Gyümölcstermő növények konténerben

Sokan vagyunk, akiknek nincs helye gyümölcsöskert telepítésére. Azonban a gyümölcstermő bokrok, de még fák is kis helyen elférhetnek. Mindez csupán az alany megválasztás és nevelés kérdése.

Neveljünk edényben

Válasszuk ki a lehető legnagyobb méretű edényt, amelybe gyümölcsfánkat ültetjük. Használjunk földalapú talajt. Ügyeljünk a locsolásra, és a tápanyag utánpótlásra. Kompakt, oszlop formájú fák alakíthatók almából, szilvából. A fákat egész életük során karózni kell. Metszésre először 2 éves korukban lehet őket. Kettő-négy éves korukban fordulnak termőre.

beltéren, konténerben nevelik a citrusokat.

Alma

Alma esetében kifejezetten cserépbe való a Ballerina és a Minarette. Ezekből függőleges kordon formájú fák nevelhetők. Törpe oltóanyagnak használhatjuk az M27-t, amelyből maximum 2 méteres fa nevelhető. Azonos oltóalanyra oltva válasszunk három egymással összeférő fajtát. Ezek egy időben virágzanak, és így biztosítjuk az idegen megporzást. A fák beporzását biztosítja a vadalma is. Termése ugyan kevésbé ízletes, de például a John Downie almából kitűnő dzsem készíthető.

Trio almafa

ballerina almák

Ballerina almák: Smaragd, Samba és Polka. Fotó: www.casevis.ro

Szilva

A szilva napos falak tövében a legzamatosabb. Nevelhető kordonként is. A téli metszés nem javasolt, mert gyakrabban alakulhat ki ólomfényűség. A Pixy oltóanyagra öntermékenyülő fajta oltásával elegendő egy fa tartása is. Közkedvelt a piros- sárga gyümölcsű Victoria fajta.

Ez a kettő az egyben, törpe alanyra oltott, öntermékeny szilvafa konténerben nevelhető, napos helyen. A fajták: Victoria and Reine-Claude. Átlagos magassága 210-240 cm.

szilva kettő az egyben

szilva kettő az egyben

Őszibarack

Meleg, napos falak tövében neveljük. Legmegfelelőbb faalak a szárnyas forma, ekkor éri a legjobban a fény, és biztosan zamatos gyümölcsöt terem. Az egyéves fa már termőre fordul. Szüretelés után el kell távolítani a termő ágakat. Legközkedveltebb a St julian alanyra oltott Rochester vagy Red Haven.

A 70-80 cm magas törpe fajta, a Prunus Persica ‘Bonanza‘ illatos virágokkal díszít. Napos, meleg helyre ajánlott.

Ajánlott cikk: Konténerben nevelhető barackfák

őszibarack 'Bonanza'

Őszibarack ‘Bonanza’

Áfonya

Mészmentes talajon fejlődik. A termés akkor bőséges, ha több fajtát nevelünk együtt. A Bluecrop és az Earliblue a legnépszerűbb fajták. Az áfonya díszítőértékéről se feledkezzünk meg. Tavasszal krémszínű virágaival, később kékes árnyalatú termésével, majd őszi levélzetével szépíti környezetünket.

A szupertörpe, különleges levélalakú Vaccinium corymbosum ‘Jelly Bean’ kompakt megjelenésű. A levelek hűvös klímán vörösre színeződnek. Nyár közepén jelennek meg az édeskés termések.

áfonya 'Jelly Bean'

Áfonya ‘Jelly Bean’

Ribiszke

A piros és a fehér fajták termeszthetők a legsikeresebben edényben. A fekete ribizli egyéves ágakon terem a legjobban. Ezért metszeni kell. Vágjuk le a gyümölccsel teli ágakat. Így erős, új hajtásokhoz jutunk, és a következő év termését is biztosítjuk. A Ben Sarek fekete ribiszke kompakt formája miatt kedvelt. Kissé nyílt koronájú a mézédes gyümölcsű, 120 cm magas, lisztharmatnak ellenálló ‘Ebony’. A piros és fehér fajták kordon formájúvá nevelhetők. Red Lake és White Versailles a legismertebb fajták. sok vizet, szerves anyagban gazdag talajt igényelnek.

fekete ribiszke 'Ebony'

Fekete ribiszke ‘Ebony’

További link ajánlat: Miniatűr cseresznyefák; kompakt málna; Meggy ‘jachim’

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák