Hársfa gyógyhatásai

Tavasz végén, nyár elején virágzik az orvosi hárs. Legismertebb virágának forrázással készített gyógyteája, amelynek fogyasztása megfázás, meghűlés, légúti panaszok esetén ajánlott. Hársfavirágot a nyílás kezdetén kell gyűjteni. Erről a következő cikkünkben olvashat bővebben. Most ismerkedjünk meg a hársfával és gyógyhatásaival.

hársvirág

Hársfa bemutatása

A hárs vagy hársfa (Tilia) nemzetség a hársfafélék családjába (Tiliaceae) tartozik. Az ókori iratok még nem tesznek említést gyógyhatásairól. Az Írországtól Nyugat-Szibériáig terjedő kislevelű hárs, és a hozzá kötődő szimbólumok azonban a görög és a római kultúra, a közép-európai germán és szláv népek, valamint a magyarság kultúrtörténetének részét képezik. A 15. században a hársfát csak díszítő értékéért ültették, 16-17. sz.-i okleveleink gyakran emlegetik a vízvonó, rudaló hárskötelet, a hárshéjból font széket, nyoszolyát. A mindenkit elvarázsoló hársfavirág balzsamos illatát a illóolajában található farnezol nevű terpénnek köszönheti. A hársfát ma mégis leginkább virágzatának gyógyhatása révén ismerjük.

A világon előforduló 30 Tilia fajból hat található Európában. A hársfajok közül a kislevelű hárs (Tilia cordata Mill) a hársaknak több, mint 95%-át ez a fafaj teszi ki. Kertekbe, parkokba, útsorfaként ültetik. A nagylevelű hárs (Tilia plathyphyllos Scop.) alig több, mint 100 hektárral van jelen, míg a szubmediterrán ezüst hárs (Tilia tomentosa) csak nyomokban fordul elő természetes környezetben. Miután az utóbbi a városi környezet jól bírja, szárazságtűrő, kártevőkkel szemben ellenálló, parkokba és sorfának is ültetik. sok magyar nemesítésű fajtája van!

hársfa tea

Tavasz végén, nyár elején kezdődhet a hazai piacon a kamillavirág után a második legnagyobb tömegben értékesített drog a hársfavirág. Ugyanis a hársfák virágzata igen komoly gyógyhatással rendelkezik. Pontosítva, csak a kis és nagylevelű hárs (Tilia cordata és Tilia platyphyllos) kinyílt, sárgászöld, egészséges murvalevelű, megszárított, bogernyőben nyíló virágzatai a megfelelőek (Tiliae flos cum bracteis). Szedésre akkor alkalmas a virágzat, amikor a hárs középső virága kinyílt, még egyszerűbben, ha a virágok kétharmada kinyílt, a többi pedig feslik. A gyűjtésről, felhasználásról következő cikkünkben olvashat!

 A hársfa gyógyhatásai

Levele izzasztó hatású, a fatestből készült faszénnel emésztési problémákat kezelnek (Carbo medicinalis vegetalis, Carbo tiliae), illetve külsőleg gyulladt, ödémás területeket kezelésében használják. A növény farészét (Tiliae lignum) vérnyomáscsökkentőként, máj és epe megbetegedésekben, laza kötőszöveti gyulladás (cellulitis), reumatikus bántalmak, köszvényesetén is használják. Korábban a kérget eltört vagy meggörbült végtagok sebészeti rögzítésére használták.Termésében kb. 60 % zsíros olaj van, mely az olívaolajhoz hasonló összetételű, különlegességnek számít.

A hársméz zamatos, jellegzetes ízű, világossárga színű, lassan kristályosodó méz. Gyógyító hatása közismert, megfázás, köhögés, láz esetén az egyik legjobb természetes gyógymód a hársméz fogyasztása kevés citromlével elkeverve. Napi 4-5 teáskanál. A legjobb hársmézet a kislevelű hárs adja. A nagylevelű hárs nektárhozama kisebb, mint a kislevelű hársé, de méze hasonlóan értékes. Az ezüsthársról gyűjtött méznek  ciánglikozid tartama miatt kesernyés ízű, ezért sokan nem kedvelik. A hársak közül ez adja a legnagyobb mézhozamot.

A hársfavirág hatóanyagai

A gyógyszerészek orvosi hársnak vagy kőhársnak nevezik a hársfa drogját, amely flavonoidokat (kvercetin, tilirozid), kevés, 0,04-0,08 százaléknyi illóolajat (főleg farnezol), nyálkát, cserzőanyagot, valamint ciánglikozidot tartalmaz. A kis és a nagylevelű hárs virágait a gyógyszeripar is felhasználja. A virág nektárjának illatanyagait zsírsav bomlástermékek, izoprének, monoterpének és fenilpropanoid vegyületek adják.

A hársfavirág gyógyászati alkalmazása

A virágzatban lévő illóolajnak izzasztó, köhögéscsillapító hatása van, ezért a belőlük forrázással készített gyógytea megfázás, meghűlés, légúti panaszok esetén fogyasztható. A tea egyben gyomorerősítő és görcsoldó is. Nyálkatartalma immunstimuláló. Cserzőanyagai révén, külsőleg, összehúzó, vérzéscsillapító hatású. A népi gyógyászat hisztéria, migrén, reuma, vesebántalmak ellen is alkalmazta. Kellemes íze miatt gyermekeknél is jól alkalmazható. Gyógyhatását növeli, ha a hársfateát mézzel édesítjük. A hársméz zamatos, jellegzetes ízű, világossárga színű, lassan kristályosodó méz. Köhögés, torokfájás ellen kiváló, nyugtató hatású. A hársfák virágából készíthető hársfabor, a virágok főzetét fürdővízbe öntve bőrápolóként használhatjuk. Következő cikkünkben néhány receptet is közlünk.

Egy 2011áprilisában életbe lépett, az Európai Uniós jogharmonizációt követő rendelet értelmében, a jövőben gyógyszernek számítanak a gyógynövények. Szerencsére az egykomponensű gyógynövénytermékek esetében nem változott semmi, ha a gyógyszerkönyvi minőségük megvan. Márpedig a hársfavirág a 7. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel, ezért forgalmazható patikákban, drogériákban és élelmiszerboltokban is.

hársfavirág

Hársfa dezodor

(Herbáció népigyógyászati receptmagazin)

Két teáskanál szárított hársvirágot és ugyanennyi szárított repkénylevelet, 80 ml vízzel leforrázunk. Miután kihűlt 30 ml 90%-os borszesszel, és 2 csepp méhfű-olajjal jól összekeverjük. A kész dezodort tiszta szórófejes palackba töltjük és lehetőleg hűtőszekrényben tároljuk. A méhfű-olajat más illatos növényi olajjal is helyettesíthetjük, így más illatú dezodort kapunk.

Cikkajánlat: Gyűjtsünk hársfavirágot és igyuk meg!

Forrás: Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet, Laza Aristide: Gyógynövényismeret; Rápóti és Romváry : Gyógyító növények

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa