Télen vesd, nyáron csodáld a kerti begóniát!

Télen vesd, nyáron csodáld a kerti begóniát, amely a legkedveltebb virágágyi növények, illetve a legkapósabb begóniák egyike. Konténerbe és függőkosárba is előszeretettel ültetik. Könnyen tartható. Több ezer fajtája van forgalomba. Virágával és lombozatával is díszít.

mindignyiló begónia

A kerti begónia nemesítésének rövid története

A kerti begónia a Dél-Amerikai trópusokon honos Begonia cucullata és Begonia schmidtiana fajok kertészeti hibridje, hivatalos nevén B. x semperflorens culturorum. Egyik szülője, a B. cucullata a véletlennek köszönheti Európába kerülését. Magja egy Brazíliából a berlini botanikus kertbe tartó hajón érkezett, más növényekkel egyetemben, azok talajában rejtőzve, 1821-ben. Amikor meglátták a csíranövényt, megtartották. Az első sápadt rózsaszín virágú hibridet 1821-ben állították elő. Az 1880-as évek elején jött a képbe egy harmadik faj, amelyet tovább használtak a nemesítők, a sötét rózsaszín virágú B. roezlii. Az 1890-es években pedig egy francia kertben találtak rá a bronzos levelű begóniák ősére, amely egy mutáció eredményeként jött létre. Eközben megjelentek a tarka levelű fajták is. Az első ‘Erfordia’ nevű F1 hibridet a 6 generáció óta ma is működő családi vállalkozás, a Benary állította elő. Az F1 hibrid azonban sterilnek bizonyult, terméketlen volt, ezért gőzerővel tovább folyt a nemesítés. Ennek eredményeként 1895-ben előállt a ‘Gracilis’, egy bőven virágzó, kompakt hibrid. Az utódok sterilitását  a B. cucullata var. Hookeri fajtával való visszakeresztezéssel biztosították. Majd 1909-ben megszületett egy F1 tetraploid, az életképes és kiváló tulajdonságokkal bíró ‘Primadonna’. A 20. század fordulójára egy féltelt virágú fajta állt elő, ‘Bijou de Jardin’, majd 1934-ben megszületett a teltvirágú ‘Gustav Lind’. Ma már több ezer kerti begónia fajta létezik, amelyeket a hibridek és az új variációk keresztezésével állítottak elő. (The breeding history of begonias – http://www.bigbegoniarevival.com)

mindignyiló begónia

Így néz ki a kerti begónia

A ma kapható kerti begónia fajták 15-20 cm magas, bokros megjelenésű. Különlegessé teszik húsos száron fejlődő pozsgás, kerekded levelei. A virágok átmérője 1-3 cm közötti, színük a fehértől a rózsaszínen át a pirosig változik. Egyszerű vagy teltvirágú fajták egyaránt kaphatók. Kaphatók tarka, bronzos és zöld levelű változatok is. Április elejétől a fagyokig virágzik. A virágok vonzzák a beporzást végző rovarokat.

Így gondozd a kerti begóniát!

Árnyékos helytől a naposig bárhová ültethető. A bőséges virágzáshoz azonba sok fény kell. Nedvességtűrő, de a pangóvizet nem tűri. Virágzás alatt ajánlott hetente egyszer 0,1% Volldünger oldattal öntözni. Kártevői a tripszek, szárát a vincellérbogarak rághatják, az atkák a friss hajtásokat szeretik. Árnyékba ültetve felütheti a fejét a lisztharmat. Túl szorosan ültetve rothadásos gombabetegségek léphetnek fel. Talajtakaróként ültetve, ágyásokban tömegesen ültetve, szegélyként rendkívül jól mutat. De remek konténer növénynek is. Egynyári növényként tartható a mi éghajlatunkon, de ha van kedvenced hozzá, mentsd meg a kedvencedet! Még a fagyok előtt ásd ki, cserepezd be, vágd vissza a harmadára. Napos ablakban virágozni fog.

kerti begónia

Mivel tenyészideje hosszú, apró magjait december közepétől január közepéig vetheted tőzeges, laza palántaföldbe. A magvak fényen csíráznak, ne takard őket talajjal! A csírázást segítheted, ha LED lámpával folyamatosan megvilágítod.

A csírázási idő 1-2 hét 20-22 0C-on. Levél vagy hajtásdugványról is szaporítható. Május közepén ültesd ki a palántákat egymástól 15 cm tőtávolságra. Egy 15×15×60 cm-es balkon- vagy ablakládába 5 palántát ültess.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!