Szüretelheted a mandulát!

A mandula kedvelt ropogtatni való, több sütemény, édesség alkotórésze. Jóval tudományos elnevezése előtt már termesztették. Manapság a házikertek kedvelt növénye. Vannak, akik szerint a mandula termesztése pofon egyszerű, hiszen igénytelen, szárazságtűrő és silány talajon is megél. De biztos, hogy így van?

A mandulát szőlőtermő területeken termesztik a legsikeresebben. A tihanyi félszigeten a 19. században a levendula kísérőnövénye volt. A második világháború előtt eleinte keserű mandulát, majd átszemzett nemes mandulafát ültettek a levendulasorok közé. Néhány idős fa még ma is látható az tihanyi ó-levendulásban. Ez a variáció rendkívül mutatós, és sajátos hangulatot áraszt. Meg lehet próbálni!

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó mandula több szinonim elnevezése közül mára a Prunus dulcis illetve nálunk az Amygdalus communis  is elfogadott neve a termesztett mandulának.

Kína és Mongólia hegyeiből származik. Az alacsonyabb, párásabb hegyvidéki régiókban élő, vele rokon őszibarack több millió éve genetikailag elkülönült a sivatagi régiók széleire szoruló mandulától. Ez alatt sok mandula változat jött létre, közülük több kisebb termetű, tövises fácska ma is él a Tien Shan hegység nyugati lejtőin.

mandulavirág

A igen korán virágzó gyümölcsfaj. A fagy gyakran kárt tesz benne. Magyarország termesztésének északi határa

Már a történelem előtti időkben észrevették, hogy némelyik szárazságtűrő mandula cserje, fácska magja ehető. Elterjedését gyorsította, hogy ezek többsége a kereskedelmileg fontos selyemút mentén is megtalálhatóak voltak. A mandulák, amelyeket az emberek magukkal vittek,  a földre hullva gyorsan meggyökeresedtek. Ennek köszönhető, hogy időszámításunk előtt 4000-ben szinte minden jelentős ókori kultúrában fellehető volt a mandula. Egyiptomban megtalálták Tutanhamon sírhelyénél. A perzsák mandulatejet fogyasztottak. Termesztették a Szentföldön, a Nílus völgyében, és Nagy Sándor is találkozott vele a török tájakon, ahonnan hamarosan elterjedt Európa mediterrán régióiban. Hegyvidéki lejtőkön termesztették, ahol a jó vízelvezetésnek köszönhetően biztonsággal termett szárazságtűrésének, és mélyre hatoló gyökereinek köszönhetően. Manapság legfontosabb termőterületei Spanyolországban és Kaliforniában találhatók.

Csemeteültetéskor viszont járj el gondosan, juttass az ültető gödörbe szervestrágyát. A szemzési, oltási hely, kerüljön a talajfelszín fölé. Ne feledkezz meg a beiszapoló öntözésről.

Mandula környezeti igénye

A mandula meleg igényes, Magyarország a mandulatermesztés északi határa, csak a szubmediterrán régiókban termeszthető. Ezek Baranya, Balaton-felvidék, Vértes alja, Budai hegyek, Mátraalja és Hegyalja egyes területei.  Ezek közül is a legalkalmasabb számára a Balaton-Felvidék. Miután legkorábban virágzó gyümölcsünk, a tavaszi fagyok könnyen károsítják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy két-három évente terméskieséssel kell számolni a tavaszi fagykárok miatt. Fényigényes,  Gyökere levegőigényes, laza közepesen meszes talajba való. Vízigénye közepes. Napos, száraz lejtőkön bokros megjelenésű, míg optimális körülmények között erős törzsű, akár 6-8 méteres fává fejlődik. Növekedési erélye, koronaformája fajtafüggő. A papírhéjú fajták kevésbé fagytűrők, és az állati kártevők is jobban bántják. 

Kedvelt hazai mandulafajták

Az első hazai tájfajta szelekciót a budai hegyekben Magyar Gyula és Szisz Gyula végezte. Munkájuk eredményeként számos értékes fajta került termesztésbe (pl.’Diósdi félpapírhéjú’, ‘Szisz mandula’). Balatonakaliban létesült az első mandula fajtagyűjtemény, amely a hazai nemesítésű fajták alapjául szolgált. A tétényi kutatóintézetben több magyar fajtát szelektáltak. Legnépszerűbb hazai fajták a szeptember elején-közepén érő, gyenge növekedési erélyű Tétényi bőtermő, szeptember közepén-végén érő, gyenge növekedési erélyű Tétényi kedvenc, és a szeptember végén-október elején érő, erős növekedésű Tétényi rekord.

A hazai mandulafajták azonban nem öntermékenyek, ezért szerencsésebb választás, ha öntermékeny mediterrán fajtát választasz telepítésre.

Mandula termesztése a kiskertben

Kerti termesztése részben igénytelensége miatt nem egyszerű. Gondozott kerti körülmények közé kevésbé ajánlott. Párás, öntözött körülmények között ugyanis gombabetegségekre érzékennyé válik. Tavaszi fagyérzékenységét későn virágzó fajta választásával küszöbölhetjük ki. Arra számítani kell, hogy a telepítése utáni 5. évben fordul termőre. Az önmeddő mandulafajtákat egy időben virágzó pollenadó fajtákkal kell társítani! Pl. a Tétényi bőtermő pollenadó fajtái a Tétényi kedvenc, és a Tétényi rekord.

Fő kártevői a pajzstetű, levéltetű, kéregmoly.  Cikk ajánlat: Tavaszváró rovarkártevők. A mandula legfőbb betegsége a monília, egyéb gombabetegségei a klaszterospóriumos levéllyukacsosság, ventúriás varasodás. Legfőbb védekezési lehetőség a megelőzés. Legellenállóbbak a GF 677 alanyra oltott fajták. Monília ellen a légjártasság biztosítása, szellős koronaforma kialakítása, a beteg részek eltávolítása a leghatékonyabbak. Nagyon fontos a lemosó permetezés!. Molyok ellen hatásosak a rovar csapdák. Többen számoltak be arról, hogy egyetlen mandulafájuk teljes termését elhordták a mókusok.

Megfelelő metszése segíti a termésképződést. A mandulára jellemző termőrész a bokrétás termőnyárs, amelynél a rövid hajtáson 5–6 db virágrügyből álló rügycsoport található, középen fejlett hajtásrüggyel, ami a továbbnövekedést, az évenkénti megújulást szolgálja, 1–2 mm-es továbbnövekedéssel. A mandulafa számár  a váza koronaforma kialakítása ajánlott, és az őszibarackhoz hasonlóan szálvesszős metszést végezhetünk házikertben. A szálvesszős metszés során a termővesszőt hosszúra 12-16 hármas vegyes rügycsoportra metsszük.

mandulafa

Mandula szüretelése

A legtöbb fajtájának szüretelési ideje szeptember. Könnyen felismerhetjük, hogy mikor van itt a betakarítás ideje, ugyanis a magburok felreped, ha a termés már érett. A teljesen érett termés lehullik. Legjobb, ha még a hullás megindulása előtt ponyvára rázzuk. A begyűjtött termés maghéját feltétlenül távolítsuk el. A fa alatt ne hagyjuk termés maradványokat, a fertőzések elkerülése végett. A begyűjtött, maghéjtól megszabadított termést egy rétegben terítsük szét

Forrás: bluediamond.com; Dr. G. Tóth Magdolna: gyümölcsészet; Dr. Sipos Béla Zoltán: Gyümölcstermesztési ismeretek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák