Magnolia

Tavasszal a magnoliák vagyis a liliomfafélék (Magnoliaceae) családjába tartozó liliomfák  virágait csodálhatjuk. Bár a hazai klíma kevésbé megfelelő számára, több faja vagy fajtája tűri a szárazságot, esetenként a meszes talajt is. Ha igényeinek megfelelő helyre kerül, rendkívül mutatós kerti dísz, legtöbbször szoliterként. Bemutatunk néhány nálunk is kedvelt fajt/fajtát.

A Magnolia nemzetségbe lombhullató vagy örökzöld fák, cserjék tartoznak. Jellegezetesek szórt állású leveleik egyszerűek, nagy, szabad szirmú virágaik. Jövő évi virágrügyeiket a nyár folyamán fejlesztik .Tüszőterméseikből a húsos burkú magvak hosszú “köldökzsinóron” lógnak ki.

A Magnolia nemzetség képviselői hazájukban üde talajú erdők alsóbb koronaszintjeiben élnek vadon. Kivétel nélkül humuszban és tápanyagban gazdag, savanyú kémhatású, üde talajt kedvelnek. Húsos gyökerei a lazább talajban fejlődnek és működnek jobban. A nemzetség két nagy csoportra osztható. A Számunkra fontos csoport, amelynek tagjai lombfakadás előtt, ill. azzal egy időben virágoznak, viszonylag jól viselik a hazai klímát.

Magnolia grandiflora

Magnolia grandiflora

De a szeles és fagyzugos helyet kerülni kell. Edénybe ültetni tilos! Enyhén savanyú, tápdús talajt igényel, kötött és meszes talajban kipusztul. A javasolt őszi ültetéskor az 50X50 centis ültetőgödröt célszerű rododendron-földdel feltölteni, amihez örökzöldekhez javasolt, lassan ható műtrágyát ajánlott keverni. Napos, meleg, párás helyet igényel, lágy vízzel öntözendő.  Meghálálja a vastag fenyőkéregmulcs-takarást, takard körülbelül 6-8 cm vastagságban a tövétől körben a koronacsurgóig. 7-10 naponként permetezheted komplex lombtrágyával, amit szigorúan lágy vízzel hígíts, és csak 25 C-fok léghőmérséklet alatt, például nyáron kora reggel) juttasd ki. Meszesebb talajon magnézium- és vashiány léphet fel, amit szintén lombtrágyázással pótolhatsz a lombtrágyázás már két-három alkalom után hatásos. Fontos tudni, hogy a magnolia optimális körülmények között tartva nem igényel növényvédelmi jellegű permetezést károsítók ellen. Baktériumos, gombás fertőzések különösen hűvös, csapadékos időben támadhatják meg. Száraz időben, 10 C-fok felett, réztartalmú szerekkel lehet permetezni.

Az Örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora) az Egyesült Államok délkeleti részén honos örökzöld fajta. Lujziána állam virága. Közepes méretű, közepes növekedési erélyű fa. Fényes örökzöld leveleinek fonákja halványabb barnás árnyalatú. Illatos virágai krémszínűek. Virágzási idejük a nyár elejétől őszig is eltarthat. Kérge halványszürke színű, az idősebb példányoké pikkelyes. Nedves, jó vízgazdálkodású talajt igényel. Mészre közepesen érzékeny. De sokféle változata ismert, amely különböző klímán jól fejlődik. Szoliterként ültessük. A ‘Little Gem’ fajta még 10 év elteltével is csupán 3×3 méter helyet foglal. Kiskertbe ajánlott. Az erős visszavágást sem sínyli meg. A nedves kissé agyagos talajt kedveli. Kedveli a félárnyékot és a védett helyet. Ha egyszer megeredt, ellenállóvá válik.

Magnolia stellata

Magnolia stellata

A Csillagvirágú liliomfa (Magnolia stellata) Japánban őshonos lombhullató, lassú növekedésű, alacsony termetű. Kis fa vagy kiterjedt bokor megjelenésű. Tíz év elteltével is csupán másfél méteres. A kiskertek kedvence. Levelei viszonylag kicsik, halványzöld színűek, fonákjuk sötét színű. Tavasz elején fehér virágai, gyapjas rügyekből fejlődnek. Fokozatosan nyílnak. Az egyik legtéltűrőbb fajta, de a késői fagyokra érzékeny. Védett helyre ültessük. Nyáron viszont jól tűri a forró és száraz körülményeket. Mésztűrő! Kedveli a korai árnyékot, és a kései napsütést.

A Magnolia loebnery ‘Leonard Messel’ 6-8 m magasra növő, 12 cm hosszú, ovális levelű, keskeny szirmú, lombhullató fajta. A 12 szirmú, illatos virágok kívül rózsaszínű, belül fehérek, kezdetben zártak, később kinyílnak, mint a csillagok. A szirmok bár általában flamingó rózsaszínek, a színeződés időjárás és fényfüggő. Március, április hónapban virágzik, még a levelek megjelenése előtt ez a pompás külsejű liliomfa. Hetente egyszer, meleg nyáron még gyakrabban kell öntözni.

Magnolia Leonard Messel

Magnolia Leonard Messel

A Magnolia ‘Susan’ 1-2 m magasra növő, sűrű ágrendszerű cserje. Kiskertekben ideális. Április, május hónapban nyílnak az illatos virágok. Sziromlevelek száma 6. A szirmok kívül sötétlilák, belül rózsaszínűek. Napra, félárnyékba, savanyú talajba való. Szoliter növényként ültessük.

Magnolia Susan

Magnolia Susan

A Magnolia x soulangiana, kínai magnoliának is nevezett cserje méretű növény kimondottan kiskertbe való. Kifejlettt állapotában legfeljebb 3-5 m magasra növő, széles kiterjedésű, lombhullató cserje. Változatai robosztusak, a talajban kevésbé válogatósak, és tűrik a kissé meszes talajt is. A ‘Lennei’ gyorsan növő, nagyvirágú fajta, sokszor őszi másodvirágzással. A levelek elliptikusak. Felálló, harangalakú virágait még lombfakadás előtt hozza. Szirmai belül fehér, kívül lilás rózsaszín színűek. Szoliternövénynek ajánlott.

Magnolia x Soulangeana

Magnolia x Soulangeana

Sötétlila virágú magnólia a Magnolia liliiflora ‘Nigra’. Üde, mészmentes talajt, széltől és fagytól védett, párás helyet igényel. 3 méter magasra nő. A Magnolia x soulangeana ‘Susan‘ 1,5-2 m magasra nő. Ez savanyúbb, jó vízellátású talajt igényel. Félárnyákba való.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!