Palántanevelő edények

Ha nagy veteményesed lesz, ha konténerben fogsz pár zöldséget termeszteni,  mindendegyiket el kell kezdeni valahol! Most nézzük meg hová vethetünk, milyen edényt választhatunk a vetéshez.

vetőtálca fából

Szaporítás céljából beszerezhető szaporítótálca, szaporítóláda, amelybe 2000-3000 db/m2 mag kerülhet. A szaporítóládát magunk is elkészíthetjük hulladék fából. Ne feledjük, hogy a vízelvezetést biztosítani kell, vagy az illesztékek közötti hézaggal, vagy drénnyílásokkal. Préselt tőzegből vagy kókuszrostból, műanyag habból is készülnek edények.  A lebomló anyagból készült a cserép megóvja a palántát a sérülésektől, hiszen palántát a tőzegcseréppel együtt elültethetjük, az edényt a bomlása során a gyökerek átnövik. Újabban terjed a sejtes tálcák használata (különösen az uborka, dinnye esetében), mely lehetővé teszi a palánták átültetését nagyobb térállásra gyökérsérülés nélkül. Kis edénybe, sejtes tálcába ültethetjük a nagyobb magvakat, ügyelve arra, hogy a kiültetésig megfelelően fejlődhessenek. 2-3 mag kerülhet egy edényben, amelyben végül csak a legerősebbet tartjuk meg.

kókuszrost palántanevelő tálcaA csíráztatáshoz használhatunk tejfölös, krémsajtos stb. műanyag poharat, műanyag gyümölcstartót, ételtartót. Valójában minden edény megfelel, a fémedények kivételével, a lényeg, hogy legyen rajta vízelvezető nyílás, amit legrosszabb esetben magunk készítünk úgy, hogy felforrósított hústűvel kilyuggatjuk az edény alját.

Nehezen átültethető palánták számára hasznos, ha olyan ültető edénnyel együtt kerülnek a talajba, amely idővel a talajban lebomlik. Remek lehetőség a WC papír guriga felhasználása. Kétharmad rész komposzttal feltöltve, a magvakat hármasával belenyomjuk, majd kevés komposztot rásimítunk, ételtartó műanyag tálba helyezzük, és kivisszük a hidegágyba, vagy kitesszük a kamra ablakába. A gyökerek idővel átnőnek a keménypapíron, amellyel együtt kiültethetjük a palántákat, ha eljön az ideje.

wcpapir gurigából készült palántanevelő edény
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!