Nem olyan, mint a katalógusban!

A hobbikertész izgatottan böngészi kertészeti katalógust, mit is válasszon, milyen fát, futónövényt, talajtakaró növényt, virágot ültessen.

A katalógusok képei gyakran elbűvölők, csodás virágok, pompás lombozat, különleges formák. Ha a megrendelt növény a legjobb állapotában érkezik meg, illetve, ha jó minőségű, életképes magvakat kapunk, akkor is érhet csalódás. A hobbikertész ugyanis abba a hibába esik, hogy elsősorban esztétikai megfontolások alapján választ. Elfelejti végiggondolni, hogy milyen céllal akart új növény telepíteni, milyen szerepet szán a növénynek. Vajon megfelelnek-e kertje, telke adottságai a kiválasztott növény igényeinek?

Ha gondolkodás nélkül választunk, akkor a katalógusok szemet gyönyörködtető kínálatának satnya példányait dédelgethetjük. Akkor kerülhet sor az alábbi gondterhelt fórum hozzászólásra: “A gránátalma csak egy csupasz botnak látszik. Úgy emlékszem Neked van gránátalmád. Ez milyen földet szeret?”

egynyári virágmontázs

Amikor választunk, azt tegyük az alábbi szlogen alapján: A megfelelő növényt a megfelelő helyre! Kertünkbe sok szempont alapján kereshetünk növényt, például díszítőérték alapján, árnyékolás, takarás céljából, vagy éppen szélfogónak. Gondoljunk az őszi lombszínre, a téli megjelenésre, a virágok összhangjára, az illatokra is.

Készítsünk el egy listát, aminek alapján teszteljük, hogy a kiválasztott növény sikerrel ültethető-e az adott helyre, és valóban betölti-e a neki szánt szerepet. Ehhez természetesen a kiválasztandó növény sok tulajdonságáról, környezeti igényéről tájékozódnunk kell. Előfordul, hogy a katalógus semmiféle információt nem tartalmaz arról, hogy az adott fajta mennyire betegségtűrő, milyen éghajlatra való stb. Legfeljebb azt jegyzi meg, hogy a növény hány fokig télálló. Előfordulhat az is, hogy az információk a gyümölcs vagy virág méretéről és felhasználási lehetőségekről nem helytállóak. Ebből következik, hogy ne támaszkodjunk kizárólag a katalógus információira. Vegyük igénybe a szakirodalmat, kérjük ki szakember tanácsát.

Ha már tisztában vagyunk mind a céljainkkal, mind a lehetőségeinkkel, mind a növény igényeivel, töltsük ki a listát, és, ha a kérdéses növény megfelel a szempontjainknak, máris nyert ügyünk van. Ha a teszt egy- egy pontjának teljesülése kérdésesnek tűnik, akkor gondoljuk át, kedvezőre tudjuk-e változtatni a körülményeket annyira, hogy mégis a kérdéses növény mellett dönthetünk. Ha a dolog nem kivitelezhető, egyszerűen lépjünk tovább. Keressünk más növényt.

Fontos ismernünk a kert mikroklímáját. Kertünkbe csak fagytűrőket válasszunk. Ha van a kertnek déli kitettségű része, különösen fal közelében, akkor kísérletezhetünk mediterrán növények kitelepítésével. Vegyük számításban kertünk benapozottságát, huzatos és védett részeit, lejtését és nem utolsósorban a talajadottságokat.

A növény mérete fontos szempont a döntésnél. Kiskertbe ne telepítsünk óriásira megnövő fákat. Hiába apró a csemete, ha idővel kinövi a kertet! Vegyük számításba a magasan húzódó kábeleket. A sétaútra kihajló növény idővel teljesen takarhatja az utat.

Gondoljuk meg, hogy mennyi időt tudunk fordítani a fenntartásra. Ha elfoglaltak vagyunk, ne válasszunk olyan növényeket, amelyeket gyakran kell tápoldatozni, metszeni, öntözni. Mindig a legellenállóbb fajták kiválasztására törekedjünk. Minél kevesebbet kell bajlódnunk a betegségekkel, kártevőkkel, vegyszerekkel, annál jobb.

Bár az esztétikum fontos, ezen a listán az utolsóként tegyük megfontolás tárgyává. Fontoljuk meg a virágzás, termésérés idejét, a növény habitusát, a lombozat textúráját, színét és más tényezőket. Ez segít a tervezésben és a növényválasztásban.

Utoljára, de elsősorban nézzünk körül a környékünkön található kertészet, faiskola választékában, ahol olyan termékekkel találkozhatunk, amelyek már beváltak, megmaradnak.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa