Konyhakert konténerben

Akár van kerted vagy akár nincs, te is tudsz konténerben termelni! A megoldás egyszerű! Tervezz jól működő, mutatós konténerkertet, aminek fenntartása egyszerű. Tartsd fenn, szüretelj és tartósíts helyben.

Két éve mi is kísérleteztünk konténeres paprika és paradicsomtermesztéssel. Szigorúan családi méretben, 2×2 méteres területen. Legegyszerűbb megoldásként használt műanyag konténereket használtunk, amit egy kertészettől szereztünk be. Alapos kimosás és kiszárítás után máris készen állt a használatra. Bambusz, léc, és faág támasztékot használtunk a fél determinált növekedésű paradicsomok neveléséhez, kötözőként pedig rafiát. Miután a kis terület benapozottsága nem a legjobb, paprikáink elhelyezését egy, a területet határoló, garázstetőn oldottuk meg. A vízgyűjtés is megoldottuk egy állványzatra szerelt vízgyűjtő esőcsatorna segítségével, ami a lejtős garázstetőről gyűjti a vizet műanyag hordóba. Cikk ajánlat: Készülj fel konyhakerted öntözésére!

A műanyag konténerbe nem mászta be a csigák, mondjuk a paradicsomot és a paprikát amúgy sem csípték, sem egyéb károsítók, a konténer a talajlakó fertőző gombákat is távol tartotta, és a gyomosodást is ki tudtuk küszöbölni nagyjából. Kánikula idején gyors kiszáradás ellen szárított fűnyírónk által produkált fűaprítékkal borítottuk a konténertalaj felszínét. A silány termőtalajt sem okozott gondot, hiszen kertészeti földkeveréket használtunk, amihez magunk előállította kerti komposztot kevertünk. Cikkajánlat: Konténer talajok;

konyhakert hordóban

Növényvédelem

A területet szélvédett helye adottság. A növények ellenálló képességét bordóiporral dúsított hígított tejjel való permetezéssel oldottuk meg. Ugyanis a növények immunerősítője, kondicionálója lehet a vizes tejoldat. Fél liter tejhez négy liter vizet vagy hígított kamilla oldatot adhatunk. Ebbe jöhet a csipetnyi bordóipor a gombák ellen. A mini konyhakertet, fokhagyma szegély övezte, később közé levendulatövek kerültek. Ezzel tovább erősítettük a növényvédelmet. Cikkajánlat: Te is lehetsz okos ökológus, ha így véded a növényeidet!

Konténeres zöldségnövények gondozása

Bár sok minden megoldható, vannak alapok, miket nem árt szem előtt tartani. Például jó tudni, hogy nincs olyan zöldség, ami árnyéktűrő. Tehát csak benapozott helyek jöhetnek szóba. Kerüld a huzatos helyeket. Ugyanakkor a légjárásra szükség van, hogy a kórokozók ne szaporodjanak el túlságosan. A fertőzések veszélye csökkenthető, ha a növényeket nem zsúfoljuk túlzottan össze. A tápanyag ellátást lombtrágyázással oldd meg. Fontos a megfelelő növényválasztás is, magasra törő lugas paradicsom csak kísérletező kedvűeknek ajánlott. Viszont kísérletezhetsz különlegességekkel. Például ajánljuk a batátát, miniatűr balkonpadlizsánt.  Egy kis extremitás: Fejreállított konténerkert; Kert a hordóban.

paprika konténerek a garázstetőn

Paprika konténerek a garázstetőn, alattuk az esővízgyűjtő csatorna

És egy példa: Még a 80 éves Lajos bácsit is megérintette az idők szava, vagy a szükség, és burjánzó konyhakertet hozott létre apró erkélyén. 2013-ban a szoljon.hu szerint az egész családot ellátja paprikával, paradicsommal, befőznivalót is termel Gyói Lajos szolnoki nyugdíjas.  Lajos bácsi apró belvárosi lakásának még apróbb erkélyén termeszti a zöldségeit. Lajos bácsi Boldog Sándor István körúti, második emeleti lakásának alig két négyzetméteres erkélyén termeli a zöldségeket.

Ne feledd, az ördög a részletekben rejlik!

További információk: Társasházi konyhakert magaságyásbanTársasházi konyhakert

Ajánlott cikkek: Balkonkertészkedés;  Mini zöldségeskert; Fűszernövények kert nélkül; 7 tipp kis helyre; Ültessünk epres köcsögbe; Kis kertek, extravagáns megoldások

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por