Nyírfa


A nyírfa nem csupán az orosz táj elmaradhatatlan kelléke, a mesék, mondák csodafája, hanem az egész világon közkedvelt díszfa. Fehér törzsével, rezgő lombozatával északias hangulatot kölcsönöz a kertnek.

nyírfák

Nyírfa, a csodafa

A nyírfa sok nép mondavilágában szerepel. Különleges szépségének, gyógyító hatásának valamint korai lombfakadásának köszönhető, hogy a szibériai sámánizmusban éppúgy előkelő szerepet játszott, mint a kelta hitvilágban.

A nyír, az égben gyökerező és a Föld felé növekvő világfa, amely összeköti a való világot a túlvilággal. A magyar népmesékben ő az égig érő fa. A magyar parasztság mágikus és gyógyító célra használta. A halottak napjától (november 1-jétõl) Márton- napig tartó tíz nap az õszi szürettel kezdõdõ kisfarsang utolsó szakasza. Ekkor a Dunántúlon a pásztorok frissen vágott nyírfavesszővel csapkodták meg az állatokat, mondván, úgy szaporodjanak, amennyi ága-boga van a nyírfa vesszőnek. Cserébe újbor volt a jutalmuk. A bő termést biztosítandó, a magvakat a karácsony éjfélkor kémény alatt kötött nyírfaseprűn eresztették át. És még véget nem érően sorolhatnánk csodatévő erejét. A nyír a tisztaság és a fiatalság, a szerelem és a házasélet kezdetének meg végének is a jelképe. A lombos nyírfaág mind a mai napig a csíksomlyói pünkösdök Máriát jelképező “búcsúága”.

Nyírfa, a haszonfa

A nyírfa fája jól munkálható. Íme egy kis ízelítő a sokoldalú hasznosításból: A kéregre került hindu írás, székely rovásírás. Az amerikai őslakosok a nyírfa kérgét a kenu vázra feszítették, fájából pedig nyílvesszőket készítettek. A csipua indiánok kenu készítésre, víztároló edényként használták. Európában a nyírfa vesszõibõl seprû készült. Kérgébõl egykor bocskor készítettek. Megsebzett kérgébõl édes folyadék szivárog, levele, rügye továbbá balzsama a gyógyászatban is szerepel.

A tavaszi nedvkeringés megindulásakor a nyírfa törzsén baltával kis éket vágtak vagy lyukat fúrtak, és a nyílásba bodzacsövet illesztve az édeskés nedvet kicsorgatták. A nyírvíz, a “virics” állítólag gyógyította a tüdőbajt, a reumát, tisztította a vért és szépítette a lányok arcát. Megerjesztve szeszes ital készült belőle.

viricsgyűjtés

A nyírfa taxonómiája

A család (Betulaceae), a kupacsosok rendjének tagja. Besorolása a bükkfélékkel azonos. Mintegy 70 faja lombhullató fa vagy cserje, legtöbbször ép, szórt állású, egyszerű levelekkel. Porzós és termős virágaik egyaránt barkákat alkotnak, szélbeporzásúak.

Linné 1753-ban Betula alba L. név alatt a bibircses nyírt és a szõrös nyírt még közös fajként tárgyalja. A német botanikus, Albrecht Wilhelm Roth 1788-ban választja szét a két fajt, s a bibircses nyírnek a Betula pendula Roth a szõrös nyírnek pedig a Betula pubescens nevet adja. A Betula tudományos nemzetségnév a latin batuo, -ere (= ütni, levágni) igébõl ered (elõbb batulaként, majd ebbõl betulaként élt tovább), és talán arra utal, hogy a nyír ágai fenyítésre szolgáltak. Gyakorta megfigyelték hibridek képződését.

Forrás: Élet és Tudomány 2001.28.

