Árnyat adó fák

A különböző fafajok mind másféle árnyékot vetnek. Más árnyékot vet a magányosan álló fa, és más a csoportos fák árnyéka. A lombhullatók legerősebben nyáron árnyékolnak. Ismerkedjünk meg néhány árnyékot adó, lombhullató fával.

A fák árnyéka, valamint az általuk kibocsátott vízpára csökkenti a levegő hőmérsékletét. Tanulmányok igazolják, hogy a nyári nappali hőmérséklet a fákkal beárnyékolt területeken 3-6 o C-kal alacsonyabb, mint a famentes részeken.

A városi zöldfelületeken mind az őshonos, mind a külhonos fáknak van létjogosultsága. A városi ártalmakat legjobban tűrő fák többsége más országokból, kontinensekről hozott fajok közül kerül ki. A jó várostűrő fák némelyike száraz vidékekről származik, sokan viszont épp vízparti pionír társulásokban élnek. A hazai fajok hosszú életűek, a klímához illeszkedtek, hozzátartoznak a hazai tájképhez. Szinte minden helyzetben használhatók, minden helyzethez illeszthetők.

évelők fák árnyékában

Fák árnyékában fejlődő árnyékliliomok és tűzgyöngyvirágok

Nyárfa

A fehér nyár (Populus alba) 35 m-ig megnövő fa. Gyorsan fejlődik, ezért egy idő múlva túlnő a kerten, és lehet, hogy ki kell vágni. A hazai nyárak közül a leglassúbb növekedésű a laza lombozatú, táncoló árnyékot adó rezgőnyár (Populus tremula).  Remek árnyékot ad a fekete nyár (Polulus tremula) is, de a fa koronája idővel szétesik, amit ifjító metszéssel tarthatunk karban. Növekedése 30-40 évig tart. Átlagos magassága eléri a 43 métert. Tehát kiskertbe ezt se ültessük. A jegenyenyár (Populus nigra cv. Italica) gyors növekedésű, oszlopos koronájú, gyorsan fejlődik, eléri a 25 m magasságot, árnyékadóként kevésbé jön számításba.

rezgőnyár

Rezgőnyár

Nyírfa

A közönséges nyír (Betula pendula) gyorsan 15 méterre növő fa vékony lecsüngő hajtásokkal. A szárazságra érzékenyebb, mint a nyár. Jellegzetes, táncoló árnyékot ad. A vörös levelű nyírfa  (Betula pendula ‘Purpurea’) legfeljebb 10 méteresre növő, viszonylag lazább koronájú, kiskertbe megfelelő, és árnyékol is. Az oszlopos nyírfa  (Betula pendula ‘Fastigiata’) 8-10 méter magas, zárt, oszlopos koronájú fa, árnyékolás céljára ne válasszuk.

nyír

Hársfa

A hársfák általában magas termetűek, ezért kiskertbe lehetőleg ne válasszuk. Magyarországon őshonos a kislevelű hárs (Tilia cordata), a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) és az ezüsthárs (Tilia tomentosa). A kislevelű hárs 30 m magas, viszonylag igénytelen. Üde, mély talajokon növekszik a legjobban. Zárt, sűrű ágrendszere, szabályos, terebélyes lombkoronája mély árnyékot ad. A nagylevelű hárs a hűvös hegyvidékek fája, ezért kiskertbe ritkán kerül. Az ezüst hárs magassága a 30 m-t is meghaladhatja. Az idős fák földre könyöklő ágai legyökeresedhetnek. Ezüstös hatást kelt, amikor leveleit tűző napon megfordítja, hogy a párolgást csökkentő molyhos fonákot érje a nap. Cikk ajánlat: Hársfa gyógyhatásai

hárs

 Törökmogyoró

A törökmogyoró (Corylus colurna) szabályos kúp alakú, 8-10-15 méter magas, fölöttébb díszes koronája miatt gyakran parkfának ültetik. Sokszor már a tövétől elágazik. A legmostohább körülmények között is megél. Fény- és melegigényes faj, a szárazságot is jól tűri. Törmelékkel kevert, száraz homoktalajokon még a legszárazabb országrészekben is sikerrel ültették városainkban. Igen mély árnyékot ad. A bokorfák tőből elágazók, több tengelyűek, vagy alacsony törzsűek. Teljes magasságuk 25 m, törzsük körméret 5-8 cm. A gyerekek szeretik, jól mászható. A földre fekvő ágakat a kerttulajdonosok ellenben nem szeretik, mert bújóhelyül szolgálhat. Kb. 1 méterig feltisztítható.

törökmogyoró

Juharlevelű platán

A juharlevelű platán (Platanus acerifolia) intenzív növekedésű, nagy termetű, 30 méterre is megnövő, terebélyessé fejlődő koronája hamar mély árnyékot ad. Igénytelen, talajban nem válogat, ezért parkokban kiváló. Széles utcákba is ajánlott sorfának. Azonban virágzásban allergén hatású lehet, ezért kétszer is gondolja meg az, akinek szénanáthája van, hogy ültessen-e a kertjébe. Cikk ajánlat: Platán alatt megpihenve

Juharlevelű platán Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra