Őszi díszek

Hazánk olyan éghajlati zónában fekszik, ahol az évszakok változása a növényzetet is arra kényszeríti, hogy változzon az idővel. Minden évszakban rejlenek szépségek, melyeket a növények adnak. Nincs ez másképpen az ősszel sem.

őszi lombok

Őszi lombszínek

Az igazán szép, nagy felületen színesedő díszt természetesen a lombhullató növények lombszín-változása jelenti. Amennyiben fokozatosan hűl a levegő és szép napsütéses idő jellemzi az időjárást, pazar színorgiákat figyelhetünk meg az erdeinkben és a kertünkben egyaránt. Léteznek olyan díszfák és cserjék, melyeket kifejezetten az őszi lombszínükért ültetünk. A perzsa varázsfa (Parrotia persica), levelei fajtától és talajtól függően citromsárgától a narancs árnyalatain keresztül a sötétbordóig színeződnek, gyakran egy növényen belül. A varázsfa nem csak lombszínével, hanem kerek, diszkosz szerű barna terméseivel is érdekes díszt ad. A kőrisfák és a juharok is szépen színeződnek. Skarlátvörösre váltanak a szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus ’Compactus’) egyedei, melyeknek igen szép, tömött, fordított és lapított vízcsepp alakja van. A gyümölcstermő növényeink is többnyire jól színeződnek ősszel: a meggyfa, a cseresznye, a körték és az őszibarack is mutatós színfoltot adnak.

Cikk ajánlat: Őszi levelek

Őszi termések

A lombhullás előtt termésekben is gyönyörködhetünk, melyek gyakran sokáig maradnak a cserjéken. A díszalmák (Malus) nagyon sokféle formájú, méretű és színű terméseket nevelnek. Léteznek pici, pár milliméteres, de sok piros vagy sárga termést nevelő fajok. A legnagyobb termést talán a bíborlevelű díszalma (Malus purpurea x) fajtája neveli, mely megközelíti a terméséért termesztett alma nagyságát, de íze kesernyés és élvezhetetlen, a fán sincs sok termés. A juharok (Acer) egy része is ősszel neveli barna, széllel terjedő ikerlependék terméseinek tömegét.

A kecskerágó bokortermetű fajai (Euonymus europaeus és E. verruculosus) szeptembertől érlelik mérgező (!), négyrekeszű, lilás-piros termésfalú tokterméseit laza bogas elrendezésben. Az idő előrehaladtával a fekete magvak hosszabb kocsányokon kilógnak a burokból, és feltűnő díszévé válnak a bokroknak.

kecskerágó

Terméses kecskerágó.

Télre érnek be a fagyalok (Ligustrum) rendszerint a hajtások végén összetett laza fürtben álló kékesfekete, kerekded valódi húsos bogyótermései is. Lassan színeződnek el a bogyók, zöldből feketére vált a színük. A terméses ágakat tartós virágkötészeti készítményekbe használják.

Delavay fagyal

Delavay fagyal

A tűztövis is egy csoda ősszel. Termése hosszan díszít, egészen tél végéig, fényes zöld lombjával egyetemben.

terméses tűztövis

Terméses tűztövis.

A sötétzöld, szőrözött leveleit hosszan magán tartó birs (Cydonia oblonga) termései ősszel érnek be. Jellegzetes, sárga, almára emlékeztet a termés alakja. Ehhez hasonlít a kora tavaszi virágzású japánbirs termése, mely ugyancsak sárgára érik, de nagyon kemény. Hosszan egészségesen marad a cserjéken. Jól feldolgozva kompótként vagy birssel keverve sűrű gyümölcssajtként is hasznosítható.

japánbirs termés

terméses japánbirs.

Cikk ajánlat: Őszi díszítés tökkel

Őszi virágok

Ültethetünk ősszel vagy akár télen is virágzó növényeket. A közismert árvácska (Viola wittrockiana hibridek) ősztől a következő évnyár elejéig pompázik. Az új fajták gazdagon virágoznak, télen enyhe időben is új virágokat fejlesztenek, és napsütéses időben édes illatot árasztanak. Ma már elterjedtek a kisebb virágú, szőnyegszerűen nyíló szarvacskás árvácska fajtái is, melyeken a növények leveleit eltakarja a sok-sok virág. A százszorszépek már ősszel is nyílnak, de városi környezetben a galambok gyakran lecsipegetik a bimbókat.

krizantém 'Doria Pink'

krizantém ‘Doria Pink’

Egyik közismert őszi virágunk a krizantém (Chrysanthemum vagy Dendranthema hibridek). A megvásárolt egyedek közül több télálló lehet, bár az adott növényről ezt csak a nemesítők tudják biztosan megmondani. Ezek a növények különböző időszakokban nyílhatnak nyártól egészen a fagyokig, fajtától függően.

végzetfa

A virágok és termések egyszerre láthatók a végzetfán.

A Japánból származó végzetfa (Clerodendrum trichotomum) különleges növény. Fehér illatos virágai augusztustól bogernyőben nyílnak. Termés éréskor a pirosra színeződött csésze levelek szétnyílnak és bennük fényes kékes fekete bogyók láthatók.  A 2-3 méter magas cserje megjelenése is érdekes: laza koronát nevel és nagy tojásdad levelekkel rendelkezik.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa