Platán alatt megpihenve

A platánok nagyméretű fák, s bár nem is olyan régen még sok park büszkélkedett ezekkel a hámló kérgű, jellegzetes levélformájú óriásokkal, sőt sorfának is ültették, manapság kezdenek eltűnni a közterületekről, és leginkább az arborétumok őrzik őket.

Leginkább a városi szennyezett levegő, az aszfalt, a téli sózás, és az egyre szárazabbra váló klíma szorította ki a platánokat. Méreteik miatt a szűk tereken, utcákon, kiskertben nem ideálisak.

közönséges platán

Ősplatán a Margisztszigeten

Főképp a víz- és levegőhiányos városi talajnak köszönhető, hogy a nálunk leggyakoribb közönséges platán, vagy juharlevelű platán (Platanus occidentalis × P. orientalis) legyöngül. Az apiognomóniás járványok és a csipkéspoloska évek óta tizedeli az állományokat. A közparkokban mégis helye van, hiszen remek árnyékot, és impozáns látványt nyújtanak, ágaik kevésbé törékenyek.

A platán csipkéspoloska (Corythucha ciliata) a kéreg alatt telel, és tavasztól lombhullásig károsít a levél fonákán. Ennek látható jelei a levélen megjelenő világos pöttyök. Leghatásosabb a májusi permetezés, azonban a fák méretei miatt védekezés nehézkes és költséges.

platán apiognomoniás betegsége

Platán apiognomóniás betegsége (Apiognomonia veneta) is igen gyakori. A fertőzés kialakulásakor a levélerek mentén barnulás, majd száradás lép fel, és a levelek töredezni kezdenek. Súlyos esetében ág és törzselhalás lép fel. Fontos a réztartalmú lemosó permetezés mellett a lehullott levelek összegyűjtése, elégetése vagy elásása.

A csipkés poloskával szemben a nálunk gyakran ültetett fajták közül az ’Alen’s Globe’ a legellenállóbb, míg az apiognomónia-rezisztens ‘Bloodgood’  és a ‘Columbia’ fajták jól tűrik a csipkéspoloska támadását. Ezért ajánlott a fajtaválasztásra is nagy hangsúlyt fektetni.

Két gyakori platán faj

keleti platán

Keleti platán

A Délkelet-Európából és Kis-Ázsiából származó Keleti platán (Platanus orientalis) 20–30 méter magasra nő. Kérge apró cserepes, levelei ékvállúak, mélyen karéjosak, a virágkocsányon 3–5 apró gömbvirágzat van. Kissé fagyérzékeny. Viszont szárazságtűrő, várostűrőként tartják nyilván, ezért utcafásításra ajánlott.

nyugati platán

Nyugati platán

Az Észak-Amerika déli területeiről származó nyugati platán (Platanus occidentalis). Mocsaras, vizes területek növénye. 30–35 m magasra nő. Kérge nagy lapokban válik le, levelei sekélyen karéjosak, a levélváll egyenes vagy kissé szíves, a virágkocsányon egy nagyméretű gömbvirágzat van. Nem fagyérzékeny. A kéreg mintázata nagyon mutatós. Ez a fa rosszul tűri a városi környezetet.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!