcába ültethetjük a nagyobb magvakat, ügyelve arra, hogy a kiültetésig megfelelően fejlődhessenek. 2-3 mag kerülhet egy edényben, amelyben végül csak a legerősebbet tartjuk meg.

De próbáltál már tőzegcserepet a földbe süllyeszteni? És le is bomlott? Sokszor nem bomlik le olyan gyorsan, mint mondják, és a palánták gyökerei csak nagy harcok árán jutnak ki a talajba. A növésben elakadt palánták sokszor később is visszamaradnak a növésben.

kókuszrost palántanevelő tálca

Kókuszrost palántanevelő tálca

Kisebb tételek csíráztatáshoz használhatsz tejfölös, krémsajtos stb. műanyag poharat, műanyag gyümölcstartót, ételtartót. Valójában minden edény megfelel, a fémedények kivételével, a lényeg, hogy legyen rajta vízelvezető nyílás, amit legrosszabb esetben magunk készítünk úgy, hogy felforrósított hústűvel kilyuggatjuk az edény alját. A tálcáról azonban ne feledkezz meg, ha csak nem akarod, hogy minden vízben ússzon.

Nehezen átültethető palánták számára szokták ajánlani a WC papír gurigát. Kétharmad rész komposzttal feltöltve, a magvakat hármasával belenyomjuk, majd kevés komposztot rásimítunk, ételtartó műanyag tálba helyezzük, és kivisszük a hidegágyba, vagy kitesszük a kamra ablakába. A gyökerek idővel átnőnek a keménypapíron, amellyel együtt kiültethetjük a palántákat, ha eljön az ideje.

wcpapir gurigából készült palántanevelő edény
Mégis! Bármilyen jópofa, vicces, környezetbarát, nem a legokosabb választás. Elég néhány öntözés, és a peckes gurigák összeomlanak, a tálca pedig előbb-utóbb sártengerré válik, rajta a gurigák romjaival.

Hasonló, sőt talán még kétségesebb választás a papír tojástartó. Viccnek jó, egyébként nem sok haszna van. Nem elég, hogy gyorsan szétázik, kicsi a hely egy pöttöm palántának is, a talajt akkor is kimosod belőle, ha óvatosan próbálsz permetezni. És nagyon hamar igen lehangoló látványt fog nyújtani.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa