Japán juhar

A japán juhar, más néven ujjas juhar, vagy legyezőlevelű juhar a juhar (Acer) nemzetségbe tartozó, Japánban, Koreában és Kínában őshonos fa- vagy cserje. Mutatós őszi levéldísze rendkívül népszerű. Őszi lombozata rozsdás-vörös, ragyogó vörös és napsárga színekben pompázik.

Vöröslevelű japán juhar

A japán juhar népszerű díszfa vagy cserje, amelyet jellegzetes és kecses lombozata miatt értékelnek. Hogy miért érdemes tartani? Előnyeinek se szeri, se száma.

Esztétikai vonzerő: A japán juharok lenyűgöző és bonyolult lombozatukról híresek. A levelek különböző formájúak, színűek és szerkezetűek lehetnek, a mélyen karéjostól a finoman kimetszettig. Az élénk árnyalatok, köztük a vörös, narancssárga, sárga és zöld, vizuális élményt kölcsönöznek a kertnek.  A vörös levelű juhar variációi a legnépszerűbbek. Ősszel a levelek lenyűgöző színváltozáson mennek keresztül, ami az őszi árnyalatok élénk megjelenését hozza létre.

A japán juharok sokféle méretben és formában kaphatók, így sokoldalúak a különböző kerti területeken. A japná juhar lassan fejlődik. Kedvező körülmények között a 4-5 méteres magasságot 10-15 év alatt éri el. Vannak kompakt fajták, amelyek alkalmasak kis kertekbe vagy konténerekbe A japán juharok kompakt fajtái kiválóan alkalmasak konténeres kertészetre. Ez lehetővé teszi, például verandán, balkonon, teraszon vagy városi környezetben tartását. Ismertek nagyobb termetű fajták, amelyek fókuszpontként szolgálhatnak nagyobb kertekben. Ezek közé tartozik az Acer palmatum ‘Osakazuki’, közismert nevén Telihold juhar, a 4,5-6 méter magasságot is elérheti. Egy másik hasonlóan nagy fajta az Acer palmatum ‘Bloodgood’.

Amikor valaki japán juhart választ a kertjébe, vegye figyelembe az olyan tényezőket, mint a méret, forma és színpreferenciák, valamint a helyi éghajlati és talajviszonyok..

A japánjuhar három fő alfaja a következő:

Acer palmatum subsp. amoenum

Japán és Dél-Korea magasabb fekvésű helyein él.

Acer palmatum subsp. palmatum

Közép- és Dél-Japán alacsonyabb felvéső lejtőink honos.

Acer palmatum subsp. amoenum

Japán és Dél-Korea magasabb fekvésű helyein él.

Acer palmatum subsp. matsumurae: Ez az alfaj mélyen osztott, tollas leveleiről ismert. A leveleket gyakran keskeny lebenyekre bontják, ami csipkés megjelenést kölcsönöz a fának. A levelek színe változhat, beleértve a vörös és lila árnyalatokat. Néhány jól ismert fajta, mint például a Dissectum, ebbe a kategóriába tartozik.

Acer palmatum subsp. amoenum: Ezt az alfajt vörös vagy lila levelei jellemzik, a levelek valamivel nagyobbak. Az “amoenum” szó latinul “vonzót” jelent, ami a lombozat esztétikai vonzerejét tükrözi. Sok népszerű vörös levelű japán juhar ebbe az alfajba tartozik.

Acer palmatum subsp. palmatum: Ez a tipikus japán juhar, amely Japánban található. Jellegzetes leveleiről ismerik a japánjuhart. A levelek általában öt-hét ujjúak. A levelek színe a fajtától függően zöldtől pirosig változhat.

Fontos megjegyezni, hogy a japán juharok osztályozása bonyolult lehet a különféle fajták kiterjedt hibridizációja és termesztése miatt. Az alfajok közötti különbségek nem mindig egyértelműek, és az egyes fajták sokféle tulajdonságot mutathatnak.

Acer palmatum Aratama

Acer palmatum Aratama – törpe japán juhar

A japán juhar gondozása

Alapvető igényei:

  • Laza, jó vízáteresztő képességű, homokos talaj, mészmentes, kissé savanyú talaj, amelyet tőzeggel, fenyőkéreg-mulccsal, rododendron földdel javíthatsz. Ha meszes a talajod, inkább nagy dézsában tartsd a növényt
  • Közepes fényigény, napon perzselődhetnek a levelek. Félárnyékos, védett helyre való. Napos helyen a vörös levelű fajták  kifakulhatnak.
  • Párás, hűvös, félárnyékos klíma. nagy melegben árnyékban is perzselődhetnek a levelek. Párásító öntözés, illetve fenyőkéregmulcs-takarás segíthet. Fontos, a nyári rendszeres öntözés.
  • Kemény télen elfagyhat. A fagyok ellen mulcstakarással védekezhetsz.

Ősszel vagy tavasszal telepítsd. Tél végén koronaalakító metszést végezhetsz rajta, de csak rendkívül körültekintő módon, különben a növény megsínyli. Kérd szakember segítségét! Mielőtt az új hajtások megjelennek, kora tavasszal általános, kiegyenlített műtrágyát (N:P:K=15:15:15) adhatsz neki.

Kedvelt japán juhar fajták

A japán juhar levélformája, őszi színe, mutatós ágrendszere egész szezon alatt díszít. A felfelé törő hajtásrendszerű (Acer palmatum) mellett igen kedvelt a kistestvére, a csüngő ágú Acer palmatum var. Dissectum, amely alacsony fácska, zöld levelei erősen szeldeltek. Ősszel fajtától függően narancsosra, pirosra, bordóra színeződő levelei, télen csíkozott törzse és izgalmas habitusa teszi rendkívül elegánssá.

Acer palmatum 'Dissectum'

Acer palmatum ‘Dissectum’

Két nálunk is divatos fajta:

Acer palmatum Shishigashira

Magassága maximum 2-2,5 méter. Alacsony növekedése miatt a bonsai kedvelők növénye. Levelei rövid nyélen fejlődnek. Őszi lombszíne narancs-sárga, majd bíborvörössé változik. Jobban szereti a félárnyékos helyeket, mint a forró, tűző napot. A többi japán juharnál azonban jobban tűri a teljes napfényt.

Acer palmatum 'Shishigashira'

Acer palmatum ‘Shishigashira’

Acer Palmatum Tsumagaki

Lassú növekedésű, egzotikus fajta. Levélszíne igazi unikum. A levél alapszíne sárgászöld, zöld, míg a levélszél pirosas-lila. A szezon folyamán a levél sötétebb zöldre, míg széle arany színre vált. 10 év alatt kb. 1,8-2,1 méterre nő meg. -25oC-ig tökéletesen télálló. Félárnyékba való. Mészmentes, jó vízgazdálkodású talajba való. Vízigényes.

Acer palmatum 'Tsumagaki'

Acer palmatum ‘Tsumagaki’

Japán juhar különlegességek

Igazi különlegesség az Oszlopos japán juhar. A juharfajta feltörekvő hajtásrendszerű, oszlopos habitusú, -20˚ C –ig fagytűrő, lombozata tavasszal üde zöld, ősszel pedig narancsvörösre színeződik. A fa 5 éves korára 3 méter magasságot ér el, 70 cm lombkorona átmérővel. Teljes napon és félárnyékban is jól fejlődik.

A japán juhar ‘Starfish’ fajtát a holland tulajdonú Plantipp ügynökség úgy mutatott be, mint mélyen szeldelt levelű, felfelé törekvő hajtásrendszerű fát, amelynek lombozata vörös színű, magassága 2 méter, 0,75 m térigényű, ami kiskertekben kifejezetten ajánlott. Napra, félárnyékba való. Mínusz 22 fokig fagytűrő.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!