A kasvirág nyárutón is színesíti kerted

A bíbor kasvirágot több mint 200 éve termesztik. Dísznövényként mutatós virágai miatt kedvelt, gondozást alig igényel, ellenálló. Júniustól egész szeptemberig virágzik. Virága remek vázadísz.

kerti kasvirágok

A szárazságtűrő, ellenálló kasvirágok  telt virágú, krémszínű kertészeti fajtái egyre divatosabbak.

Kasvirág bemutatása

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) a fészkes családjába (Asteraceae) tartozik. Az Echinacea nemzetségnév görög eredetű, a virág közepe ugyanis a sündisznó tüskéire emlékezetet, ami görögül echinos. Szirmainak lile színe ihlette a purpurea elnevezést.

Észak-Amerikában honos. Sík, köves erdőségek, prérik őshonos növénye, de nedves talajon, folyóparton, patakparton is előfordul. Élőhelye folyamatosan szűkül a lakott terültek terjeszkedésével.

A kb. másfél-két méteres növény földalatti rizómával rendelkezik. Erős szára gyengén szőrös. A szár alapjából, levélnyél nélkül fejlődő levelek szabálytalanul fogazottak. A virágfejek kb. 15 cm átmérőjűek. Az alapfaj csöves virágai narancssárgák, a nyelves virágok színe lila. Termése kaszat.

Gyógyhatásáról is ismert, a népi orvoslás évszázadok óta használja rokona, a keskenylevelű kasvirág (E. pallida var. angustifolia) mellett rizómájának kivonatát, amelyről bebizonyosodott antivirális, vérképző, sebgyógyító hatása. Egyes tanulmányok azt sugallták, hogy immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, míg mások nem találtak jelentős előnyöket. Az Echinacea termékek hatékonysága az adott készítménytől és adagolástól függően is változhat.

Kasvirág méhbalzsammal és díszfűvel társítva.

Kasvirág környezeti igényei és gondozása

Napos helyre, jó vízgazdálkodású talajba való,bár tűri a könnyű árnyékot is. A megfelelő helyválasztás után már szinte semmi gondunk vele, igénytelen. Bár hő- és szárazságtűrő, szebben mutat, jobban fejlődik nedves, szerves anyagban gazdag talajban. Ősszel és tavasszal tőosztással, ősz végén, tél elején gyökérdugvánnyal szaporíthatjuk. Ha kora nyáron feléig visszavágjuk, hosszan gyönyörködhetünk őszi virágaiban.

kasvirág szegély

Kasvirág szegély

Kasvirág a virágoskertben

Nehéz elképzelni napos évelőágyást kasvirág nélkül, gyönyörű és élénk hangulatot varázsolhat kültéri terébe. Íme néhány tipp és ötlet kerti alkalmazásával kapcsolatban:

A legfontosabb, hogy igényeinek megfelelően napos helyre kerüljön. Csoportos ültetése ajánlott, ne feledd,  páratlan számú csoportosítások (3, 5, 7 növény) általában természetesebbek és vonzóbbak. utánozhatod a természetes rét környezetet, amelyből szintén elmaradhatatlan. Vizuálisan feltűnő szegély hozható létre vele pl. kerti út mentén. Remek háttérnövény, amely függőleges struktúrát biztosít az ágyásnak, és ezáltal mélységérzetet kelt. Élénk, rózsaszínes-lila virágokkal rendelkezik, bár vannak világos-krémszínű, sőt fehér szirmú fajtái is, amelyek meleg színekkel társítva remek kontraszthatást biztosít. .Hasonló igényű virágos növényekkel társítható, úgymint kúpvirág, méhbalszam, díszfűvek.

Virágos rét kasvirággal.

Sokféle kertészeti fajtája ismert. A lepkék, hasznos rovarok a virágját, a madarak a termését kedvelik. Vágott virága hosszú vázaéletűek. Terméses szárát a szárazkötészet használja.

Az NGB National Garden Bureau 2014-ben kínált legnépszerűbb fajtája a 60 cm magas Echinacea ‘Double Scoop Bubble Gum‘, amely hosszan virágzó, középen tömött, sötét rózsaszín szirmú virágfejekkel. Az Echinacea × purpurea ‘Double Scoop’ sorozat további fajtái az ‘Orangeberry’ és a ‘Raspberry’.

A holland AB-Cultivars 2015-ben mutatta be újdonságát, az Echinacea ‘Cherry Fluff’ kompakt, telt virágú fajtát. A lime zöld virágrügyekből krémfehér virágok bontakoznak ki, a virágok közepe lime zöld. A virág idővel cseresznyepiros árnyalatot kap.

Echinacea Meditation White

Új szimpla virágú fajta az Echinacea ‘Meditation White’. Nagyon kompakt, dús állományt alkot és gazdagon ontja virágait. A holland Marco van Noort termesztő pedig így jellemezte a növényt: bokros növekedésű, sok virágszárat fejleszt. Illatos, hófehér virágainak közepe sárga.

Forrás: http://www.kew.org; www.gardening.cornell.edu

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!