A nyírfa jellemzése

A bibircses nyír, vagy egyszerűen közönséges nyír (Betula pendula), akárcsak rokona, a szõrös nyír (Betula pubescens) a Nyírség névadó fája. Maga a nyír szó a homokbuckák közötti nyirkos, lápos mélyedéseket jelentette. Hajdanán ez utóbbiak savanyú, lápos talaján élt a szõrös nyír, a kiemelkedéseken pedig a bibircses nyír. A szőrös nyír, mint védett maradványfaj, a hidegebb korszak maradványának tekinthető. A közönséges nyír hazánkban az Alföld kötöttebb talajú és erõsen meszes, nagyon száraz részei kivételével mindenütt elõfordul. Bükkösökben szálanként található. Bizonyos területeinken (például Belsõ- Somogyban) a borókás-nyíresek, másutt a tarolások és legeltetések nyomán jöttek létre. A kizsarolt termõhely jele is lehet.

nyírbarka

Nyír a kertben

Malacka nagy kunyhóban lakott egy nyírfa közelében, ez a nyírfa az erdő közepében állott, és Malacka a kunyhó közepében lakott. … (A. A. MILNE: Micimackó)

Persze Malackának könnyű dolga volt, hiszen neki nem kellet ültetni, csak kikanyarított egy picinyke darabot a nyírfaerdőből.

A nyírfa nagyobb kertekbe való, ahol megfelelő a mikroklíma. Ahogy a Green Team TV fogalmaz: Tapasztalatok szerint, a nyírfák csoportosan, közel ültetve egymáshoz, akár kétszer gyorsabban is fejlődhetnek, mintha magányosan ültetnénk őket. Éppen ezért, „családcentrikus” fáknak is nevezhetjük őket.

nyírfa a kertben

A nyírfák tartása ugyanis nem egyszerű. Bár jól bírják a megpróbáltatásokat, közép-európai termõhelyeken (így hazánkban is) a nyírtörzsek görbék, sõt elõfordul, hogy a fa csavarodva növekedik (az északi termõhelyeken ezek a fahibák kevésbé jelentkeznek). Sekélyen elhelyezkedő gyökerei nem kedvelik a szárazságot. Kertbe csak akkor tarthatjuk, ha hűvös, nedves, árnyékos talajú helyet tudunk biztosítani számukra. Lombozat viszont napfényt igényel. Ez aztán az igazi kihívás! Válasszuk ki számukra kertünk keleti-északkeleti részét, ahol nem kap délutáni napot. Csak olyan helyre ültessük, ahol nincsenek fölötte vezetékek, hiszen hamar eléri őket. A kissé savanyú (pH 5.0 – 6.5) talajt kedveli. A talaj legyen nedves, de jó vízvezetésű. A nedvesség megtartását mulcsozással segíthetjük. A mulcs lehet nyesedék vagy levélkomposzt.

Vörös levelű nyír

A Vörös levelű nyír, (Betula pendula ‘Purpurea’)  vöröslevelű változat levélszínéért egy domináns gén (Olyan információ hordozója, amely az öröklés és a genetikai szabályzás fizikai és működési alapegysége.) felelős. A fa 2-3 m magasra nő, növekedési erélye közepes, csüngő ágú (“szomorú”). Lombja ősszel sárgára színeződik. Közepes vízigényű növény. Elviseli az időszakos részleges vízborítást, a mérsékelt levegő-, talajszennyezést. Szoliterként vagy csoportba ültessük.

vörös levelű nyír

Szomorú nyírfa

A szomorú nyírfa (Betula pendula ‘Youngii’) árnyékos és napos helyre is ültethető. Túl száraz talaj kivételével bárhová ültethető. A városi környezetet jól tűri. 2-4 méter magas, esetenként 8 méterre is megnő. Kis ívben lehajló ágú fácska. Ágai, vesszői vékonyak, erősen csüngők. A fiatal ágak fehérek, idősebb korban megszürkülnek. Levelei háromszögletűek, kihegyezett csúccsal. Sárga barkái kora tavasszal díszítenek. Temetők, kertek, parkok hangulatos növénye.

szomorú nyír

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!