Harangvirágok

A harangvirág az egyik legkedveltebb, nálunk is honos kerti évelő. Sokféle méretben, színárnyalatban kapható, sokféle helyen díszíthetünk vele, tartása nem okoz gondot, ha a megfelelő helyet megtaláltuk számára.

harangvirág

A harangvirág félék családjába (Campanulaceae) mintegy 90 nemzetség és több ezer faj tartozik. A harangvirág (Campanula) nemzetség az egyik fő képviselője Eurázsiában. Hazánkban is több őshonos faja van. A nemzetségre jellemző, hogy a maradék fajokat sorolják ide, amelyeket egyelőre nem tettek át a tudósok más nemzetségekhez. Tehát heterogén nemzetségről van szó.

A harangvirág nevét a latin Campa szóból kapta, ami harangot jelent, harangra emlékeztető virágaira utalva. A virágok ötsugaras szimmetriájúak (csillagos), fürtben állnak. A kék, a lila, a fehér és a rózsaszín árnyalatokban díszlő harangvirág a nyár előhírnöke. Levelei lándzsa vagy szív alakúak, gyakran szőrösek, érdes tapintásúak. Termése tok.

dalmát harangvirág

Dalmát harangvirág

Már tél végén kapható nálunk a dalmát harangvirág (C. portenschlagiana), kora tavasztól a balkáni harangvirág (C. poscharskyana) cserepes virágzó példányai. Miután üvegházban nevelkedtek, mindenképpen edzeni kell őket március végi, áprilisi kiültetésük előtt. A kárpáti harangvirág (C. carpatica) márciusban, áprilisban kerül piacra.

Magasabb termetű fajok például a 30-100 cm magas, füzér virágzatú, sötétkék pártájú, karcsú, tavasz végétől virágzó baracklevelű harangvirág (C. persicifolia), amely magától terjed, a 40-60 cm magas virágszárú, nyár elejétől az őszi fagyokig virágzó csomós harangvirág (C. glomerata), amelynek lila virágai csomókban nyílnak, a 30-80 cm magas, júniustól szeptemberig virágzó kányaharangvirág (C. rapunculoides), amelynek lila virágai füzérben nyílnak. A csomós harangvirág, a baracklevelű harangvirág egyes alfajai Magyarországon őshonosak, védettek. Jól kombinálhatók sarkantyúfűvekkel (Delphinium), díszmákkal (Papaver), bugatölcsérrel (Penstemon) de akár egy-egy ágyás kiemelt helyén is viríthatnak. A kertészeti csomós- és baracklevelű harangvirág virágfüzéreit vágott virágként is árusítják. A magasabb fajok kedvelik a napos helyeket.

baracklevelű harangvirág

Baracklevelű harangvirág

Az alacsony, bokros növekedésű évelő fajok például a fehér vagy kék virágú, egész nyáron virágzó kárpáti harangvirág (C. carpatica), a terjedő tövű, dalmát harangvirág (C. portenschlagiana), amely májustól júliusig virágzik. Ültessük őket falak tövébe, sziklakertben, szegélyként vagy balkonládába, dézsába. Az előbbieknél gyorsabb növekedésű, kissé termetesebb, csüngő habitusú, kisvirágú, egész nyáron virágzó a balkáni harangvirág (C. poscharskyana). Balkon növényként mutat a legszebben. Kék és fehér virágú fajtái kaphatók. Mindehhez tudni kell, hogy a tűző napot, a száraz területeket nem szeretik! Rendszeresen öntözni kell őket, de a pangó vizet kerülni kell.

kárpáti harangvirág

Kárpáti harangvirág

Betegségekkel szemben ellenállóak, de a csigák és meztelen csigák károsíthatják őket. Tőosztással, magvetéssel szaporíthatjuk.

Igen sok helyen kaphatók nálunk a balkáni harangvirág (C. poscharskyana) különböző fehér és lila virágú kertészeti fajtái. 30 cm magas talajtakaró növények. Jellemző rájuk, hogy kint és bent is tarthatók, cserépben is nevelhetők. A balkáni harangvirág napra vagy félárnyékba való, talajban nem válogat. Vízigénye átlagos. Sziklakertbe, szegélynek kiváló. Terjedő töve átbukik a kerítésen.

balkáni harangvirág

Balkáni harangvirág

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!