Amikor az arany fán terem – a hosszúfürtű aranyeső

A hosszúfürtű aranyeső keresztezéssel létrehozott fajta, mely az alapfajok legjobb tulajdonságait egyesíti kompakt, dekoratív díszfában!

A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó hosszúfürtű aranyeső (Laburnum watereri Vossii), 4-5 méter magas, karcsú, erős növésű cserje, vagy kis fa. Kissé fénylő, sötétzöld levelei hármasával állnak, 3-7cm hosszúak. Termése hüvely, de keveset terem. Gyökérsarjakkal terjed.

fácskává nevelt aranyeső

Illatos virágai élénksárga fürtökben május-júniusban nyílinak. Hosszú, sárga fürtű virágzuhataga ihlette nevét. Különösen igaz ez a Vossii fajtára, amelynek virágfürtje akár három méteres is lehet. Mindjárt kitérhetünk a névkeverésre is, hiszen sokszor az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó  aranyfát (Forsythia) is aranyeső névvel illetik, holott egész más fajról van szó. a nálunk elterjedt Forsythia × intermedia közismert . Két kelet-ázsiai faj, a Forsythia suspensa és a Forsythia viridissima hibridjeként jött létre.  itt olvashatsz róla: Aranyfa. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy van egy aranyvessző névre hallgató virágos évelő nemzetség is (Solidago)  Az Amerikából származó kanadai aranyvessző (Solidago canadensis) és az óriás aranyvessző (Solidago gigantea) vadon főként Magyarország nedvesebb helyein, elsősorban a Dunántúlon szaporodtak el. Cikk ajánlat: Aranyvessző

aranyeső virágzuhatag

Az aranyeső gondozása nem bonyolult feladat, napos és félárnyékos fekvést, tápanyagban gazdag, meszes, jó vízgazdálkodású talajt kedvel, bár silány talajon megél. A belvizes helyeket kerülni kell. A nedves téli időszakokat sem kedveli. Meleg napokon a délutáni árnyék a legmegfelelőbb számára. Betegségekkel szemben ellenálló, kártevői alig vannak.

Az aranyeső neveléstől, alakítástól függően lehet bokorformájú, vagy törzses fa küllemű is, így tág mozgásteret, sokoldalú felhasználhatóságot biztosít gazdájának. kellő türelemmel, és sok munkával lugasban is nevelhető.  Szoliterként a legmutatósabb. Fácskává nevelve a gyökérsarjakat el kell távolítani. Kiskertbe kimondottan ajánlott. Feldobható vele egy unalmas, szürke sarok. Tény, hogy virágzási időszakán túl nem hívja fel magára a figyelmet.

aranyeső virágzat és a három osztatú levelek.

Túlburjánozva hasadásra hajlamos. Gyökérrendszere gyenge. Ezeket figyelembe kell venni telepítésekor illetve gondozásakor. Minden része mérgező (citizin alkaloidát tartalmaz). Bár nem ismerünk mérgezéses eseteket, és magjából sokat kellene elfogyasztani a halálos adaghoz, kisgyerekes környezetbe, óvoda-, iskolaudvarra mégse ajánljuk.

Kertlap Piactéren rendelheted meg március 15-től:
Közönséges aranyeső (Laburnum anagyroides)

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra