Mezei juhar

Az Országos Erdészeti Egyesület új kezdeményezéseként 2013-ban lehetőség nyílt, hogy az erdészek és a szakmán kívüli érdeklődők az Egyesület új tematikus honlapján szavazzanak a jövő évi „Év Fájára”. A szavazatok alapján a 2014. esztendő fafajának a mezei juhart választották meg. A versengés a mezei juhar és jegenyenyár között folyt, és végül az Év Fája 2014-ben a mezei juhar lett 1853 szavazattal.
A mezei juhar (Acer campestre) a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe és a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozik. Az északi féltekén a juhar nemzetségnek (Acer) mintegy 124 faja ismert, amelyet 16 szekcióba sorolnak.

A mezei juhar (Acer campestre) a Platanoidea szekcióba tartozik. egész Európában a sík vidéktől a középhegységig, 800-900 méter magasságig, árterektől a a karsztbokorerdőkig mindenhol előfordul. Igen gyakori elegyfafaj, gyertyános tölgyesekben a leggyakoribb. 3 alfaja, és két természetes hibridje ismert (A.xbornmuelleri a Balkán félszigetről és A.x jakelyanum az Isztriai félszigetről).

A mezei juhar botanikája

Közepes termetű (10-25 m) telt, terebélyes, sudaras vagy tartóágas koronájú fa. Törzse szabálytalan, görbe, erősen ágas. Repedezett kérge apró pikkelyekben hámlik. Épszélű vagy tompán fogazott levelei keresztben átellenesek, 4-7 cm hosszúak, 3-5 karéjúak. Őszi lombszíne világossárga. Egylaki növény, porzós és termős, sárgászöld virágai laza sátorozó bugákban, áprilisban, a levélrügyek kipattanásával egy időben nyílnak. Lombfakadással egy időben vagy kissé utána, április végén, május első felében virágzik. Virága jól mézel. Termése ikerlependék. 200-300 évig élő, lassan növő fa.

A mezei juhar környezeti igénye

A tápanyagban gazdag vályog- vagy törmeléktalajokon fejlődik. Termőhelyi igényét tekintve rendkívül tűrőképes. Jól viseli a téli fagyokat és a nagy meleget is. Sem fiatal, sem idős korában nem fényigényes, a második lombkoronaszintben jól érzi magát.

A mezei juhar  kertészeti alkalmazása

Az alapfajt ritkábban ültetik. Zárt állásban is sűrű koronát fejleszt Jó regenerálódó képessége miatt élősövénynek alkalmas. Terjedését segíti a jó sarjazó képessége, ezért sok helyről szinte kiirthatatlan. Díszfának is ültetik, ezért a városokban sem ritka. Mivel az éghajlati szélsőségeket, a szárazságot, az erős téli hideget és a szennyezett levegőt is elviseli, városokban, iparterületeken is alkalmazható, akár parkokban, akár útsorfaként. A vadrágásnak jól ellenáll, ezért, ahogy Prof. dr. Bartha Dénes ajánlja “A mezei juhar (Acer campestre) botanikai jellemzése” című írásában, itt az ideje, hogy megfosszuk a gyomfa címtől!

mezei juhar

Mezei juhar díszfa fajták

37 kertészeti változata ismert, amelyek habitusban, a levél színében, mintázatában különböznek. Hazánkban több fajtát árusítanak a díszfaiskolák, közülük a keskeny tojásdad koronájú, egyenes törzsű A. campestre ’Zentai’ (nemesítő Dr. Schmidt Gábor, Corvinus Egyetem 70%), amely kiváló útsorfa, és a nyíratlan sövénynek is remek, és a gömbkoronájú A. campestreRozi‘ (nemsítő Dr. Józsa Miklós, Prenor), mindkettő magyar nemesítés eredménye.

További mezei juhar fajták

A mezei juhar magas- vagy alacsony törzsre oltott formája a törpe mezei juhar (Acer campestre ’Nanum’), kicsi zárt gömb koronájú, idős korban koronája lapított. Utcai fasornak is ideális, nem túl igényes, de szárasság idején pótolni kell a csapadékot. Napos, félárnyékos helyen szépen fejlődik. A szennyezett levegőt jól tűri.

A kis termetű, tömött koronájú A. campestreElsrijk‘ szintén kedvelt. 10-12 m magasra nő, kúp-, később tojásdad koronájú, amely az alapfajénál keskenyebb. Jól metszhető, formára nyírható.

A 6-8 méter magas mezei juhar (Acer campestre ‘Red Shine’) piramis formájú aránylag keskeny koronát nevel. Levele kihajtáskor élénk piros, év közben zöld, lombhulláskor aranysárga. Élénkpiros termése júliustól szeptemberig díszít. Jó várostűrő, szárazabb talajra is ültethető. Szűk utcákba javasolható, vezeték alá- is telepíthető. sövények is alkalmas.

8-10 méter magas az (Acer campestre ‘Queen Elizabeth’) ágai ferdén felfelé nőnek, kerekded koronát visel, a tetején lapított. Meszet, szárazságot, légszennyeződést jól tűrő park vagy sorfa. Sötétzöld leveleinek széle jellegzetesen hullámos, fodros, ősszel sárgára színeződik.

Hasonló magasságú az Acer campestre ’Green Top’ fajta, de koronája még karcsúbb, szabályos kúp alakú. Napra, félárnyékba való, közepes vízigényű. Kiváló útsorfa.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!