Zöldségek, fűszerek termesztése konténerben

Ami szép az jó is! Mutatós kiskert edényben, amelyből  zöldséget, fűszereket szedhetsz a főzéshez. Nem ördöngösség.

konyhakert konténerben

Gyógy- és fűszernövények

Ki ne szeretné mindig friss fűszerrel az ételt ízesíteni? A háziasszonyok álma az olcsó fűszerkeverék, ami mindig kéznél van. Az már csak hab a tortán, ha friss, zamatos fűszert tehetsz az ételbe. Fűszernövényt mindenhol nevelhetsz, ahol meleg és napfény van. Elég egy erkély vagy terasz, de ha nem áll rendelkezésre, akkor a balkonládában is ki lehet alakítani egy apró fűszerkertet. Mivel nem olyan igényesek, mint a dísznövények, jól bírják a cserépben, ládában való nevelést is.

Zöldségek

Szerezz be 12 literes műanyag vödröket, az alsó részén fúrj több lyukat, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni. A vödröket, de más edényeket is általában tőzeg alapú földkeverékkel tölthetjük meg, de igen gyakoriak a különböző arányú perlit-tőzeg keverékek használata is. Cikk ajánlat: Konténer talajok.

A vödrökbe 4 db. paprikapalánta, 2 db. paradicsompalánta, 1-2 db. uborkapalánta  ültethető. Eredeti ötlet, ha lefekteted a boltban kapható 30-40 literes  műanyag zsákokba töltött tőzegkeveréket fekete fóliára. A zsákok tetejére vágj kis ablakokat, ebbe ültetheted a palántákat,míg az alsó élekre vágott kis hasítások biztosítják a felesleges víz elfolyását. Hátránya ezeknek a megoldásoknak, hogy a talaj rosszul szellőzik, és befülledhet, ami gátat vethet a növények fejlődésének.

Sweet-Valentine-F1 koktélparadicsom

Zöldséget termeszthetsz még függőkosárban, virágládákban, cserepekben is. Minden alacsony, széles szájú edény megfelel a célnak. Hasonlóképpen jól használhatók a palántanevelő zsákok. Ezekben termeszthetsz padlizsánt, paprikát, salátát vagy babot. A környezeti tényezők közül a fény a legfontosabb, hiszen a zöldségfélék napos, kellemes klímán fejlődnek a legjobban. Miután edényekben fogunk termeszteni, kiválaszthatjuk a számukra legmegfelelőbb helyet. A nevelés folyamán fontosabb a víz utánpótlása. Az edények, ládák könnyen száradnak, ezért naponta ellenőrizni kell, hogy talajuk kellően nedves-e. Egy másik fontos teendő, hogy, ha lehet, forgasd az edényeket, így a növények kevésbé vesztik el alakjukat, kevésbé nyurgulnak fel.

Remek választás a jól szellőző, lebomló, környezetbarát jutazsákban termesztés. A lényeg, hogy “megálljon a lábán”, lehet PP műanyag feneke, hogy stabilizáljuk a zsákot, illetve megóvjuk a túl gyors lebomlástól. Növénytermesztő zsákokat beszerezhetsz a kertlap Kertészeti Webáruházból.

Díszítő zöldségek

A díszbab, illetve tűzbab májusban vethető. Hamarosan két méterre is felkúszhat bármilyen támasztékon. Késő ősszel laza fürtben nyílnak a fő díszét jelentő élénkpiros, ritkábban fehér vagy kék színű virágai. Terméshüvelyei pedig a fagyokig szedhetők zöldbabként.

A mángold friss levelei nyár elejétől késő őszig fogyaszthatók. Ha van mangoldunk, a letermett spenót után lesz levélzöldségünk. A mangold szép, mutatós levelei és esetenként színes levélnyele konyhakertünk dísze lehet.

mángold jutazsákban

Mángold jutazsákban. A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová minden évben látogatást szervezünk.

A díszpaprika apró, mutatós termései gömbölyűek, kúp alakúak, vagy csúcsosak. Színük rendkívül változatos: piros, fehér, sárga, zöld, sötétlila. Cserépben egynyári növényként nevelhető. Magvait február végén vesd, a növények május végén, június elején virágoznak, termésük augusztustól érik.

Ha még ennyi helyed sincs, termessz növényzsebekben, a falon. Csak egy napos falfelületre van szükségünk és máris termeszthetsz koktél cseresznyét, folytontermő salátát, hogy csak pár zöldséget említsünk, és fűszereket is.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por