A kasvirág nyárutón is színesíti kerted

A bíbor kasvirágot több mint 200 éve termesztik. Dísznövényként mutatós virágai miatt kedvelt, gondozást alig igényel, ellenálló. Júniustól egész szeptemberig virágzik. Virága remek vázadísz.

Kasvirág bemutatása

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) a fészkes családjába (Asteraceae) tartozik. Az Echinacea nemzetségnév görög eredetű, a virág közepe ugyanis a sündisznó tüskéire emlékezetet, ami görögül echinos. Szirmainak lile színe ihlette a purpurea elnevezést.

Észak-Amerikában honos. Sík, köves erdőségek, prérik őshonos növénye, de nedves talajon, folyóparton, patakparton is előfordul. Élőhelye folyamatosan szűkül a lakott terültek terjeszkedésével.

A kb. másfél-két méteres növény földalatti rizómával rendelkezik. Erős szára gyengén szőrös. A szár alapjából, levélnyél nélkül fejlődő levelek szabálytalanul fogazottak. A virágfejek kb. 15 cm átmérőjűek. Az alapfaj csöves virágai narancssárgák, a nyelves virágok színe lila. Termése kaszat.

Gyógyhatásáról is ismert, a népi orvoslás évszázadok óta használja rokona, a keskenylevelű kasvirág (E. pallida var. angustifolia) mellett rizómájának kivonatát, amelyről bebizonyosodott antivirális, vérképző, sebgyógyító hatása.

Kasvirág a virágoskertben

Nehéz elképzelni napos évelőágyást kasvirág nélkül. Sokféle kertészeti fajtája ismert. A lepkék, hasznos rovarok a virágját, a madarak a termését kedvelik. Vágott virága hosszú vázaéletűek. Terméses szárát a szárazkötészet használja.

Kasvirág környezeti igényei és gondozása

Napos helyre, jó vízgazdálkodású talajba való,bár tűri a könnyű árnyékot is. A megfelelő helyválasztás után már szinte semmi gondunk vele, igénytelen. Bár hő- és szárazságtűrő, szebben mutat, jobban fejlődik nedves, szerves anyagban gazdag talajban. Ősszel és tavasszal tőosztással, ősz végén, tél elején gyökérdugvánnyal szaporíthatjuk. Ha kora nyáron feléig visszavágjuk, hosszan gyönyörködhetünk őszi virágaiban.

kerti kasvirágok

A szárazságtűrő, ellenálló kasvirágok  telt virágú kertészeti fajtái egyre divatosabbak.

Az NGB National Garden Bureau 2014-ben kínált legnépszerűbb fajtája a 60 cm magas Echinacea ‘Double Scoop Bubble Gum‘, amely hosszan virágzó, középen tömött, sötét rózsaszín szirmú virágfejekkel. Az Echinacea × purpurea ‘Double Scoop’ sorozat további fajtái az ‘Orangeberry’ és a ‘Raspberry’.

A holland AB-Cultivars 2015-ben mutatta be újdonságát, az Echinacea ‘Cherry Fluff’ kompakt, telt virágú fajtát. A lime zöld virágrügyekből krémfehér virágok bontakoznak ki, a virágok közepe lime zöld. A virág idővel cseresznyepiros árnyalatot kap.

Echinacea Meditation White

Új szimpla virágú fajta az Echinacea ‘Meditation White’. Nagyon kompakt, dús állományt alkot és gazdagon ontja virágait. A holland Marco van Noort termesztő pedig így jellemezte a növényt: bokros növekedésű, sok virágszárat fejleszt. Illatos, hófehér virágainak közepe sárga.

Forrás: http://www.kew.org; www.gardening.cornell.edu

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra